Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

05/03/2008

S'aprova el Pla d'usos per les platges de Vng per la temporda 2008

    El Pla d'usos regula els equipaments que han de tenir les platges.

Aquest document aprovat per la Junta de Govern Local ha de rebre l'autorització de la Generalitat de Catalunya

L'equip de govern de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat el Pla d'usos de les Platges, que a partir d'aquesta temporada regularà i ordenarà tots els usos i serveis que es poden desenvolupar a les platges de la ciutat. Es tracta d'un document que s'elabora anualment i que rep l'autorització de la Generalitat que és qui té les competències en matèria d'usos i serveis.

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, ha destacat del conjunt de document les actuacions relacionades amb l'accessibilitat, la seguretat i la millora dels serveis a les platges de la ciutat. Segons l'alcalde 'és voluntat del govern municipal dotar de continues millores les platges vilanovines i poder així optar a guardons i reconeixements que distingeixin la ciutat de Vilanova per la qualitat del seus serveis i equipaments'.

Vilanova i la Geltrú disposa de cinc platges amb serveis al llarg del seu litoral (platja d'Ibersol, platja de Sant Gervasi, platja d'Adarró, platja de Ribes Roges i platja del Far de Sant Cristòfol. El conjunt d'aquestes platges té una llargada de 3.700 metres i una amplada mitjana de 100 metres. Vilanova i la Geltrú té una sisena platja (Platja Llarga) que per les seva qualitat de zona protegida no disposa de cap tipus de servei.

Durant la temporada alta, les platges de Vilanova i la Geltrú reben una afluència mitjana de 18.000 visitants al dia i un màxim de 29.000 visitants al dia. La temporada comença a mitjans d'abril i acaba a finals de setembre.

El pla d'Usos contempla les següents actuacions:

- Actuacions per a l'accessibilitat:
Totes les platges de Vilanova i la Geltrú disposen de zones d'estacionament. Les platges d'bersol, de Sant Gervasi i del Far de Sant Cristòfol tenen zones d'estacionament lliure, mentre que les platges d'Adarró i de Ribes Roges disposen de zones d'estacionament regulat. D'altra banda totes les platges tenen algun punt accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Enguany el Ministeri de Medi Ambient efectuarà obres d'accessibilitat en tots aquells accessos, que ara no ho són, i que es troben a les platges de Ribes Roges i d'Adarró.

- Actuacions per a la qualitat dels serveis:
L'existència d'una ordenança específica per a ús de les platges permet facilitar, la tramitació de sol·licitud de guardons de qualitat com la Bandera Blava, el Q de Qualitat a les platges, el de Qualitat en destinació Comarca del Garraf, l'EMAS i l'ISO 14.001.

- Actuacions de seguretat:
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú convocat enguany un concurs per contractar els serveis que s'han de desenvolupar durant la temporada de platges 2008. En concret, es contractaran les tasques de socorrisme i vigilància, neteja dels mòduls sanitaris, muntatge, desmuntatge i manteniment dels equipaments i la instal·lació de megafonia sense fils. Tots aquests serveis, excepte el de megafonia, ja funcionen cada any a les platges vilanovines, tot i que per primera vegada se'n convoca concurs, a causa d'una major dotació pressupostària en cadascun d'ells.

El servei de socorrisme i vigilància l'havia ofert fins l'any 2007 la Creu Roja, amb qui l'Ajuntament signava un conveni, pel qual l'entitat proporcionava assistència entre l'1 de juny i el 15 de setembre. Amb el concurs es busca un servei que es pugui oferir des de l'inici de la temporada de platges, que acostuma a ser pels volts de Setmana Santa, moment des del qual banyistes i grups d'escoles ja comencen a freqüentar el litoral vilanoví.

- Novetats en vigilància:
L'Ajuntament de VNG contractarà enguany cinc persones que treballaran en la vigilància de les diferents platges de la ciutat.

El pla també regula els equipaments, serveis i concessions, amb explotació comercial. L'any 2005 l'Ajuntament de VNG va treure a concurs la concessió dels anomenats serveis de platges. Els sis serveis que existeixen disposen de quiosc bar amb zona d'ombra, lloguer de gandules, tendals i patins aquàtics. Tots ells tenen instal·lats un mòdul amb tres lavabos, un dels quals està adaptat, pistes de volei i de futbol. A més, dos d'aquests serveis tenen escola de vela (platja del Far de Sant Cristòfol i platja d'Adarró)

Pel que fa als equipaments, serveis i concessions, sense explotació comercial el Pla contempla els referents a la mobilitat accessible i l'atenció ciutadana.

- Mobilitat accessible:
Totes les platges de la ciutat disposen d'algun accés adaptat. Les línies d'autobús urbà acosten als usuaris a les platges de Ribes Roges, d'Adarró i del Far de Sant Cristòfol, des de qualsevol punt de la ciutat. En el cas de la platja d'Ibersol, al tractar-se d'una platja ubicada en una urbanització separada del casc urbà, s'hi ha d'arribar amb l'autobús interurbà. I pel que fa a la platja de Sant Gervasi, les condicions urbanístiques de la zona fan que l'accés s'hagi de fer a peu o amb qualsevol altre medi de transport particular.

A nivell de vehicle privat totes platges tenen d'aparcaments, alguns de regulats i altres de lliures. Aquests aparcaments disposen de places reservades per a persones amb mobilitat reduïda..

L'arribada a les platges amb bicicleta utilitzant el carril bici es pot fer sense dificultats a les platges de Ribes Roges i d'Adarró. L'accés a la resta de platges també es pot fer amb bicicleta, tot i la manca d'aquest carril específic per aquest tipus de transport. A més, en tots els accessos a totes les platges de la ciutat hi ha instal·lats aparcaments per a bicicletes.


- Atenció ciutadana:
Al començament de la temporada de bany, les entrades de totes les platges de VNG disposen de cartells informatius dels serveis que s'ofereixen a la platja i la seva ubicació a més de tota mena d'informació relacionada amb la platja (espais protegits usos prohibits i autoritzats, guardons concedits, horaris de salvament i socorrisme, telèfons d'interès...). A més hi ha informadors que passegen per les platges donant al visitant tot tipus d'informació. Les platges també disposen de servei de vigilància, salvament i socorrisme que cobreixen en servei amb llocs avançats en la platja a més d'uns mòduls on poden efectuar pertites cures i primeres atencions sanitàries. Altre material de que disposen són una embarcació de rescat del el mar, i l'equipament i material necessari per poder desenvolupar la seva tasca. Com a reforç hi ha vigilants (auxiliars de policia) que vetllen per la seguretat dels usuaris de les platges.

El Pla d'usos regula els equipaments que han de tenir les platges, tals com les papereres, contenidors de reciclatge, lavabos, dutxes, rentapeus. S'instal·len passarel·les fins a peu de platja, i es col·loquen balises per delimitar les zones de bany i les entrades i sortides d'embarcacions a les platges on es practiquen esports nàutics.

El pressupost per la temporada de platges 2008 és de 233.000 euros. Mentre que el manteniment anual de les platges té un cost de 80.000 euros.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00