Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

13/02/2013

Neteja especial per Carnaval

Aquest matí s'ha fet una primera valoració del Carnaval de 2013     Aquest matí s'ha fet una primera valoració del Carnaval de 2013

La regidoria de Serveis Viaris posa en marxa amb èxit diverses accions especials de neteja durant els dies de Carnaval. Els caramels de les Comparses són els que més problemes generen aquests dies

La multitudinària celebració de les Comparses suposa un sobreesforç pels treballadors de la neteja viària a Vilanova i la Geltrú. A banda de l'extraordinària neteja del clavegueram que es fa els dies posteriors en diversos punts de la ciutat, durant la mateixa celebració del Carnaval ja es desplega un important dispositiu per mantenir els carrers de la ciutat nets.

Aquest any, tal i com es va fer l'any passat, s'ha posat a disposició de la neteja viària de la ciutat tots els efectius disponibles de la concessionària, en especial per la neteja posterior de les Comparses. Així, des de la tarda del mateix diumenge estan treballant 4 escombradores mecàniques, 2 vehicles cuba de neteja amb aigua, 5 vehicles hidronetejadors d'aigua a pressió, 1 baldejadora d'aigua a pressió, 6 vehicles auxiliars amb caixa, 1 vehicle recol·lector, i 40 peons de neteja manual (12 d'aquests són els que fan la neteja de la plaça de la Vila durant les guerres de caramels).

Aquest dispositiu es posa en marxa a partir del diumenge a la tarda, i contempla els torns de matí, tarda i nit, fins que es tornen a assolir els índexs de neteja ordinaris a la ciutat. Segons la Regidora de Serveis Viaris i Mobilitat, Glòria García, "S'ha notat Vilanova més neta. Si abans trigàvem entre 7 i 10 dies, aquest any tindrem la ciutat neta en 4 o 5 dies. Val a dir que la meteorologia no ens ajuda gaire, amb el vent i la humitat, però creiem que divendres estarà tot net."

Novetats

Aquest any s'han fet diverses actuacions per tal d'optimitzar el temps de neteja i els recursos disponibles. Entre altres coses, els dies previs a Carnaval s'ha tapat amb sauló els escocells dels arbres de la Rambla Principal. Aquesta actuació facilita la retirada dels caramels dels arbres, que ja no es fiquen dins el forat provocant la sedimentació amb la terra i les pudors pròpies de la fermentació.

També s'ha col·locat serveis de neteja manual i escombradores en punts estratègics de la ciutat, com el barri de la Geltrú, el pas sota la via de la rambla de la Pau, o la plaça de les Neus. Aquestes actuacions durant el matí del mateix diumenge, no destorbaven la celebració de les Comparses i van passar desapercebudes, fet que va contribuir a disminuir l'acumulació de caramels a la via pública, facilitant les tasques de neteja posteriors. García ho explicava aquest matí en roda de premsa: "Cada any la neteja començava diumenge a la tarda. Aquest any hem incorporat una novetat. Perquè la neteja fos més visible, a determinades zones de la ciutat hi havia netejadors des de bon matí que, sense entorpir la festa, anaven retirant els caramels. El pas sota de la via de la rambla de la Pau diumenge a la tarda ja estava net."

Finalment, s'ha optimitzat la maquinària de l'empresa concessionària. Aquest any s'ha disposat de manera excepcional de dues màquines de gran capacitat de neteja portades expressament per la neteja de les Comparses. 

Neteja post comparses  Neteja post comparses1
Tasques de neteja aquest matí


A banda de la neteja en superfície, aquesta mateixa setmana s'ha començat a netejar les clavegueres, per evitar l'acumulació de caramels que cada any provoca males olors. "Amb les mesures preventives que hem aplicat aquest any, esperem que l'impacte dels caramels sigui molt menor", ha dit la regidora.

Tot plegat ha fet que, fins al moment, la neteja s'estigui realitzant segons la planificació proposada, tot i que sempre sorgeixen inconvenients que interfereixen en les tasques de neteja, com les quatre gotes que van caure diumenge a la tarda i que, juntament amb la humitat de la nit, van contribuir a que la pols de la composició del caramel provoqués la pel·lícula habitual i enganxifosa.
També cal dir que algunes neteges en punts concrets, com la plaça de les Cols i el carrer de Sant Gregori, hagin provocat que el ferm es tornés relliscós i potencialment perillós per als vianants. Quan es detecta aquest fet, es realitza un control de la zona i es precinta si cal.
A banda, el fort vent de les darreres nits ha provocat que molta brutícia s'escampés a les zones netes, obligant a haver de repassar alguns carrers.

La darrera de les dificultats amb la que es troba el servei de neteja és la incapacitat d'arribar a tot arreu de la manera menys molesta per als veïns, i com cada any es reben trucades demanant que algun carrer concret estigui net el mateix dia de les Comparses, que no es netegi amb aigua el seu carrer, o que no es treballi de nit pel soroll. 

Podeu veure les fotos dels treballs de neteja aquí
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00