Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/10/2012

Les biblioteques municipals obtenen un 8,1 per part dels seus usuaris

Biblioteca Joan Oliva Biblioteca Joan Oliva

L'estudi ha estat fet per l'Institut Opinòmetre entre els dies 19 d'abril i 4 de maig de 2012

L'índex de satisfacció dels usuaris de les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú ha superat la puntuació del 8, segons es desprèn dels resultats de la tercera edició de l'enquesta realitzada a la Biblioteca Joan Oliva i Milà i la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Per la regidora de Cultura, Marijó Riba, "les biblioteques municipals de la ciutat són un referent cultural que utilitzen ciutadans i ciutadanes de totes les franges d'edat i de perfils molt heterogenis. Tenen un paper fonamental en el suport a la lectura i la cohesió social". Aquest punt queda reflectit en la diversitat dels serveis que ofereixen, que van des del servei de préstec de documents, el servei d'internet, wi-fi, formació en noves tecnologies, consulta a sala, espai per a l'estudi i una programació d'activitats pensada per a públics diversos en interessos i edats (clubs de lectura, exposicions, hores del conte, tallers d'escriptura, presentacions de llibres).

Marijó Riba afegeix que "procurant per l'actualització constant, les biblioteques ofereixen també serveis virtuals i notícies d'actualitat cultural a través de la seva web, els blocs i el facebook. Treballen per la proximitat tant des del serveis i activitats culturals que ofereixen com pel seu horari ampli i la seva excel·lent ubicació facilitant l'accés i el seu aprofitament a un nombre de ciutadans que durant el 2011 va assolir les 276.746 visites".

El treball de camp ha estat fet per Institut Opinòmetre (empresa homologada per la Diputació de Barcelona) entre els dies 19 d'abril i 4 de maig de 2012, per encàrrec de la Gerència de Serveis de Biblioteques.

La metodologia emprada ha estat l'entrevista telefònica a majors de 14 anys, residents al municipi, amb carnet de biblioteca i que hi hagin anat els darrers dotze mesos. S'han fet 400 entrevistes.

De l'informe resultant, es destaquen diverses dades. Quant a l'ús, aproximadament un 20% dels entrevistats va la biblioteca com a mínim un cop per setmana, una mica més del 40% hi va com a mínim un cop al mes i un 78% va a la biblioteca tot l'any. Aquesta xifra suposa un augment de més de 10 punts percentuals respecte d'anterior edició de l'estudi (realitzat el 2008). La franja horària més habitual és a les tardes entre setmana, amb un 61,5% dels usuaris, mentre que als matins és del 20,8%.

L'enquesta també indica que la valoració de les biblioteques que ens fan els participants a l'enquesta és, en una escala del 0 al 10, del 8,1. La localització, l'ordre i l'organització i el fons bibliogràfic són, per aquest ordre, les respostes més freqüents quan es demana per allò que més agrada de la biblioteca.

Referent a la valoració del servei de préstec i del fons documental, aquest obté una puntuació de 8,5 sobre 10. És a dir, la valoració d'aquest servei és superior a la valoració global que obté la biblioteca.

El servei de préstec de llibres és clarament el més utilitzat. Una quarta part dels usuaris diu que l'utilitza més d'un cop al mes. Els altres serveis de préstec són coneguts per la majoria dels usuaris però aquells que l'utilitzen se situen lleument per sota del 40% en el cas del Servei de préstec de vídeos / dvd's i al voltant del 20% en el cas del préstec de cd's i revistes.

Podeu consultar les dades completes aquí


Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú
Dades d'avaluació del servei bibliotecari 2012

D'altra banda, la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú, formada per la Biblioteca Joan Oliva i Milà i la Biblioteca Armand Cardona Torrandell ha presentat les dades d'avaluació del servei bibliotecari de la ciutat corresponents al 2011. En aquest treball es fa el seguiment de l'evolució del servei del 2011 (66.905 habitants) respecte el 2010 (66.532 habitants).

Per la regidora de Cultura, "la bona salut de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú és veu reflectida en els punts forts que mostren l'evolució del servei de biblioteques del 2011 respecte al 2010", i l'estudi realitzat pel Servei de biblioteques de la Diputació de Barcelona dins el "Cercle de comparació intermunicipal de biblioteques" (realitzat comparant amb realitats homogènies, segons municipis del mateix tram de població, ciutats entre 50.000 i 100.000 habitants). Destaquen, sobretot, l'elevat nombre de visites presencials per habitant i de vistes al web, blocs i facebook per habitant, el nombre de préstecs, l'elevat ús del servei de wi-fi i d'Internet, o l'alt percentatge de població que té carnet de la biblioteca i que en fa ús, entre d'altres.

Podeu consultar les dades completes de la Biblioteca Cardona Torrandell aquí.
Podeu consultar les dades completes de la Biblioteca Oliva i Milà aquí.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00