Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

13/05/2013

Es posa en marxa a Vilanova i la Geltrú el Servei d'Intermediació Hipotecària

  L'OLH atendrà, informarà i assessorarà jurídicament les persones en risc d'impagament de la hipoteca o el lloguer       L'OLH atendrà, informarà i assessorarà jurídicament les persones en risc d'impagament de la hipoteca o el lloguer

La Diputació de Barcelona impulsa aquest nou servei que s'ubicarà a l'Oficina Local d'Habitatge, situada al carrer de Josep Llanza

Vilanova i la Geltrú és la tercera ciutat de la província de Barcelona on es posa en marxa el Servei d'Intermediació Hipotecària (SIDH). Es tracta d'una iniciativa que impulsa la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Habitatge de la Generalitat; el Col·legi d'Advocats de Barcelona; el Consell Comarcal del Garraf i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, on aquest matí s'ha presentat el nou servei i que té per objectiu informar, assessorar i intermediar per evitar la pèrdua de l'habitatge habitual per causes d'impagament de la hipoteca o el lloguer.

A l'acte hi ha assistit el diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, qui ha afirmat que l'objectiu de l'ens provincial és "que sigui un servei molt conegut i eficient que doni eines per respondre la ciutadania i poder-ho fer eficientment com a administracions públiques". Segons Marc Castells, en l'actual situació "hem de ser proactius per atendre els ciutadans sobretot prèviament a les situacions d'impagament de la hipoteca o el lloguer". En aquest sentit el diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge ha dit que la Diputació destinarà anualment 600.000 euros per donar servei a les 29 oficines que hi haurà a tot el territori de la província de Barcelona.

Durant la presentació del nou SIDH ha intervingut també el regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge, Joan Giribet qui ha destacat que "l'Ajuntament com a administració més propera a la ciutadania no pot ni vol obviar la problemàtica en què s'ha convertit l'habitatge per a moltes famílies a la ciutat". Segons Joan Giribet "aquest nou servei que es prestarà des de l'OLH serà una nova eina que juntament amb l'experiència del servei Ofideute de la Generalitat permetrà atendre més directa i eficientment les persones que es troben en una situació de risc per no poder afrontar la hipoteca o el lloguer".

El Servei d'Intermediació en Deutes d'Habitatge de Vilanova i la Geltrú permetrà atendre, segons ha dit l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, "des del territori i per tant des de la proximitat les persones que preveuen que en el futur poden tenir dificultats econòmiques per continuar pagant les despeses d'hipoteca o lloguer del seu habitatge". En aquest sentit, l'alcaldessa Lloveras ha assegurat "el compromís per fer els màxims esforços possibles perquè el SIDH sigui eficient". Neus Lloveras ha remarcat que és necessari que "la ciutadania s'acosti a l'Oficina Local d'Habitatge a l'inici de la problemàtica i no quan ja no es pot actuar des de la mediació que ofereix aquest servei".

Aquest servei és d'àmbit comarcal i s'articula de manera que l'OLH de l'Ajuntament de VNG atén les persones del municipi de Vilanova i la Geltrú, mentre que la ciutadania de la resta de municipis del Garraf hauran d'adreçar-se al Consell Comarcal del Garraf.

L'Oficina Local d'Habitatge de VNG informarà i atendrà en primera instància les persones que s'hi adrecin i les derivarà a la visita amb l'advocada del Col·legi d'Advocats de Barcelona que prestarà aquest servei a la nostra ciutat.

Què és el SIDH
El SIDH és un servei que s'ofereix des de l'administració pública, de manera coordinada i optimitzant recursos, que s'adreça a les persones que no poden fer front al pagament de la hipoteca de l'habitatge principal. Té l'objectiu de prevenir, assessorar jurídicament i intermediar amb les entitats financeres per aconseguir el manteniment de l'habitatge per part de la persona propietària i el seu nucli familiar.

En el cas de la comarca del Garraf, s'hi accedeix a través de l'Oficina Local d'Habitatge de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, o a través de l'Oficina Comarcal d'Habitatge, totes dues situades en aquest municipi. Les persones afectades que s'adrecin als serveis socials del seu municipi o a les oficines de consum amb aquest tipus de problemàtica seran derivades a les oficines d'habitatge.

Una vegada feta la comprovació de les condicions d'accés (ser propietaris d'un únic habitatge que s'utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), es concerta una entrevista amb la persona lletrada especialitzada, que farà una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta serà tramesa a Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, de la Generalitat, que farà la mediació amb l'entitat financera corresponent. S'estableix, així, una acció coordinada i un model i circuit únic de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00