Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

12/01/2015

La Regidoria de Cultura posa dues noves eines de recerca a l'abast de la ciutadania

La regidora ha presentat les webs amb la directora de la biblioteca Joan Oliva i la tècnica de l'Oficina de Patrimoni        La regidora ha presentat les webs amb la directora de la biblioteca Joan Oliva i la tècnica de l'Oficina de Patrimoni

La web de patrimoni, vinculada a l'Oficina de Patrimoni, i la web de col·lecció local permetran aprofundir en el vast patrimoni local i en l'ampli fons documental que hi ha a la ciutat

L'Oficina de Patrimoni de la Regidoria de Cultura ha posat en marxa una nova web que vol recollir tot el patrimoni de Vilanova. El nou espai d'Internet permet descobrir d'una manera fàcil i intuïtiva les diferents vessants patrimonials de la ciutat.

La regidora de Cultura Marijó Riba ha presentat aquesta nova web als mitjans de comunicació, recordant que "el patrimoni ha estat un dels principals eixos de la política cultural d'aquesta legislatura que ja va començar aprovant el Pla de Patrimoni forjat en l'anterior mandat i, en certa mesura, aquestes eines virtuals que avui presentem en són conseqüència. El Patrimoni és un recurs de dinamització econòmica per la ciutat i en aquest sentit cal poder explicar-lo més als propis vilanovins, però això cal fer-ho de manera molt curosa i procurant que no es desvirtuï el discurs cultural que li és propi i això comporta la creació d'eines que vetllin per la seva digna presentació i, en aquest sentit, l'Oficina de Patrimoni de la ciutat en serà la guia i la garantia de què això sigui així".

"Patrimoni VNG, una finestra virtual al llegat patrimonial de Vilanova i la Geltrú" s'inaugura amb quatre seccions fixes dedicades al patrimoni cultural: cases històriques, escultures al carrer, museus de la ciutat i vilanovins singulars. Altres temàtiques s'aniran incorporant per fases, ampliant així els continguts de la web de manera progressiva. L'objectiu és crear un lloc web on es pugui consultar tot el patrimoni cultural -material i immaterial- de la ciutat, així com el patrimoni natural. Des de les festivitats fins al patrimoni arqueològic, passant pel patrimoni industrial, els parcs o els jardins de la ciutat. En cadascun dels apartats, el visitant pot consultar els elements patrimonials, a partir d'informació detallada com una fitxa tècnica, un text descriptiu, la seva geolocalització, bibliografia complementària, enllaços a altres webs d'interès i fotografies.

L'objectiu d'aquesta nova web és difondre el gran patrimoni de la ciutat, aglutinant tota la informació disponible en un sol espai virtual, per tal de posar a disposició de tothom informació contrastada dels elements que en formen part. D'aquesta manera, el visitant tindrà a l'abast en una sola pàgina web un tast d'informació sobre el ric patrimoni de la ciutat, presentada d'una manera entenedora, ordenada i atractiva, amb imatges actuals i descripcions senzilles però acurades. Navegant a través de les diferents seccions, els interessats podran saber més coses sobre el patrimoni que ja coneixen i també redescobrir la ciutat a través dels elements patrimonials més desconeguts.

A més d'aquestes seccions principals, la web comptarà també amb una agenda on es podran consultar les activitats vinculades amb el patrimoni que es fan a Vilanova, i un correu electrònic (patrimonicultural@vilanova.cat) per fer consultes o suggeriments.

Els continguts de la web, dissenyada per l'empresa ADQA, han estats creats des de la Regidoria de Cultura.

Podeu consultar la nova web aquí

Web de col·lecció local
Juntament amb aquesta nova web, la regidora de Cultura Marijó Riba ha presentat la nova web de col·lecció local, un espai que es pot trobar dins la pàgina web de l'Ajuntament, i que està dedicat a la col·lecció local de la ciutat. Una altra eina de ciutat que es posa a l'abast de tota la ciutadania, per documentar i per a les persones que volen fer recerca. Aquest espai virtual és un projecte viu, de ciutat, que s'ha liderat des de la biblioteca Joan Oliva, en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, amb el suport de la Regidoria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

La web de col·lecció local vol difondre el contingut local existent en el fons documental que es troba a l'Arxiu Comarcal del Garraf, la Biblioteca Víctor Balaguer, la Biblioteca Joan Oliva i Milà i la Biblioteca Armand Cardona Torrandell. A la web es poden consultar els documents relacionats amb els principals autors locals, una mostra de les principals exposicions que es realitzen al llarg de l'any a la ciutat, els principals catàlegs per la cerca d'informació digitalitzada d'àmbit local i comarcal, les fonts digitalitzades de temàtica local, i les principals guies de lectura que es van realitzant en els diferents àmbits culturals de la comarca.
Les biblioteques públiques de Vilanova i la Geltrú s'han de convertir en un punt d'accés a la informació, tant global com local, alhora que l'Arxiu comarcal i la Biblioteca Víctor Balaguer són també contenidores i difusores de fons local.
Un fons de gran riquesa documental, que disposa de documents en diferents formats relacionats amb la ciutat de Vilanova i la Geltrú i amb la comarca del Garraf. S'hi poden trobar documents de coneixements agrupats segons temàtiques, la creació literària dels autors locals, i exemples com cartells i fotografies, els programes de festa major, o revistes i premsa locals i comarcals.
Com a part important del patrimoni documental de la ciutat la nova web esdevé una eina de treball fonamental per investigadors, estudiants i persones interessades amb la història i la evolució de la ciutat.
Aquesta nova eina de consulta del fons documental s'anirà nodrint de nous continguts, aprofitant també els recursos de les diferents entitats culturals de la ciutat i de la comarca, amb l'objectiu final d'aconseguir donar resposta a les necessitats d'informació amb una clara intenció de dinamitzar la informació local i comarcal.

Podeu consultar aquest nou espai virtual aquí
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00