Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

16/04/2013

Diverses organitzacions i assessories de VNG col·laboren en la difusió de la campanya 'Català i empresa. Ja estàs al dia?'

Campanya Campanya "Català i empresa. Ja estàs al dia?"

La campanya vol difondre als comerços i empreses quins són els drets lingüístics dels ciutadans en les seves relacions comercials

Des del desembre passat el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, a través del Servei de Català (SC) del Garraf i de Vilanova i la Geltrú, ha presentat a diferents organitzacions de l'àmbit socioeconòmic i a les principals assessories de la ciutat el material de difusió de la campanya "Català i empresa. Ja estàs al dia?". Aquesta campanya està impulsada per la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de difondre als comerços i empreses quins són els drets lingüístics dels ciutadans en les seves relacions comercials i, per tant, quines són les obligacions que han d'assumir per garantir que aquests drets siguin efectius.

Codi de consum
La nova normativa, recollida en el Codi de consum de Catalunya del 2010, pretén garantir l'ús normal del català en la promoció dels productes, en la imatge i en la documentació dels establiments que comercialitzen béns o serveis i també en la relació directa entre qui ven i qui compra. La presència del català -juntament amb altres llengües, si cal- s'hauria de garantir per defecte sense que la clientela hagi de reivindicar els seus drets permanentment.

El suport en la difusió d'aquesta campanya per part del Consorci per a la Normalització Lingüística i, en aquest cas concret, de l'SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú ha combinat la informació sobre la normativa amb la promoció dels serveis que ofereix per facilitar a les empreses l'ús del català escrit i oral. En aquest sentit, el servei d'assessorament lingüístic resol consultes, revisa textos breus i fomenta l'autonomia lingüística dels usuaris. Pel que fa a l'adequació del perfil dels treballadors que fan atenció al públic, l'SC ofereix cursos presencials i en línia i també el programa Voluntariat per la llengua (VxL), que permet millorar l'habilitat de parlar català.

Difusió
El resultat del desplegament de la campanya en aquests mesos és que 9 organitzacions o departaments municipals col·laboren en la difusió de la normativa i dels recursos per adaptar-s'hi: l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, l'Oficina de Llicències i disciplina urbanística, el Departament de Promoció Econòmica, l'Agència de desenvolupament Node Garraf i el Servei d'Ocupació de l'Institut Municipal d'Educació i Treball de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, d'una banda; i la delegació del Garraf de la Cambra de Comerç, Viu Comerç, l'Associació d'Empresaris del Garraf (ADEG) i el Servei d'Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès Garraf, de l'altra.

A més a més, s'han visitat les assessories i gestories principals de la ciutat per proposar-los que també col·laborin en aquesta difusió entre els seus clients. De moment, el compromís de 7 empreses (Gestingral, Assessoria Llorens, Aya Assessors, Gestoria Matifoll, Premià Assessors, Hernández Assessors i Joint management) afavorirà que la informació arribi probablement en un moment més incipient de qualsevol tramitació i, per tant, augmenti l'aprofitament de les prestacions que s'ofereix al sector.

Establiments col·laboradors
Aprofitant la campanya "Català i empresa. Ja estàs al dia?", l'SC ha proposat també a les assessories visitades que s'adherissin com a establiment col·laborador al programa VxL i els ha ofert una sessió de formació sobre aspectes de comunicació a tenir en compte en la relació amb els clients, amb la idea d'impulsar bones pràctiques lingüístiques en els establiments adherits. De les 10 empreses visitades, 3 s'han adherit a la xarxa d'establiments col·laboradors.

En aquest moment, doncs, hi ha 16 punts de difusió de la normativa lingüística que afecta les relacions comercials entre els ciutadans i les empreses o comerços. L'SC té previst fer un seguiment periòdic d'aquesta difusió i comprovar si augmenten les consultes i demandes de serveis per part de les empreses de la ciutat.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00