Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/07/2010

Més de 17.000 visitants al FIMPT

    Kepa Junquera va cloure el FIMPT ahir a la nit a la plaça de la Vila          Kepa Junquera va cloure el FIMPT ahir a la nit a la plaça de la Vila

La 30a edició del FIMPT de Vilanova i la Geltrú tanca amb un augment de públic, i un increment d'espectadors joves i de fora de la ciutat

La 30a edició del Festival Internacional de Música Popular Tradicional de Vilanova i la Geltrú - FIMPT 2010, celebrat els passats dies 16, 17 i 18 de juliol, s'ha desenvolupat amb la constatació de la bona química existent entre la música popular tradicional i els públics ben diversos que han seguit multitudinàriament el certamen enguany. En els diferents espais d'informació, l'organització ha atès nombroses consultes de persones procedents de fora de la ciutat, fet que constata que aquest any ha augmentat el nombre d'espectadors que s'ha desplaçat per gaudir del Festival, sumant-se a un cada cop més nombrós públic fidel de la pròpia ciutat.

Les propostes més concorregudes d'aquest festival, organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de la Regidoria de Cultura, han estat les de l'escenari de la plaça de la Vila. Els bascos Oskorri, a les portes del seu 40è aniversari en un concert conjunt amb la Banda de música de l'Escola Municipal Mestre Montserrat, els gitanos catalans de Rumba Vella, els congolesos Staff Benda Bilili i, molt especialment, l'acordionista basc Kepa Junquera i la banda internacional Ska Cubano han registrat plens absoluts en aquest espai.

La regidora de Cultura, Isabel Pla, ha destacat la importància d'un FIMPT que contempla "diferents espais per a diversos tipus de gaudiment i un ampli ventall de públic, des dels grans concerts que conviden al ball -en els que s'ha fet palès l'increment de públic jove, que ha participat activament i de manera entusiasta en el Festival- fins als espais de proximitat".

Així, les propostes per a audiències més recollides també han estat ben presents en el certamen. Mereix ser destacat l'èxit artístic i de públic del grup de flamenc Las Migas, que va penjar el cartell d'entrades exhaurides a la plaça de l'Assumpció en la presentació del seu disc "Reinas del matute", tot deixant bastants espectadors sense localitat. La banda que lidera la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz ha esdevingut una de les revelacions d'aquest any musical.

De fet, segons explica el seu director, Jordi Bertran, el 30è FiMPT ha presentat "diverses perles artístiques" que han permès que el nivell musical hagi excel·lit, per exemple, en les esmentades Las Migas, o en la proposta dels cinc acordions diatònics presentada amb el nom dels Samurai i que ha estat una de les actuacions més comentades del festival.

El FIMPT s'ha mantingut fidel al seu esperit de descoberta, portant per primer cop països com Mongòlia, instruments singulars com els launeddas sards, el morin khuur -violí asiàtic- o el tobshuur -llaüt asiàtic-, i estrenes absolutes i coproduccions com l'experiència amb Oskorri i la banda municipal o el treball de la cantant María Rodés amb direcció musical de Raül Fernández "Refree" dedicat al món de les cançons tradicionals de bandolers.

També s'han presentat estrenes a l'Estat espanyol, com el grup mongolès Hanggai, els esmentats The Samurai i la presentació del darrer disc d'Ska Cubano, evidenciant que el FiMPT també és un porta d'entrada de noves propostes, argumenta Bertran, qui afegeix que fins a un total de quinze de les propostes ofertes no havien estat mai al Festival Internacional de Música Popular Tradicional amb major trajectòria de l'Estat espanyol, "fet que, de ben segur, garanteix que aquest espai de creació i d'exhibició segueix sent un festival per assaborir esplèndides delicatessens".

Pel que fa a les xifres del festival, els 30 artistes de 17 països diferents han sumat un total de 42 espectacles i activitats congregant més de 17.000 espectadors, sense comptar la multitud de persones que han seguit les cercaviles de Firasac i d'Eyo'n'le Brass Band.

Fora de les grans xifres, també cal destacar altres aspectes positius d'aquesta edició, com els concerts de petit format celebrats al Foment Vilanoví, la reincorporació en el Festival del renovat Teatre Principal, la consolidació dels Vermut Tertúlia en els tres dies del certamen i, molt especialment, el taller d'instruments amb deixalles impartit per Francesc Miralles, pel qual han passat uns 300 infants durant els tres que ha tingut lloc a la plaça de les Cols.

Tant la regidora de Cultura com el director del FIMPT coincideixen en reclamar una implicació superior per part del conjunt d'institucions supralocals, ja que, a diferència d'altres festivals que tenen lloc arreu de l'Estat espanyol, el gros pressupostari del festival vilanoví prové de l'administració local.

Per a Bertran, "hem celebrat un 30è aniversari sense estridències", en el que les complicitats del treball amb xarxa amb altres festivals, com l'Etnosur d'Alcalá la Real (Jaén) o La Mar de Músicas de Cartagena (Múrcia), i amb institucions internacionals de l'Estat francès i de Bèlgica ha permès que, malgrat l'actual cicle econòmic, el certamen vilanoví no s'hagi ressentit en l'oferta presentada.

"Ens ho hem fet nosaltres", aclareix Pla, que destaca que "el FIMPT té discurs, té essència, a diferència d'alguns festivals que s'estan fent en altres indrets de dins i fora de Catalunya". La regidora ha afegit que el FIMPT ha ajudat a situar Vilanova i la Geltrú en el mapa, tot i l'escàs suport per part del govern català a l'hora de subvencionar-lo. 


Àlbum de fotos del FIMPT
- Noticies relacionades 

Una segona jornada d'èxit en els concerts i la resta d'activitats del FIMPT 

Gran acollida per part del públic en el primer dia de la 30a edició del FIMPT

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00