Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/03/2016

Una delegació vilanovina torna a Merignac per revitalitzar l’agermanament

La fira Temps de Vi ha convidat a dos Châteaux de Merignac a participar a l'edició d’enguany

Una delegació vilanovina va realitzar una visita de treball a Merignac, dijous passat, per tractar diversos temes entorn l'agermanament amb la ciutat francesa, a més de negociar amb dos Dominis, o cellers, de la zona, per a que estiguin presents a la cinquena edició de la fira Temps de Vi que es celebrà del 3 al 5 de juny a Vilanova i la Geltrú. La delegació va estar encapçalada pel Juan Luis Ruiz, primer tinent d'alcalde i regidor de Comunicació i Participació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; i per Carles Carbonell, director de la Fira Temps de Vi. La visita és la tornada de la que una delegació de Merignac va fer recentment a Vilanova i la Geltrú amb motiu d'una sessió de benchmarquing que va organitzar l'ADEGP durant l'elaboració de Pla Estratègic. Aquesta primera presa de contacte va servir per reprendre l'agermanament i començar a posar temes sobre la taula

La intensa jornada de dijous va començar amb la visita als Dominis vinícoles de Picque Caillou i de Luchey_Halde, tots dos dins el terme municipal de Merignac. El Château Picque Caillou és una bodega amb unes vinyes centenàries, que daten del segle XVIII, de mes de vint hectàrees, dedicada principalment al cabernet, el merlot i una petita part de petit verdot com a varietats. Te una producció que pot arribar a les 150.000 ampolles anuals. Per las seva banda, i també dins el terme municipal de Merignac, el Château Lachey-Halde és molt més modern donat que prové del rescat d'uns terrenys militars que als anys vuitanta es van recuperar com a vinyes. La seva extensió també és una mica superior a les vint hectàrees i la seva producció pot arribar, en determinats anys, a les 140.000 ampolles. A l'igual que el Château Picque Caillou, ambdós pertanyen a la denominació d'origen Pessac-Léognan. Cal tenir en compte que a la conurbació urbana de Burdeus hi ha al voltant d'uns 8.000 Châteaux i 60 denominacions d'origen.

Després de la visita es va produir una reunió de treball on Carles Carbonell va explicar que la fira Temps de Vi, que fins ara ha estat centrada en el vi català, vol celebrar el seu cinquè aniversari d'existència amb la presència d'una denominació d'origen convidada, en aquest cas de la prestigiosa zona de Burdeus. A la reunió hi van ser presents, Piere Darriet, director d'explotació del Château Luchey-Halde, i Paulin Calvet, responsable del Château Picque Ciallou; a més de Maxime de Person, director de desenvolupament econòmic de l'ajuntament de Merignac; i Isabelle Calmels, responsable de les relacions públiques, protocol i relacions internacionals de l'Ajuntament de Merignac. Juan Luís Ruiz ha explicat que "la trobada va provocar l'interès dels dos Châteaux en participar a la Fira i al llarg de les pròximes setmanes es decidirà com es pot fer viable aquesta proposta. Cal tenir en compte que va ser una primera trobada i que encara queden moltes coses a treballar i a tancar."

A l'hora de dinar els representants de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i de Merignac es van desplaçar a Le Pin Galant, el gran teatre de Merignac, i es van reunir amb el seu director, Philippe Prost. Prost va explicar que el teatre té una programació molt completa que va des del teatre, la dansa, i la música en tots els seus gèneres i modalitats, i que es capaç d'acollir a més de 100.000 espectadors per any. Després del dinar, Prost va fer una ràpida visita guiada per l'equipament cultural.

Tot seguit, la comitiva es va desplaçar a Burdeus en tramvia per tal de visitar la seva oficina de turisme, situada molt a prop del gran Teatre de l'Opera. Burdeus és una metròpoli de 739.000 habitants que rep cinc milions de visitants l'any. És la cinquena ciutat de França i un destí turístic molt preuat, sobretot pels seus vins, de prestigi mundial, Juan Luís ruiz ha volgut destacar la nova experiència que des de fa un any està duent a terme l'Oficina ja que "des de Burdeus han centralitzat la promoció de la capital i de 28 ciutats més que l'envolten, per tal de fer una promoció conjunta molt més eficaç. Això permet que a més dels tours enològics i gastronòmics, facin una promoció molt important del seu patrimoni cultural. Crec que és un exemple molt interessant i que podria ser reproduit al nostre territori." Els responsables de l'Oficina també van destacar l'experiència que estan tenint amb el turisme de creuers ja que, tot i estar a gairebé 50 quilòmetres de la costa, el riu Garona es navegable fins el port de la ciutat que pot arribar a acollir 200 creuers cada any.

La jornada de dijous es va tancar amb un sopar al mateix ajuntament de Merignac encapçalat per l'alcalde Alain Anziani. També hi va ser present Michel Ferillot, antic responsable de l'agermanament de les dues ciutats, ara ja jubilat però molt actiu. Durant el sopar es va parlar dels cursos de formació aeronàutica de La Paperera, de possibles col·laboracions amb l'IMET, però també d'intercanvis amb gent gran, sobretot amb COMPEX,  o d'ampliar els que encara es continuen fent amb alumnes de batxillerat d'ambdues ciutats. Juan Luís Ruiz ha explicat que en aquest encontre "també es va parlar d'una possible col·laboració en un Festival Internacional de Fotografia que es fa a Merignac cada dos anys i que a la propera edició, el 2017, podria haver representació vilanovina. També van mostrar interès per realitzar intercanvis d'artistes de les dues poblacions. Però sobretot es va obrir una interessant línia de treball, donat que les dues ciutats treballen la formació aeronàutica, en poder optar a algun programa europeu ,com a partaneriat conjunt, en qüestions com, per exemple, la mecànica d'helicòpters."

El sopar, molt distés i amable, es va cloure amb un intercanvi de regals institucionals entre Alain Anzani i Juan Luis Ruiz. L'Ajuntament de Vilanova va obsequiar amb una figura de l'artista Yacaré que feia al·lusió al carnaval vilanoví, acompanyat d'una carta de l'alcaldessa, Neus Lloveras, excusant la seva presència. Merignac va obsequiar el primer tinent d'alcalde amb un estoig on hi havia un obridor d'ampolles de vi i altres estris relacionats.

La visita llampec a Merignac es va tancar amb una reunió divendres matí amb el Club des Enterprises de Merignac. Es tracta d'una associació d'empresaris amb uns 300 socis, que s'estructura a través de vuit comissions, i que dur a terme al voltant d'una cinquantena d'esdeveniments anuals. A la reunió és va posar de manifest que la meitat de les 1.500 empreses que existeixen a Merignac estan formades per menys de cinc persones cadascuna, i que la mitjana d'edat de l'empresariat es molt jove. Ruiz ha comentat que “això va donar peu a que durant la trobada es posés sobre la taula la possibilitat de tronar a establir relacions amb Vilanova i la Geltrú, que ja havien existit a través de l'ADEPG, sobretot amb joves empresaris. Val a dir que d'aquest tema encara no l'hem parlat amb l'ADEGP perquè tot és molt recent però, en tot cas, servirem de corretja de transmissió entre les dues associacions.”
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00