Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

01/10/2008

El Teatre Principal de VNG reobrirà les seves portes la tardor vinent

  Regidors i tècnics municipals han explicat l'estat actual de les obres   Regidors i tècnics municipals han explicat l'estat actual de les obres

El teatre completarà, juntament amb La Sala, La Vela i el futur auditòri, la xarxa d'equipaments culturals de la ciutat

El Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú reobrirà les seves portes la tardor de l'any vinent. Les obres de reforma que s'hi estan duent a terme finalitzaran l'estiu del 2009 amb la qual cosa el Teatre podria acollir, a partir de l'octubre vinent, part de la programació cultural estable de la ciutat. (+ imatges)

Tal i com ha explicat aquest matí, la Regidora de Cultura, Isabel Pla, durant una visita a les obres, el projecte de reforma vol completar la xarxa d'equipaments culturals de la ciutat, juntament amb espais com La Sala, La Vela de circ, les biblioteques o el futur Auditori.

El Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú va ser construït l'any 1835, sent un dels teatres més antics en peu a Catalunya. Aquest edifici ha arribat als nostres dies desprès de passar per algunes obres i intervencions importants, inclosa l'adaptació de noves exigències, com es el cas de les obres de adaptació a cinematògraf l'any 1942. L'any 1985 es van realitzar treballs d'ampliació de la retro-escena per acollir camerinos i millores estructurals.

La situació del Teatre Principal requeria d'una nova actuació, i per aquest motiu calia realitzar treballs per solucionar les filtracions d'aigua produïdes pel mal estat de la coberta i donar compliment a les actuals normatives en quan a les instal·lacions, estructura i protecció contra incendis, entre d'altres.

L'actuació també vol servir per donar resposta a les exigències de confort en quan a millorar la visibilitat de l'espectador, respecte l'escenari, la instal·lació d'aire condicionat independent, segons els espais, i acomplir les noves exigències pel que fa a instal·lacions escenotècniques i d'equipament.

A nivell d'estructura el criteri que s'ha seguit ha estat reforçar, i en algun cas refer, diferents elements per tal de garantir la seguretat en l'ús del Teatre Principal, d'acord amb els criteris actuals i sempre tenint en compte les característiques constructives, d'antiguitat i del valor arquitectònic, del propi edifici.

Amb les obres que s'estan executant, i que tenen un cost global d'un milió i mig d'euros, es substituirà l'estructura de la graderia de la tercera planta, es substituirà el pòrtic de coberta, sobre la mateixa graderia, i es reforçaran els forjats de les llotges de bigues de fusta, així com d'altres forjats dels vestíbuls i serveis. A més, i davant el coneixement de l'afectació per xilòfags, s'està realitzant el corresponent tractament.

Altres treballs en execució són la realització de la nova coberta plana per la ubicació de la maquinaria de clima, la substitució de la coberta inclinada per una altre de més lleugera, de perfils metàl·lics, panells d'aïllament tèrmic, placa d'impermeabilització i teula mixta, i s'actuarà en el vestíbul de la planta baixa. D'altra banda, també es previst aixecar i fer un nou paviment a la platea per aconseguir la màxima inclinació possible, i per tant milloranr la visibilitat.

També s'inclou en el projecte de reforma la recuperació de les antigues obertures en el mur perimetral de la platea, per millorar-ne l'accés, fer una nova ordenació de les butaques, amb passadís central, reforçar les baranes existents, i construir un nou pont d'il·luminació. Noves instal·lacions contra incendis, elèctriques, d'enllumenat, de senyalització i d'escenotècnia, que inclou instal·lació d'ET, també formen part de la reforma. A més, també s'hi farà una nova instal·lació de clima independent per platea, escenari, i camerinos.

Per últim es contempla fer un nou revestiment i la substitució dels elements de fusteria necessaris, a la façana del carrer del Teatre, i l'adequació de la façana de la rambla Principal, amb tractament del revestiment i de la fusteria.

LÍNIES DEL PLA D'USOS DEL TEATRE PRINCIPAL

L'actual reforma del Teatre Principal contempla tot un seguit d'intervencions d'una gran envergadura i complexitat, sobretot tenint en compte que es tracta d'un edifici d'un significatiu valor patrimonial. La reforma s'està desenvolupant tan arquitectònicament com d'escenotècnia en la totalitat de l'edifici.

Missió del Teatre Principal

El renovat Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú ha de respondre a la missió d'esdevenir un motor cultural que ofereixi continguts culturals diversos i de qualitat, dirigits a tota la ciutadania per tal d'actuar com a eina per la millora de la cohesió i la participació social a la ciutat, posicionant-se com un referent comarcal per a les arts escèniques i audiovisuals.

Objectius generals

* Oferir a la ciutat una programació estable d'arts escèniques (teatre i dansa) i cinema diversa i de qualitat durant tot l'any.

* Promoure el sector de les arts escèniques, convertir-se en un referent teatral a la nostra àrea d'influència.

* Participar i contribuir amb la resta de programes culturals, dins del pla cultural de de la ciutat.

* Esdevenir un element cultural identitari de la ciutat.

* Contribuir en la projecció cultural de la ciutat, més enllà de la comarca.

Objectius específics

* Fomentar el suport a la creació artística escènica i audiovisual dels ciutadans afins a l'activitat artística, dinamitzant i incentivant el sector creatiu de la ciutat i creant una sinèrgia cultural amb el Teatre Principal que els beneficii.

* Promoure l'implicació i participació del mapa associatiu i els agents culturals de la ciutat, afins a les arts escèniques i audiovisuals, en el disseny dels continguts artístics del Teatre Principal.

* Contribuir a fomentar la captació de nous perfils de públic objectiu.

PROGRAMACIÓ DEL TEATRE PRINCIPAL

Línia de programació estable del Teatre Principal

El Teatre Principal oferirà una programació estable d'arts escèniques, dansa i cinema. Un dels seus principals objectius és el de dissenyar una extensa programació amb continguts d'una gran diversitat i qualitat que contribueixin a dinamitzar i ampliar l'oferta cultural de Vilanova i la Geltrú i esdevingui un referent en la nostra àrea d'influència pel que fa la projecció professional, més enllà de l'àmbit local, d'artistes, creadors i altres professional de la ciutat.

Criteris i continguts de programació estable del Teatre Principal

La programació estable del Teatre Principal respondrà als següents criteris i continguts artístics.

Arts escèniques 

- Espectacles de producció i/o autoria que ofereixin continguts de qualitat i prestigi.

- Compromís amb la creació contemporània i la difusió dels nous formats en tots els vessants de les arts escèniques professionals.

- Suport a les produccions de companyies professionals emergents amb projecció nacional.

- Suport a les produccions d'autoria, companyies i formacions locals de caire professional. La ciutat compta amb un significatius col·lectiu de creadors, directors, actors, ballarins professionals amb una consolidada trajectòria.

- Promoure una major presència de produccions d'arts escèniques, dansa i cinema en català per a públic familiar amb un alt contingut pedagògic i interactivitat amb l'espectador de perfil familiar.

- Suport a les franges de gent jove, a través de l'ús d'eines afins a aquest col·lectiu, com són les noves tecnologies aplicades a les arts escèniques o les temàtiques de caire social que els afecten.

- Suport a les produccions d'autoria, companyies i formacions locals semiprofessionals mitjançant la coordinació del Teatre Principal amb el programa de Suport a la Creació.

- Suport a les produccions d'autoria, companyies i formacions locals amateurs.

- Foment a la promoció i difusió dels espectacles de dansa contemporània.

Audiovisuals

- Fomentar una programació estable de cinema independent i curtmetratges.

- Suport a les produccions de llargmetratges de caire independent i de curtmetrages, amb escassa distribució comercial, feta per els joves creadors vilanovins a través de l'establiment de convenis de col·laboració.

- Esdevenir una plataforma imprescindible per als nous realitzadors i un receptor de noves iniciatives artístiques en l'àmbit del curtmetratge.

- Difusió de les produccions d'aquells professionals locals amb una trajectòria consolidada en el sector audiovisual.

PROGRAMA D'ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

De cara la reobertura del Teatre Principal, també s'està treballant per a dissenyar un extens i divers programa d'activitats paral·leles a la programació estable amb un contingut clarament didàctic i de difusió que permetrà conèixer els continguts culturals, serveis i espais del Teatre Principal. Aquest programa inclourà: conferències i debats, lectures dramatitzades, tallers i cursos, visites comentades a l'equipament, jornada de portes obertes, etc.

Cada activitat es dissenyarà en funció de l'especificitat del grup a qui es dirigeix i en coordinació amb el col·lectiu associatiu de la ciutat. El Teatre Principal vol esdevenir una plataforma d'opinió plural tot impulsant diversos espais de discussió per fer possible un debat permanent i renovador en el que puguin intervenir tots els agents.

El Teatre Principal s'afegirà a la coordinació que existeix amb els altres centres culturals de la ciutat. Entre el Centre d'art contemporani La Sala, les Biblioteques municipals, La Vela, Patrimoni, els programes de Difusió cultural i el mateix Teatre Principal es crearà una sinèrgia que servirà per enriquir el sector cultural de la ciutat.

Servei educatiu

En coordinació amb el col·lectiu educatiu de la ciutat i, en especial, amb la regidoria d'Educació de l'Ajuntament es dissenyaran activitats que incorporaran recursos pedagògics, tot possibilitant una experiència el màxim d'atractiva i motivadora.

Aquesta serà una programació plural i oberta a tothom, que combinarà activitats gratuïtes i de pagament, adreçades tant a infants i joves del sector educatiu, com a la resta de infants i joves que formen part del públic objectiu del Teatre Principal. 

- Programa per als escolars: PAE-Anem al Teatre, visites guiades i l'Entra en escena.
- Programa per al públic familiar: programació de teatre i dansa els diumenges durant tot l'any, tallers, cursos i visites guiades.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú dissenya un pla d'equipaments culturals de la ciutat on situa el Teatre Principal centrat en la difusió del teatre, la dansa i el cinema. La construcció del futur Auditori permetrà comptar amb un equipament especialitzat en la música i d'aquesta manera es va completant el mapa d'equipaments culturals de la ciutat juntament amb el Centre d'art contemporani La Sala, les Biblioteques municipals, Patrimoni i La Vela.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00