Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

16/04/2013

Una exposició al Toc recorda Tomasa Cuevas

exposicio,tomasacuevas, toc, dones, francescsanchez, sanchezvera Inauguració de l'exposició, al Toc

La seva lluita antifranquista va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi l'any 2004

Divendres es va inaugurar al TOC l'exposició sobre Tomasa Cuevas, una activista del partit dels comunistes catalans i referent de la lluita antifranquista del nostre país, en la clandestinitat i l'exili.

El regidor de Convivència i Equitat, Francesc Sánchez, va elogiar la força i convicció de la Tomasa, una dona que, després d'estar 5 anys empresonada, el primer que va fer al sortir de la presó va ser "buscar el seu partit, la comunitat que feia de motor d'uns ideals de llibertat que era necessari compartir i va tornar a lluitar per reconstruir tot allò que els hi havien pres."
 
Francesc Sánchez va ressaltar que, tant des de les administracions com de les entitats, associacions i ciutadania en general, és totalment imprescindible recuperar la memòria de les persones que van dedicar la seva vida per aconseguir que la democràcia fos "el pilar social per excel·lència, un somni fet realitat gracies al seu esforç i tenacitat".

L'acte va comptar amb l'assistència d'una quarantena de persones. Neus Benavent, presidenta de l'Associació del Garraf per la República, i Mari Pau Munuera, presidenta de l'Associació de Dones La Frontissa, van posar l'accent en la importància de recuperar la memòria històrica i el rellevant paper de les dones en la lluita per la llibertat, així com en la visibilització de la fortalesa i el compromís exemplar de dones com la Tomasa perquè no caigui en l'oblit.

Tomasa Cuevas, que va rebre l'any 2004 la Creu de Sant Jordi, va viure durant vint anys a Vilanova i al Geltrú. Ja en democràcia, va escriure una valuosa trilogia sobre les dones a les presons de Franco: Testimonios de mujeres en las cárceles franquistas (1974), Mujeres en la resistencia (1986), Cárcel de mujeres 1939-1945 (1985). Va morir el 25 d'abril de 2007.

Precisament fins el 25 d'abril es pot visitar l'exposició al TOC. El dia de la cloenda, a les 7 de la tarda, es farà una taula rodona amb la participació de Montserrat Armengou, periodista de TV3 i Natatxa Urbano i Carme Cunill, companyes de Tomasa Cuevas.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00