Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

07/07/2010

L'arxiu històric de Pirelli ja es troba al fons de l'Arxiu Comarcal del Garraf

    Signatura de la cessió de l'arxiu, al castell de la Geltrú Signatura de la cessió de l'arxiu, al castell de la Geltrú

L'arxiu, amb material entre els anys 1902 i 1985, l'integren llibres de comptabilitat, expedients de recursos humans, fotografies i publicacions.

L'arxiu històric de l'empresa Pirelli ja forma part de l'Arxiu Comarcal del Garraf, gràcies al conveni de cessió signat, ahir a la tarda,entre els responsables de la institució i l'empresa.

Es tracta d'un fons documental entre els anys 1902 i 1985, que conté llibres de comptabilitat (200 llibres) expedients de recursos humans ( 25 metres lineals d'expedients) així com un arxiu fotogràfic i de publicacions.

El director de l'Arxiu Comarcal del Garraf, Rafael Mestres, va destacar la importància de l'acord que permet ingressar un arxiu particular a un arxiu públic "és donar-li vida per sempre, perquè nosaltres en farem difusió", i va agrair a Pirelli/Prismian i, en especial a l'històriador Albert Tubau el seu treball perquè el conveni s'hagi materialitzat "És un dels arxius d'empresa més interessants i més ben conservats del segle XX a Catalunya. És un bombó perquè la informació econòmica i social que hi ha és important".

Francesc Xavier Acin, director general de Prysmian va explicar que amb la cessió es segella on pacte no escrit de Pirelli amb la ciutat. "És un pacte de lleialtat, d'agraïment a la població que la va acollir ara fa més de cent anys. El que cedim no és un grapat de papers, va més enllà, és la nostra història i també la història de la ciutat".

El president del Consell Comarcal del Garraf, Josep Antoni Blanco, va tenir paraules d'agraïment als responsables que han fet possible que l'arxiu comarcal tingui aquests documents amb més de cent d'anys història. "Són pràcticament quatre generacions de vilanovins i vilanovines. No hem d'oblidar que al voltant de les empreses s'han desenvolupat importants moviments socials, com les lluites sindicals dels anys 70".

Per la seva banda, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena va recordar els canvis que es van produir a la ciutat quan l'empresa s'hi va instal·lar per primera vegada, i l'especial vincle que va tenir amb la ciutadania. "És difícil no trobar una família a Vilanova on algun dels seus membres no hagi treballat a Pirelli. La relació entre l'empresa i la ciutat és una relació econòmica però també és una relació afectiva i emocional".

L'Arxiu Comarcal del Garraf té per objectiu vetllar per la conservació i el tractament arxivístic dels arxius històrics de la comarca del Garraf.

En aquesta línia d'actuació, i un cop s'ha posat en funcionament les noves instal·lacions, l'Arxiu Comarcal està negociant l'ingrés d'importants fons documentals que, amb el pas de temps han assolit un valor històric de cabdal importància per a la ciutat.

Junt amb l'arxiu Pirelli, l'Arxiu Comarcal està negociant la possibilitat d'integrar properament nous fons documentals com el de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú i el de l'Hospital de Sant Antoni. 

Més sobre l'arxiu de Pirelli

Descarrega't la imatge
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00