Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

12/03/2008

L'OMIC presenta la memòria de 2007

      L'OMIC presenta la memòria de 2007 L'OMIC presenta la memòria de 2007

L'educació, un dels objectius principals de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor.

L'Oficina Municipal d'Informació del Consumidor (OMIC), dona a conèixer el resum d'activitats del 2007 coincidint amb el dia Internacional del Consumidor. Les dades que presenta la memòria de l'OMIC 2007, assenyalen que s'han atès 2728 sol·licituds. Han estat 1321 persones les que han demanat algun tipus d'informació, 907 han fet alguna reclamació i 500 han sol·licitat assessories diverses i derivacions. La majoria d'usuaris provenen de la mateixa ciutat. El canal d'entrada ha estat majoritàriament presencial, seguit de les instancies, telefonia i correu electrònic. Segons les dades que recull la memòria, els sectors més consultats a l'oficina han estat: la telefonia, serveis professionals, comerç en establiments i habitatge.

Des de l'OMIC es treballa la inspecció de consum, com a principal mitjà per garantir la defensa dels consumidors i usuaris, i protegir la seva seguretat, la seva salut i els interessos econòmics. La inspecció de Consum, té com a com a funció principal el seguiment de les reclamacions presentades a l'oficina i les primeres gestions així com la realització de les campanyes de consum. Aquestes campanyes es divideixen en dues fases: una primera, informativa, on es redacten actes que constaten les mancances de l'establiment, i una segona fase, sancionadora, realitzada amb un marge de temps mínim de 6 mesos, on l'inspector comprova si s'han produït els canvis recomanats.

La memòria, recull les dades de les campanyes d'inspecció de consum que s'han realitzat durant l'any 2007, com la d'horaris comercials (establert en el marc col·laborador entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona) amb la visita de 103 establiments. Altres campanyes paral·leles han estat: el control de rebaixes i control de botigues d'alimentació. A més s'inclouen les campanyes d'inspecció de consum previstes per l'any 2008, com : horaris comercials d'agències immobiliàries, centres de bronzejat artificial, informació de la promoció i publicitat immobiliària i informació en la venda d'aparells amb TDT.

D'altra banda la memòria destaca com a un objectiu principal el de l'educació del consumidor, incidint en la formació del nen com a tal i que sens dubte aquesta responsabilitat recau en la família i l'escola. En el curs passat van participar un total de 1317 alumnes d'escoles de VNG en diferents activitats, distribuïts entre els següents grups de tallers:- Drets del consumidor i tecnologies d'informació i la comunicació', adreçat a alumnes d'ESO, cicles formatius i Batxillerat. – ‘Introducció a la publicitat', per a tots els cursos de secundària. – La Neus i l'Antoni juguen segurs', adreçat a alumnes de Pàrvuls i Primària. – ‘De gota en gota', per alumnes de P4,P5 i 1r de Primària. – ‘Comprendre les etiquetes', per a 4rt, 5è i 6è de Primària. Tanmateix, l'OMIC té en compte la formació d'altres sectors, com és el cas de les persones grans, per aquest motiu el dia 8 de novembre va celebrar al Consell Comarcal del Garraf una xerrada dirigida a la 3a edat sobre viatges i la hipoteca a la inversa.

Una novetat que ha incorporat l'OMIC per tal de facilitar al consumidor i a l'usuari l'accés a la informació dels seus drets és ‘l'Omic on line' , on es poden consultar quins són els drets bàsics que els ciutadans tenen, que de vegades no exerceixen perquè no els coneixen. L'objectiu és acostar i facilitar als consumidors l'accés a la informació a través de les noves tecnologies. L'adreça de correu electrònic és :omic@vilanova.cat a través del qual l'OMIC ha rebut 14 consultes durant l'any 2007.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00