Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/03/2011

L'exposició temporal del Museu Víctor Balaguer se centra en l'obra 'La pau i la Guerra'

null

La mostra, que té com a tema central una al·legoria a la pau, presenta el treball de restauració realitzat a una de les obres barroques més importants que el museu té en propietat

"La Pau i la Guerra" de Jacob Jordaens. Història d'un quadre és el títol de l'exposició temporal que organitza el Museu Víctor Balaguer, amb la col·laboració de l'Associació d'Amics del Museu, que es va inaugurar ahir al vespre.

L'exposició, que es podrà visitar fins el 19 de juny de 2011 a la sala de temporals, gira al voltant d'una única obra. Una Al·legoria de la Pau de grans dimensions atribuïda, segons documentació de l'ingrés, al pintor flamenc Jacob Jordaens. Aquest quadre ha estat restaurat recentment, de manera que els vilanovins i vilanovines tindran l'oportunitat de veure'l després de més de tres dècades d'estar desat a les reserves.

A partir de tres àmbits, l'exposició explica la història de l'arribada quadre, el procés de restauració de l'obra i s'interpreten elements iconogràfics que hi apareixen.

La inauguració de la mostra va comptar amb la presència de la regidora de cultura de l'Ajuntament de VNG, Isabel Pla, que va agrair la feina de totes les persones "que han fet possible la restauració i presentació d'aquest quadre".

Per la seva banda, Mireia Rosich, directora del Museu Víctor Balaguer, va ressaltar la importància d'aquest quadre pel museu, "ja que va ser una de les primeres donacions que va rebre en els seus inicis i és una de les obres més antigues i de més nivell amb les que comptem".

En aquest sentit, "La Pau i la Guerra", no formava part de la col·lecció personal de Víctor Balaguer ni del dipòsit inicial del Museo del Prado sinó que constitueix una de les primeres donacions que van arribar al Museu, fins i tot abans de la seva inauguració al públic. És, doncs, un dels quadres barrocs més importants que el Museu té en propietat.

Amb aquesta exposició es complementa una de les sales més destacades del Museu, la Sala Prado, en la que s'exposa de manera permanent el dipòsit del Museo del Prado, que conté pintures dels altres dos grans artistes flamencs de l'època, Rubens i Van Dyck, juntament amb mestres de l'escola espanyola com El Greco, Ribera, Murillo o Goya.

Un cop acabada la inauguració de l'exposició es va dur a terme la conferència Presentació de la restauració del quadre, que va anar a càrrec de Mia Marsé i Ferrer, responsable de la restauració de l'obra. 

Inauguració ExposicióMia Marsé, Isabel Pla i Mireia Rosich

La restauració s'ha pogut dur a terme gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Per la complexitat d'intervenir en una tela d'aquestes dimensions el treball s'ha realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, que ha posat a disposició les seves infraestructures i laboratoris per poder realitzar totes les fases del procés.

Accions complementàries
Com ja és habitual, s'han organitzat visites comentades al voltant de l'exposició combinades amb la col·lecció de pintura barroca de la Sala Prado. Com a novetat, els responsables del museu han organitzat l'activitat de participació ciutadana anomenada Flaixos de Pau. Una iniciativa amb la que es pretén que els visitants facin arribar al museu vilanoví fotografies realitzades per ells mateixos, en les que mostrin les seves visions personals de la sensació de pau. Amb les imatges es construirà un mural que formarà part de l'exposició temporal. Les imatges han de tenir una mida de 13cm x18 cm. Tothom qui porti una fotografia podrà participar en el sorteig per a dues persones per visitar el Museo Nacional del Prado i gràcies a la col·laboració de RENFE - AVE realitzaran el trajecte a Madrid amb l'AVE.

Consulta el dossier de premsa
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00