Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/06/2008

L'escultor Josep Maria Subirachs fa donació al Museu Víctor Balaguer d'un bust de Francesc Macià

    L'acte de donació es va fer al Museu Víctor Balaguer  L'acte de donació es va fer al Museu Víctor Balaguer

La peça s'exhibirà durant els primers mesos a la Sala de Juntes del Museu, per tal que la puguin veure tots els visitants

L'escultor català Josep Maria Subirachs ha fet lliurament a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer d'una obra de la seva producció. Es tracta d'un bust en guix del retrat del president Francesc Macià, que s'exhibirà públicament durant els primers mesos a la Sala de Juntes del Museu, per tal que puguin gaudir-ne tots els visitants.

El mateix retrat, en bronze, està situat al Pati dels Tarongers de la Generalitat de Catalunya, al costat de Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas. La proposta de cessió s'ha realitzat gràcies a la col·laboració i gestió de l'Associació d'Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

La direcció del Museu ha mostrat la seva satisfacció per aquest acte de donació, tenint en compte l'estima que es té a la ciutat pel president Macià i pel fet que és la primera escultura de Josep M. Subirachs que rep la institució, que ja exhibeix en les seves sales obres d'escultors contemporanis com Andreu Alfaro i Àngel Ferrant.

Vilanova i la Geltrú compta des de l'any 1983 amb una obra de l'artista, el monument a Francesc Macià. Situat al final de la rambla de la Pau ha esdevingut un símbol per a la ciutat i per als vilanovins i vilanovines.


Josep Maria Subirachs

Escultor, gravador i dibuixant, la seva obra es caracteritza per un univers iconogràfic personal amb un potent rerefons cultural, ric en referències simbòliques a Catalunya.

L'obra de Subirachs és una de les més sòlides, riques i representatives de l'art contemporani català i espanyol. La modernitat del seu estil i el seu llenguatge universal el van situar com a capdavanter de l'escultura d'avantguarda de la Catalunya de la segona meitat del segle XX.

La seva obra és coneguda a nivell internacional i es troba als principals museus del món: The Hispanic Society of America Museum de Nova York, National Chinese Museum of Art of Taipei, Musei Vaticani, Museo de Arte Contemporáneo de Madrid i al MACBA, entre d'altres.

Subirachs ha utilitzat tota classe de materials en les seves creacions escultòriques: terracota, ferro, pedra, formigó, bronze, fusta,... entre d'altres. Ha realitzat des de grans formats, que presideixen places emblemàtiques de ciutats catalanes, fins a medalles i elements utilitaris de petites dimensions.

Cal destacar que gran part del seu treball escultòric el trobem en llocs públics. L'artista ens emplaça a un art que surt al carrer, a l'abast de tothom i al mateix temps acompleix la funció d'enriquiment dels espais urbans. Aquest és el cas del citat monument a Francesc Macià que es troba a la nostra vila.

Un dels seus treballs més coneguts en els darrers anys és el recobriment escultòric de la façana de la Passió del Temple de la Sagrada Família de Barcelona, en la que començà a treballar l'any 1986.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00