Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

28/09/2016

Crida al micromecenatge per recuperar la façana de l'església de Sant Antoni Abat

La manca de manteniment i els coloms han provocat greus danys a diversos elements arquitectònics

Des del passat dilluns 5 de setembre s'estan duent a terme diverses actuacions a la façana de l'església de Sant Antoni Abat. Una façana que s'ha vist molt deteriorada per l'acció dels elements i del pas del temps, però també pels coloms, i que ha fet que durant molts anys, peces com els enormes capitells corintis hagin estat coberts per xarxes donat que s'havien produït despreniments.

El pressupost inicial que la parròquia estimava al voltant dels 70.000 euros s'ha hagut de reajustar a 50.000. Això fa que, segons que ha manifestat l'arquitecte encarregat de l'obra, Antoni Palacios, només s'està realitzant una intervenció de mínims. Palacios ha explicat que "fa uns anys es van protegir amb xarxes els capitells corintis que estaven molt deteriorats i queien a trossos. Les xarxes però, han acabat provocant que entressin coloms a dojo amb la problemàtica que aquests animals provoquen als edificis. Per tant hem hagut d'ajustar el pressupost que ens permetrà una neteja integral de la façana. A més podrem consolidar degudament els capitells, però no els podrem refer."

Les obres també solucionaran diversos problemes a l'estàtua de Sant Antoni Abat, com la restauració del bàcul amb pedra artificial; el problema de les balaustrades malmeses, o la humitat al frontispici. La qüestió dels coloms ha fet que s'acabin instal·lant en breu, gairebé 500 metres lineals de pues d'acer per tal que aquestes aus no puguin tornar. Cal destacar que la majoria dels elements de la façana no han tingut cap intervenció des de la seva inauguració el 1869. Les obres està previst que a finals de novembre estiguin acabades.

Una delegació del govern municipal, encapçalada per l'alcaldessa Neus Lloveras; el regidor de Serveis Viaris, Joan Giribet i pel regidor d'Urbanisme Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, van fer una visita ahir a les obres, amb la presència Pere Milà, rector de la parròquia. Milà va explicar que les obres s'estan sufragant a través del micromecenatge i de diverses aportacions privades. "Hem publicat un tríptic on tothom qui vulgui pot fer donatius. A més ens estem posant en contacte amb diversos particulars i amb empreses de la ciutat per a que facin aportacions econòmiques." (PODEU CONSULTAR EL TRÍPTIC AQUÍ)

Mossén Pere Milà també va voler posar l'accent en el fet que si bé ara s'estava actuant d'urgència a la façana, l'església de Sant Antoni té encara moltes coses a fer com és el cas d'alguns punts de la teulada, o dels finestrals del carrer de la Bomba que estan apuntalats. Per Milà "aquesta façana, i l'edifici en si, no són exclusivament una qüestió de la parròquia, sinó que tenen una importància patrimonial per a la ciutat molt important. Si algú s'estima el patrimoni de Vilanova i la Geltrú fora bo que hi col·laborès."

Al llarg de la visita, l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras va voler mostrar la satisfacció de l'Ajuntament pel fet "que es faci aquesta intervenció en aquest edifici tan important per a la ciutat, i volem agrair a la parròquia l'esforç. També voldria destacar la proposta de micromecenatge Des de l'Ajuntament tenim uns recursos econòmics molt limitats, però procurarem que les plagues d'animals no malmetin aquest edifici i ens comprometem a col·laborar en aquest sentit. És un edifici molt important per la ciutat i des de l'Ajuntament hi ha una total voluntat de col·laboració en la preservació del patrimoni."
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00