Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/09/2010

Es presenta l'anuari d'indicadors 2009 de la Mancomunitat Penedès - Garraf

    Frederic Ràfols, Joan Ignasi Elena i Àngels Vergara, aquest migdia Frederic Ràfols, Joan Ignasi Elena i Àngels Vergara, aquest migdia

L'estudi recull totes les dades socioeconomiques dels 33 municipis de l'Alt Penedès i Garraf

El president de la Mancomunitat Penedès Garraf, Joan Ignasi Elena, el gerent de la Mancomunitat, Frederic Ràfols i la directora de zona Garraf Penedès d'Unnim, Àngels Vergara, han presentat aquest migdia l'anuari d'Indicadors Socioeconòmics 2009.

L'estudi, realitzat per el Servei d'Iniciatives Econòmiques s'edita gràcies a la col·laboració de l'Obra Social d'Unnim, que hi aporta 16.000 euros. L'anuari recull de manera sistemàtica totes les dades socioeconòmiqes de les comarques del l'Alt Penedès i el Garraf amb el detall de cadascun dels municipis.

Joan Ignasi Elena ha volgut destacar d'aquest anuari, del que ha dit "és un document amb molt de valor per l'estudi i l'anàlisi del territori, i alhora d'ajut en la pressa de decisions", la presència d'indicadors que mostren una lleugera recuperació econòmica en el conjunt dels 33 municipis, d'ambdues comarques. "L'anuari mostra indicis evidents de recuperació. Per això és molt important continuar treballant en aquest sentit ja que la tendència és positiva".

En relació a la comarca Garraf algunes de les dades que es desprenen de l'anuari, i que han estat destacades durant la seva presentació, són l'increment poblacional del 2% al Garraf. L'augment del 15% de la taxa d'atur, i el conseqüent augment del nombre de desocupats (39% més elevat que en el darrer trimestre de l'any anterior), la reducció en un 6% del nombre d'empreses, o la reducció del nombre d'habitatges de nova construcció. Dades que, d'altra banda son similars en els municipis de l'Alt Penedès.

Segons ha explicat Frederic Ràfols, aquesta situació ha començat a variar lleugerament en l'inici del 2010, ja que en el segon trimestre d'enguany es comptabilitzen 320 aturats menys que en el trimestre anterior i s'han formalitzat un 16% més de contractes que en el segon trimestre de 2009, augmentant un 2,7% el total d'assalariats, tot i que continua sent alta la temporalitat dels contractes (92%). La nota negativa ha estat la formalització de 8 expedients de regulació d'ocupació (ERO), en aquest darrer trimestre, que afecten a un total de 82 treballadors.

El gerent de la Mancomunitat ha destacat la dificultat i laboriositat que suposa l'elaboració d'un estudi d'aquesta magnitud, el qual es complementa amb les publicacions que trimestralment s'editen i que serveixen per actualitzar el seu contingut. Així mateix, ha volgut agrair el compromís de l'Obra Social d'Unnim, la representat de la qual ha expressat la ferma voluntat de l'entitat financera de seguir apostant en propers anys per aquesta publicació. "Aquest estudi és de vital importància, ja que ens permet disposar d'una eina que ens permet conèixer la realitat del territori".

El Servei d'Iniciatives Econòmiques ha atès, en aquests darrers vuit mesos, un 13% més de consultes que l'any anterior respecte a la creació de noves empreses del i ha tramitat 332 nous projectes empresarials en el conjunt de les dues comarques, un 23% més que en el mateix període de l'any anterior.

Amb aquestes dades, sembla que finalment s'ha tocat fons en la destrucció d'ocupació, el que fa ser lleugerament optimistes respecte l'evolució de les principals magnituds econòmiques i les seves conseqüències socials.

Amb tot, per tal de millorar els fluxos d'informació econòmica a nivell local, s'ha renovat i millorat els continguts del web de l'Observatori de Dades, www.iniciativeseconomiques.com/bancdedades, en que s'hi pot consultar les dades econòmiques i socials actualitzades de tots els municipis i així com la seva evolució temporal.

Amb l'acte de presentació de l'anuari, es dóna inici a un seguit d'accions per tal de commemorar els 25 anys de la posada en funcionament del Servei d'Iniciatives Econòmiques, i donar conèixer la tasca de suport a les polítiques municipals de les àrees d'economia i treball que es realitza.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00