Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

09/06/2009

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú institueix el Premi Francesc Roig Toqués

   Francesc Roig Toqués Francesc Roig Toqués

El premi dedicat a aquest vilanoví de baix-a-mar s'emmarcarà dins els actes de la Setmana del Mar

Aquest premi de caràcter anual, honorífic i no remunerat, té com a objectiu el reconeixement a la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit nacional, que hagi contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relatiu al mar. El guardó consistirà, a banda de ser distingit amb l'honor del premi, amb el lliurament d'una escultura realitzada per un artista local. L'acte de lliurament es farà dins els actes de celebració de la Setmana del Mar.

Els candidats al premi poden ser persones a títol individual, institucions o col·lectius, que seran proposades pels membres del jurat, format per l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, un representant de la família Roig i Toqués, un representant de l'Insitut Setmana del Mar, dos representants del món de les humanitats, un representant del món científic i un representant a proposta de la comissió informativa municipal de l'àrea de cultura. Les candidatures es presentaran durant el mes de novembre i s'elaborarà una proposta de candidat a l'obtenció del premi, que s'elevarà al Ple de l'ajuntament, fent-se saber el veredicte dins els actes de la Setmana del Mar.

Francesc Roig Toqués, va morir el 20 d'abril de 2008 a l'edat de 87 anys. Mestre modelista, va ser conegut internacionalment gràcies al museu vilanoví que porta el seu nom, dedicat a les curiositats marineres. Un museu visitat per la majoria de vilanovins i vilanovines, però també per una gran quantitat de gent provinent d'altres indrets, on la principal atracció era veure com un peix "La Carpa Juanita" bevia d'un porró.

Francesc Roig Toqués va ser distingit amb la Medalla de la Ciutat l'any 1997. Coincidint amb l'atorgament de la Medalla de la Ciutat, l'Ajuntament de VNG li va dedicar un opuscle, el número 8 de la col·lecció Retrats escrit per l'escriptor Màrius Serra.

La regidora de Cultura, Isabel Pla ha destacat el fet que "Francesc Roig Toqués va donar a conèixer la nostra ciutat al món i, de manera desinteressada, ens ha transmès un llegat que va més enllà del seu Museu de Curiositats Marineres i de l'atracció de la Carpa Juanita que tots recordem de manera entranyable. Per aquest motiu, per tal donar rellevància a tot el que ha fet Roig Toqués per la ciutat i d'acord amb la família, hem cregut oportú fer-ne memòria creant aquest premi que any rere any recordi la seva figura".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00