Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

22/09/2009

La Biblioteca - Museu Víctor Balaguer celebra el 125è aniversari de la seva creació

    L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, acompanyat de la regidora de Cultura  L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, acompanyat de la regidora de Cultura

Per commemorar aquesta data s'han organitzat un conjunt d'activitats que començaran el 25 d'octubre i es perllongaran fins a finals de març de 2010

Vilanova i la Geltrú celebra el 26 d'octubre d'aquest any el 125 aniversari de la creació de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ( 1884-2009). Es tracta, segons ha explicat la Regidora de Cultura, Isabel Pla, d'un equipament singular que va néixer en una ciutat fora de Barcelona, amb un projecte únic i voluntat d'esdevenir referent de l'art nacional. "Volem recuperar aquest projecte inicial i ser capaços de transmetre el seu valor, tant pel que fa a l'edifici com pel que fa a les seves valuoses col·leccions".

Durant cinc mesos, des de la Biblioteca Museu s'aniran succeint les diferents activitats que s'han programat per tal de donar a conèixer no només la figura del seu impulsor, sinó també per recordar la població que aquest va ser, en el seu moment un model de museu únic i diferent a la resta de propostes que sorgien arreu del país.

Les activitats que s'han programat, tallers, conferències, visites guiades, jornades de portes obertes...tindran com a eix central una gran exposició que, en el cas del Museu, pretén revisar els orígens del museu a partir dels primers fons que van arribar entre 1884 i 1901, any en que va morir Víctor Balaguer. Segons ha explicat la directora del Museu, Mireia Rosich, "aquesta exposició serà una selecció de les obres que durant moltes dècades han estat guardades als magatzems de la institució. Ara es podran veure en una de les sales que es recrearà escenogràficament per recordar l'època".

Una segona part de l'exposició es centrarà en la Biblioteca. La seva directora, Montserrat Comas, ha dit que l'exposició ensenyarà l'origen de la biblioteca, els seus documents fundacionals i el seu procés de construcció tècnica. "Va ser la primera a tot l'estat que va comptar amb una planificació tècnica a càrrec d'un bibliotecari professional". La mostra ocuparà la sala de lectura original que també recrearà l'ambient de finals del segle XIX.

Sobre la commemoració d'aquest aniversari, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú n'ha destacat el treball que s'ha realitzat per recuperar l'exterior de l'emblemàtic edifici, així com el suport a nivell econòmic i tècnic que han rebut per part de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Joan Ignasi Elena també ha volgut agrair la feina del personal que treballa a la institució així com dels membres que conformen el Patronat balaguerià.

El tret de sortida de les activitats programades serà el diumenge 25 d'octubre, amb la inauguració de la rehabilitació de l'edifici i de l'exposició Surge et Ambula que es podrà visitar fins al 28 de març de 2010. 

* consulteu aquí tota la programació d'activitats
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00