Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/12/2009

Objectiu: protegir i conèixer Platja Llarga

Observació d'un fanerògama Observació d'un fanerògama

Activitats i tasques d'informació i vigilància ambiental són iniciatives per afavorir la sensibilització de la ciutadania i preservar l'espai

L'espai protegit de Platja Llarga, a l'extrem sud del terme municipal de Vilanova i la Geltrú, presenta novetats en la zona d'informació. De moment, la caseta estrena una retolació que la fa més identificable com a local municipal. Més endavant s'hi realitzaran altres accions d'arranjament de l'entorn, com la col·locació d'un punt d'aparcament de bicicletes. L'adequació d'aquest punt, que conté el centre d'informació ambiental de Platja Llarga i en el qual es pot veure una exposició informativa realitzada pels Amics de Platja Llarga, és un pas més per avançar en l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de protegir l'espai.

La primera tinent d'alcalde i regidora de Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez, ha manifestat aquest matí l'interès de l'Ajuntament en la cura dels pulmons verds de la ciutat. La regidora ha manifestat que "Platja Llarga té un valor imprescindible i estratègic, és una estació de servei per a les aus migratòries en l'autopista cap al Delta de l'Ebre". En aquest sentit, ha explicat que s'hi ha fet dues postes de corriol camanegra, una espècie molt protegida per la Unió Europea, que fins i tot han donat cries. L'espai té una important pressió antròpica per la urbanització tan propera, ha exposat Iolanda Sánchez, "per això hem de tenir una especial atenció en recuperar-lo".


Informar i sensibilitzar

Informar de l'alt valor natural de l'indret, així com de les normes i usos propis de l'espai, és una eina bàsica que està repercutint en la preservació de l'espai. En aquest sentit, s'han organitzat diverses activitats de sensibilització. També hi té un paper fonamental el Servei de manteniment, informació i vigilància ambiental de Platja Llarga, en actiu des del juliol d'enguany i gestionat per l'empresa LaVola, per encàrrec de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Per primera vegada aquest servei s'ha allargat més enllà del període estival i ha incorporat l'element de manteniment, amb capacitat de resposta en un màxim de 48 hores a l'hora de reparar els desperfectes.

El nombre d'incidències des de l'agost fins a l'octubre s'han reduït, segons dades de LaVola, tot i que també cal tenir en compte la inferior afluència de visitants a l'espai passat l'estiu. Així, a l'agost se'n van comptabilitzar 341 i a l'octubre 122 incidències, bona part de les quals (176 i 70 respectivament) han estat alertes de presència de gossos, prohibida a Platja Llarga durant tot l'any.

Per continuar potenciant la tasca d'informació ambiental a Platja Llarga i en el marc del foment de nous llocs de treball, la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú efectuarà a partir de gener de 2010 la contractació de dues persones, a través de plans d'ocupació. La seva funció seria realitzar tasques d'informació ambiental, entre les quals destaquen campanyes informatives al veïnat de Prat de Vilanova, Ibersol i el càmping, de cara a la primavera.

D'altra banda, des del setembre fins ara s'han organitzat diversos tallers i lectura de contes per a infants, visites guiades per conèixer la flora, la fauna i la restauració dels valors naturals de l'indret, la II jornada d'anellament d'aus i una xerrada informativa sobre els Estudis i diagnosi de l'espai protegit, realitzada al Centre Cívic de La Geltrú. Les activitats han arribat doncs també a la ciutat, ja que l'objectiu enguany ha estat apropar a tota la població vilanovina a aquest peculiar i valuós indret natural del municipi. Pel que fa a les activitats d'educació ambiental i sensibilització sobre Platja Llarga, precisament avui a la tarda es lliuren els premis del primer concurs Instantànies de Platja Llarga, que es va obrir a principis de setembre. Les fotografies participants s'exposaran aquest mes a la Biblioteca Municipal Joan Oliva.


Projecte de restauració

Tota aquesta campanya divulgativa de Platja Llarga acompanya el procés de recuperació naturalística de l'espai, que tindrà les pautes marcades en un projecte de restauració. Aquest projecte parteix d'una exhaustiva diagnosi, ja finalitzada, sobre els medis físic, biòtic i socioeconòmic, així com del paisatge, la mobilitat i l'accessibilitat de Platja Llarga.
Aquest profund estudi de l'indret, realitzat gràcies a un conveni signat fa tres anys entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, aporta les dades per ajudar a definir com cal actuar. 

Les conclusions de la diagnosi destaquen la rellevància de Platja Llarga com a passera en el trajecte migratori d'aus a la Mediterrània, així com els destacats valors naturals amb què compta, tot i la seva poca superfície. El document remarca també la necessitat de sensibilització de la població, situada en nuclis tan propers a l'espai protegit, alhora que veu en els habitants del territori un elevat potencial de divulgació dels valors ambientals. 

Consulteu dades complementàries sobre Platja Llarga.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00