Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

29/11/2013

Jornada sobre el port de VNG com a millor sortida per a exportar

El port de Vilanova i la Geltrú ha doblat el volum de mercaderies el 2013

La sala d'actes de la Llotja de pescadors va ser l'escenari que va acollir ahir al matí la jornada "El port a Vilanova i la Geltrú, la millor sortida per a exportar". Aquesta jornada estava organitzada per Ports de la Generalitat, amb la col·laboració de l'ADEG, la Cambra de Comerç, i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Aquesta mateixa jornada ja s'havia dut a terme a Igualada, a Lleida i a Saragossa, i es va creure oportú fer-la a Vilanova i destinar-la a empresaris i emprenedors de la ciutat, i de les comarques veïnes. Més de 50 persones va assistir a aquesta trobada que es va tancar amb una visita a la dàrsena comercial vilanovina.

La jornada va ser oberta per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que en la seva intervenció va destacar que "el port és un element estratègic pel desenvolupament de la ciutat. És el tercer port de Catalunya i enguany ha gestionat 347.000 tones de mercaderies, un 87% més que l'any passat. És el segon port de Catalunya quan a captura i venda de peix, cosa que ha permès la creació de marques de qualitat com "Peix de Vilanova", o "Gamba de Vilanova". A més, el port és un referent quant a les activitats nàutiques, un capítol on en els darrers anys s'estan duent a terme tasques molt importants d'integració a la ciutat, tant per part del Club Nàutic com de la marca Estació Nàutica. I a tot això cal sumar la realitat del Grand Marina dedicat als grans iots, i el projecte que el port pugui acollir petits creuers. Però el port també ofereix moltes possibilitats en l'àmbit de la recerca, com ho demostra el laboratori de bioacústica o el fet que a la ciutat es puguin obtenir totes les titulacions de nàutica. El port és un dels motors econòmics de la ciutat i de la comarca, i això ha estat possible gràcies a la complicitat i la bona entesa amb Ports de la Generalitat".

Per la seva banda, el president de l'ADEG, Xavier Cardona, va oferir als assistents una perspectiva històrica de la creació del port de Vilanova i va acabar afirmant que "el port està funcionant molt bé i amb una diversitat d'activitats que garanteixen el seu futur. Cal fomentar l'activitat comercial perquè el port està preparat per dur-la a terme. El port de Vilanova és una oportunitat per a les empreses logístiques perquè connecta el Garraf amb les comarques interiors, amb Lleida, i fins i tot més enllà. Cal que entre tots fem caixa de ressonància per a donar a conèixer el port de Vilanova".

El segon bloc d'intervencions el va obrir Margarita Díaz, responsable de la Zona Centre de Ports de la Generalitat, va explicar que el port de Vilanova i la Geltrú és el més important en mans de la Generalitat i que "està situat en unes condicions estratègiques immillorables. És un port molt segur i ja està projectada una futura ampliació de la dàrsena comercial". David Ruiz, cap d'operacions portuàries del port de Vilanova, va explicar als assistents els diferents aspectes de l'operativa portuària, del personal i la maquinaria del port. "És molt important aquesta tasca de difusió que estem fent del port. Tenim una terminal internacional que acull 120 vaixells a l'any amb una mitjana de 52 trailers diaris. Tenim un estàndard molt alt quan a prevenció de riscos, i som coneguts per tenir una cura especial per a totes les mercaderies". Les principals mercaderies del port son siderúrgia, sal a granel, ciment, fusta en pals, fusta serrada, taulers aglomerats, vidre i paper. El principal mercat està als països de l'arc mediterrani, amb un 60%; al nord d'Europa amb un 30%; i a Amèrica amb un 10%.

El bloc de cloenda el va iniciar Dolors Rodríguez, gerent de Ports de la Generalitat, afirmant que "estem davant un port important. Els ports no els hem de considerar únicament com a infraestructures. Són equipament creadors de riquesa i fonamentals pel territori com a dinamitzadors de l'activitat econòmica". Finalment, Gerard Figueras, regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va voler agrair a la Confraria de Pescadors, l'ADEG, la Cambra de Comerç i a Ports de la Generalitat el fet de poder dur a terme aquestes jornades. "S'està fent una feina ben feta. Estem sumant esforços en benefici de la ciutat. Aquestes jornades son importants perquè estem explicant a la comarca i a la resta del país, la importància del port de Vilanova i la Geltrú. Cal que posem en valor les eines que tenim i per això es tant important aquesta tasca gairebé didàctica de tot el que pot suposar per la ciutat el nostre port".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00