Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

16/11/2016

Setmana de prevenció sobre els riscos de l'alcohol

La setmana se celebra fins diumenge              La setmana se celebra fins diumenge

VNG se suma a aquesta iniciativa posant en valor la tasca dels diversos agents del territori que treballen en la prevenció dels problemes relacionats amb l'alcohol

L'Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa per tercer any consecutiu la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d'Alcohol, que enguany se celebra del 14 al 20 de novembre. L'objectiu és reflexionar sobre el consum d'alcohol i que prenguem consciència dels riscos que té per a la pròpia salut i per a la de terceres persones.

Vilanova i la Geltrú se suma a aquesta iniciativa, i per això ha instal·lat una parada informativa aquest dimarts a la tarda davant del Mercat Central. Enguany s'ha volgut posar en valor la feina que es fa al territori, i reforçar la col·laboració entre tots els agents que estan compromesos en la prevenció dels problemes relacionats amb l'alcohol. Per aquest motiu el lema de la setmana és: "Amb l'alcohol, menys és millor: Fem xarxa!". La iniciativa vol consolidar el treball col·laboratiu dins del municipi, i per això compta amb la participació de professionals de l'ABS Vilanova Clau Ciutat, Capi Baix-a-Mar, el CASD de drogodependències i la Regidoria de Salut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Paradeta riscos alcohol
Al CAPI Baix-a-Mar, durant la setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol, s'hi pot veure una exposició fotogràfica sota el títol "Saps el que beus?". La mostra pretén sensibilitzar els pacients sobre el risc del consum d'alcohol i conèixer com es calcula el risc d'una persona segons el consum d'alcohol que fa. I dins del programa "Veus el que beus?" s'oferiran tríptics informatius, vídeos i cartells explicant els problemes de salut que comporta un risc elevat de consum d'alcohol.

Quan una persona perd el control sobre la substància i se sent incapaç d'evitar o moderar-ne el consum, i això afecta de manera important les seves relacions i activitats habituals, potser és el moment de plantejar-se buscar ajuda d'un professional.

A la nostra ciutat, pots fer-ho demanant visita amb el teu metge de referència, al Centre d'Atenció a les Drogodependències i també pots demanar hora al SAFAD (servei d'assessorament sobre alcohol i altres drogues).

Què entenem per beure massa?
Cal tenir en compte que prendre begudes alcohòliques pot ser agradable si es fa amb moderació, però beure massa pot comportar problemes greus.
Es considera beure massa qualsevol consum d'alcohol que incrementi el risc de patir conseqüències negatives (físiques, psicològiques o socials), a curt o llarg termini. També quan es compleix alguna de les condicions següents:
· Quan s'assoleixen els límits de risc, calculats en unitats de beguda estàndard (UBE), establerts per l'Organització Mundial de la Salut.
· Quan la persona té problemes que es poden agreujar amb l'alcohol, ja siguin físics (hepatitis, gastritis, diabetis), psíquics (depressió, ansietat, falta de memòria) o socials (conflictes familiars, baix rendiment laboral).
· Quan es beu en circumstàncies en les quals està contraindicat (menors de 16 anys, embarassades o mares lactants, conducció, certs medicaments, treballs en altures, maneig d'eines o maquinària).
· Quan es necessita beure per relacionar-se amb els altres o per enfrontar dificultats personals.

Aproximadament una de cada cinc persones fa un consum de risc d'alcohol sense ser-ne conscient, ja sigui bevent poc de forma diària o grans quantitats esporàdicament.

Una de cada tres de les persones mortes ens accident de trànsit havien consumit alcohol per sobre del límit permès.

Entre un 25% i un 40% dels incidents de violència contra la parella s'exerceixen sota la influència de l'alcohol. Es multipliquen per 3, i fins tot per 9, les probabilitats d'agressions en persones que consumeixen alcohol.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00