Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/07/2013

'Apunta't a la Festa', la proposta que fan els Pabordes i Pabordesses 2013 per a aquesta Festa Major

Els Pabordes i Pabordesses de la Festa Major 2013 Els Pabordes i Pabordesses de la Festa Major 2013

Treure's la bena dels ulls i deixar-ho de veure tot negre durant onze dies, objectiu dels programa d'enguany

El Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú es va omplir ahir de gom a gom per veure en primícia la imatge de la Festa Major 2013 i conèixer-ne els detalls del programa. Els Pabordes i Pabordesses 2013 han volgut oferir a la ciutadania una Festa Major plena de novetats i d'il·lusions. "Seran onze dies per deixar de veure-ho tot fosc, per gaudir de cada instant, de cada segon, de transmetre l'alegria i la il·lusió de la Festa Major als altres".Ells mateixos explicàvem que "enguany hem fet un programa auster, tot i que hem recuperat actes que s'havien deixat de fer en anys anteriors, i també hem incorporat algunes novetats."

L'encarregat del disseny de la Festa ha estat en aquesta ocasió German Riu, de l'empresa Brutal. El missatge a transmetre era clar: "treure's la foscor dels ulls i gaudir de la Festa Major durant onze dies." 

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Marijó Riba, va parlar del caràcter reivindicatiu de la festa. "Formem part d'un col·lectiu. La nostra festa és una reivindicació identitària." 

Presentació FM Marijó Riba

L'actriu Carme Jariod va ser l'encarregada de conduir l'acte, que es va iniciar amb el toc de festa i que va portar al Teatre Principal representants dels balls i elements que formen part de la Festa Major.

Un altre dels misteris que es va desvetllar durant l'acte van ser els elements del marxandatge 2013. En aquesta ocasió, els Pabordes han triat per a la figura de zamak (abans la figureta de plom) un ministrer amb la tarota. La Paquita Roig, membre dels Ministrers de la Vila Nova, va explicar el paper que tenien aquests músics en l'acompanyament de les autoritats en les festes majors i el fet que era un reconeixement als seus 30 anys de participació en aquests actes. 

Marxandatge Festa Major

Quant a la figura de goma, es tracta de la representació d'un diable. I va ser Ricard Perona qui, vestit amb la indumentària oficial, va explicar la història del Ball de Diables i els seus orígens.

Pel que fa a la resta d'elements, completen els elements de marxandatge la Mulassa i el Drac de drap, el ventall, el barret de palla, la samarreta, el domàs (on apareix la cara de la Geganta), la motxilla, el got, la tassa, el mocador, a més d'un didal, una ampolla de cava amb dues plaques, un imant, o una litografia de Josep Maria Also.

Els Pabordes i Pabordesses 2013 també van fer un repàs al calendari d'actes que han preparat per a aquests onze dies de festa, tot i que del 22 al 26 de juliol ja hi haurà una gran oferta amb els actes previs que organitzen les entitats de la ciutat. A banda dels actes que conformen el tronc tradicional dels dies 4 i 5 d'agost amb el convit a la festa, a càrrec del periodista vilanoví Francesc Marc Álvaro, el castell de focs, l'anada i sortida d'ofici i la renovació del Vot del poble, entre d'altres, la Festa Major d'enguany recupera les tradicionals havaneres i rom cremat al monument a Francesc Macià, el dia 29 de juliol, i la funció teatral, amb Joan Pera, el dia 31 de juliol.

Altres actes a destacar són la V Mostra Nacional de Bestiari Infantil de Catalunya, la hissada de la senyera i el concert de jazz del dia 27 de juliol; les activitats per a la canalla d'entre els dies 31 de juliol i 2 d'agost; el correfoc i el Manani Rock del dia 2 d'agost; l'exhibició castellera, amb els Bordegassos de Vilanova, que estaran acompanyats per la Jove de Tarragona i els Castellers de Vilafranca, el donar el xumet a la Mulassa, la baixada de gegants, l'estrena dels nous vestits del Ball de Diables Petits i la celebració dels 25 anys de la Colla de Bastons Jove el dia 3 d'agost. I tancarà la festa la celebració de la Cercavila de l'Imaginari i la Procuració dels Pabordes 2014 el dia 6 d'agost.

Una altra de les novetats d'aquesta Festa Major 2013 serà l'experiència “Vine de Festa!”, on, prèvia inscripció i abonant 20 euros, un grup de persones podran conèixer la festa des de dins tot prenent un vermut. Les places són limitades i caldrà inscriure's a la botiga de la Festa Major. Aquesta és una iniciativa de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Els horaris de la botiga seran els següents:

Del 18 al 25 de juliol, de 17.00 a 20.30 h
TOC, c. de Sant Sebastià, 11

Del 26 al 28 de juliol, de 17 a 21 h
a les voltes de l'Ajuntament, a la pl. de la Vila

Del 29 de juliol a l'1 d'agost, de 17 a 21 h
TOC, c. de Sant Sebastià, 11

Del 2 al 6 d'agost, de 10 a 13 h i de 17 a 21 h
a les voltes de l'Ajuntament, pl. de la Vila

Trobareu tota la informació de la Festa Major aquí.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00