Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

30/03/2012

El Far de Sant Cristòfol acollirà un centre de visitants

El regidor Gerard Figueras i Josep Ayza, president del Museu del Mar El regidor Gerard Figueras i Josep Ayza, president del Museu del Mar

El Govern municipal vol presentar el projecte, que inclou les col·leccions dels museus del Mar i Roig Toqués, als Fons FEDER

Crear un punt d'acollida per a tots aquells visitants que arriben a la nostra ciutat i oferir-los informació sobre punts d'interès de Vilanova i la Geltrú, donar informació hotelera i gastronòmica o ofertar paquets turístics a través de l'Estació Nàutica. Aquest és l'objectiu del futur Centre d'Atenció al Visitant El Far, un nou projecte pensat per promocionar la ciutat que ha desenvolupat el Govern municipal. 

Far de Sant Cristòfol

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú presentarà el projecte del Far de Sant Cristòfol als fons FEDER (Fons Europeus de Desenvolupament Regional) de la Unió Europea. El projecte inclou la creació d'un punt d'informació turística i les col·leccions del Museu del Mar i del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. També és previst que la instal·lació compti amb un bar-restaurant.

Gerard Figueras, quart tinent d'Alcaldia i regidor de Joventut, Promoció Econòmica, Turisme, Comunicació i Premsa, ha explicat que, "després de passar el projecte per Junta de Govern Local dimarts, aquesta tarda es porta al Plenari de l'Ajuntament. Si queda aprovat se sol·licitarà el fons europeu".

L'avantprojecte d'aquest nou equipament té un cost de 500.000 euros. Si Vilanova i la Geltrú rep els fons FEDER, aquesta quantitat seria finançada al 50% entre Europa i el Govern municipal que, a la vegada, està en contacte amb la Diputació de Barcelona per tal que la institució aporti part d'aquests recursos econòmics. En aquest sentit, Gerard Figueras ha explicat que "el cost del projecte és accessible si troben més vies de finançament. A banda dels FEDER hem de trucar a les portes d'altres administracions, com pot ser la Diputació de Barcelona o la Direcció General de Pesca". L'aportació municipal, doncs, aniria lligada a l'aportació econòmica que pugui arribar.

El projecte del nou equipament recupera un treball que l'arquitecte Toni Palacios va fer fa 12 anys, i que havia encarregat el Museu del Mar, i que ara el despatx ProArq ha completat. L'avantprojecte destina l'actual edifici del Far a acollir les col·leccions del Museu del Mar, el punt d'informació turística i l'Estació Nàutica. La col·lecció de Roig Toqués és prevista ubicar-la en l'actual magatzem de la finca, un cop aquest espai s'hagi condicionat. I un tercer espai tancat està pensat per ubicar-hi el bot salvavides Víctor Rojas, juntament amb altres elements del Museu del Mar. A tot això s'hi sumarà un espai de nova construcció on s'hi instal·larà el bar-restaurant i els lavabos. 

Victor Rojas

El regidor de Promoció Econòmica marca tres objectius del projecte, "dignificar el llegat museístic del Museu del Mar i la col·lecció de Roig Toqués i potenciar l'espai patrimonial del Far. Estem en contacte amb Ports de Barcelona per demanar la concessió del Far per tal de reforçar l'obertura al mar de la ciutat, una de les línies cabdals del Govern".
La voluntat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és iniciar les obres del Far de Sant Cristòfol a finals d'aquest mateix any, per tal que de cara a la nova temporada de l'any 2013 estigui enllestit. Per Gerard Figueras el projecte del Far "servirà per dinamitzar l'economia de la ciutat tant a nivell turístic com cultural".

Tot i que les competències de la farola les té Ports de Barcelona, l'Ajuntament sol·licitarà a aquest organisme de concertar visites en dies concrets per al públic en general. Així mateix, el Govern vilanoví també ha fet la petició a Ports de Barcelona al protocol de cessió del far a l'Ajuntament per un període de 25 anys.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00