Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

24/10/2014

Vilanova acull unes jornades internacionals sobre Víctor Balaguer

El regidor d'Hisenda ha inaugurat les jornades      El regidor d'Hisenda ha inaugurat les jornades

Una trentena de persones participen en unes jornades organitzades per les universitats de Lleida, Vic i Barcelona, i coordinades per l'Aula Molas vilanovina

Aquest matí s'han inaugurat a la sala de lectura de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer les jornades 'Història, política, literatura. A 150 anys de la Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón'. Unes jornades que es clouran demà a l'Ateneu Barcelonès, i que van sorgir, segons Montserrat Comas, directora de l'Aula Joaquim Molas, "arran de la necessitat de revisitar l'obra balagueriana. La Junta del Patronat de l'Organisme Autònom hi va donar suport, i s'hi van anar sumant grups de recerca". La iniciativa servirà per seguir impulsant la Biblioteca Museu com a punt de trobada per a la cultura, la literatura i la història.

El regidor Miquel Àngel Gargallo ha estat l'encarregat de donar la benvinguda als assistents, i ha recordat que, "Balaguer va ser un dels principals impulsors del moviment de la Renaixença, i la societat catalana i la vilanovina hem d'homenatjar la seva figura", recordant el llegat de valor incalculable que Víctor Balaguer va deixar a la nostra ciutat.

Per la seva banda, el cap de la Unitat de Literatura de la Universitat de Lleida, Josep M. Domingo, ha recordat que "Balaguer va deixar escrit el 1853 que el relat històric dels catalans era a la vegada un drama, un poema èpic i un evangeli. Tenia clar que la història és conflicte, però preveia que els catalans poguessin anunciar un dia la bona nova de la Renaixença".

Congrés Balaguer general

Les jornades serviran per aprofundir en l'obra "Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón", que fa 150 anys que Víctor Balaguer lliurava en 5 volums, i també en la resta de la seva obra i la seva figura. Amb aquesta "Historia de Cataluña", Balaguer recollia l'herència de la vindicació provincialista, alhora que argumentava els postulats polítics que defensava des de la dècada de 1850; un passat peninsular plural, l'autoritat del model confederal de la corona d'Aragó, l'exaltació de l'antic constitucionalisme català. Tot plegat, un argumentari imprescindible per a la batalla política del catalanisme.

Com a complement d'aquestes jornades, aquesta tarda s'inaugura a la sala d'exposicions temporals del Museu Balaguer una mostra de pintures i gravats de temàtica històrica que es podrà visitar fins a l'1 de febrer.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00