Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

12/12/2014

VNG participa en el debat sobre formació post-obligatòria del Fòrum Econòmic i Social 'FES Garraf'

 L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras i el vicepresident de l'IEP, Albert Tubau, a la cloenda del fòrum         L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras i el vicepresident de l'IEP, Albert Tubau, a la cloenda del fòrum

El fòrum va abordar la formació ocupaciónal, professional i universitària i els reptes de futur per adaptar la formació al mercat laboral del territori.

La formació ocupacional, professional i universitària a la comarca del Garraf va ser l'eix central de la jornada programada pel Fòrum Econòmic i Social 'FES Garraf' sobre la formació post-obligatòria a la comarca. Durant la tarda de dimecres la sala d'actes de l'EPSEVG va acollir experts i professionals de l'àmbit ocupacional, l'educatiu i el món empresarial per debatre sobre la necessitat d'adequar la formació professional, ocupacional i universitària a les demandes reals del teixit econòmic del territori.

La iniciativa impulsada pel 'FES Garraf' va oferir en primer lloc la visió sobre 'La Formació Ocupacional a la comarca del Garraf amb la participació dels organismes Nivell 10 de Sitges; Can Puig de Sant Pere de Ribes i l'Institut Municipal d'Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú. En representació de l'IMET va intervenir la gerent de l'institut, Mercè Duran, mentre que com a moderador hi va participar el delegat de CCOO al Garraf, Albert Rodríguez. Entre els aspectes que es van abordar hi ha els diferents perfils que opten a aquest tipus de formació i l'objectiu d'aquests organismes d'aconseguir el major nombre de grups formatius amb certificat professional. A més, també es va posar de manifest la necessitat d'aconseguir una formació específica vinculada al teixit econòmic del municipi i del territori. 

A continuació es va realitzar la taula sobre 'La formació professional a la comarca del Garraf', amb la intervenció dels directors dels instituts Joan Ramon Benaprès de Sitges; Joan Torrents, de l'Alexandre Galí, de Les Roquetes; Marta Bosch, del Joaquim Mir de Vilanova i la Geltrú i el cap d'estudis de cicles formatius i coordinador de la formació dual de l'institut Lluch i Rafecas de VNG. En aquesta taula va actuar de moderador, Isidre Also, secretari general de l'ADEG. Sobre aquesta qüestió es va evidenciar la necessitat d'avançar cap a un model de formació professional dual, amb pràctiques reals a les empreses i amb desenvolupaments curriculars gairebé a mida de les necessitats del teixit econòmic del territori. La taula va tenir una especial atenció cap a la formació dual del cicle formatiu de 'Manteniment de material rodant ferroviari' que imparteix l'institut Lluch i Rafecas, com a exemple pioner d'aquest tipus de formació a l'estat espanyol. 

El fòrum va finalitzar amb la taula sobre 'La formació universitària a la comarca del Garraf' en la qual hi van participar la regidora d'Educació, Ocupació, Tecnologies i Societat de la Informació de l'Ajuntament de VNG, Ariadna Llorens, el vicerector de Política Universitària de la UPC, Francesc Vallverdú i el sotsdirector de Recerca de l'EPSEVG, Ignasi Perat. El debat, en aquest cas, va tenir el director de l'EFPSEVG, Frederic Vilà, com a moderador. Sobre la rellevància de disposar de formació universitària al mateix territori, la regidora Llorens, professora en excedència de l'EPSEVG, va destacar que l'aposta que des del Govern municipal s'ha fet els darrers 3 anys per impulsar Vilanova i la Geltrú "com una ciutat-campus de coneixement amb segell universitari". Sobre això, la regidora Llorens va destacar que "n'hem d'estar orgullosos i a més ens dóna un element de diferenciació que aporta un avantatge qualitatiu i competitiu que ens posiciona a nivell supracomarcal". Ariadna Llorens també va parlar sobre les oportunitats que s'han obert amb l'Eix Diagonal i va assenyalar els cinc grans àmbits pels quals cal apostar com a ciutat i com a territori: el disseny industrial; el sector ferroviari; el mar i la nàutica i la salut i les dependències. 

El vicerector de la UPC va coincidir a assenyalar el repte de l'EPSEVG "d'oferir una formació basada en l'expertesa de la mateixa indústria que hi ha al territori o bé perquè l'administració aposti per un sector determinat". En aquest sentit, Francesc Vallverdú va anunciar "les converses que manté la UPC amb inversors xinesos per desenvolupar formació al voltant de la tecnologia marina", de la qual un dels principals grups d'investigació, el SARTI, es troba ubicat a l'EPSEVG.

El Fòrum va finalitzar amb la intervenció de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras qui va expressar "la importància de ser una societat ambiciosa i autoexigent" amb capacitat d'adaptar la formació que s'imparteix en els diferents nivells acadèmics a les necessitats expressades "per l'empresariat local de trobar gent qualificada per als llocs de treball de les seves empreses". En aquest sentit, l'alcaldessa de la ciutat va destacar l'oportunitat d'aquest debat en el marc del 'FES Garraf' així com la tasca de l'administració pública "que ha de vetllar per aconseguir que l'oferta formativa s'adapti a les necessitats de l'empresariat".

El Fòrum Econòmic i Social 'FES Garraf' està format per l'ADEG; l'Associació de Periodistes del Garraf; la Cambra de Comerç de Barcelona; l'EPSEVG; CCOO, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de VNG; el Consorci Sanitari del Garraf; el Gremi de Constructors del Garraf; l'IEP; i la UGT.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00