Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

23/03/2011

L'Oficina Jove del Garraf es consolida durant el 2010

Tomàs Álvaro ha presentat el balanç de 2010 de l'Oficina Jove      Tomàs Álvaro ha presentat el balanç de 2010 de l'Oficina Jove

S'han incorporat algunes millores del servei, que incrementa en un 30% el nombre d'usuaris i continua essent un referent a Catalunya

El 2010 ha estat el primer any complet de funcionament de l'Oficina Jove Garraf. El regidor de Joventut, Tomàs Álvaro, a fet balanç d'aquest primer any de treball, i ha destacat que "l'objectiu ha estat, doncs, assentar els serveis existents, potenciar-ne la difusió i consolidar els serveis i professionals de l'Oficina Jove Garraf com a referents per al jovent de la comarca".

Un dels indicis d'aquesta consolidació ha estat l'increment de persones que s'han dirigit a l'Oficina Jove Garraf per demanar alguna informació o servei. Durant el 2010 s'han atès 9.492 consultes, efectuades per 7.842 usuaris i usuàries. Aquestes xifres suposen, respecte del 2009, un creixement del 24% del nombre de consultes (l'any passat en van ser 7.195) i quasi del 30% de la quantitat d'usuaris i usuàries (en van ser 5.555). Tomàs Álvaro ha afegit que "la voluntat és anar fent un balanç constant de la feina que s'està duent a terme".

L'Oficina Jove Garraf és un referent, pel que fa al treball en xarxa i l'establiment de mecanismes de coordinació amb altres serveis, per a la resta d'oficines joves de Catalunya. En aquest sentit, Dídac Contreras, coordinador de l'Oficina Jove, ha explicat que "treballem amb xarxa amb la resta de serveis de la comarca, a qui també donem suport. També treballem amb altres oficines joves del país i estem connectats amb serveis i regidories del propi Ajuntament, com l'IMET o Serveis Socials". Així, el 2010 s'ha rebut i donat suport, informació i assessorament al Servei de Treball i Emprenedoria de la Secretaria de Joventut de la Generalitat, als responsables del programa d'Educació de la Secretaria de Joventut, als tècnics i el regidor de l'Ajuntament de Reus i als responsables de l'Assessoria de treball de l'Oficina del Baix Camp.

De fet, és l'oficina jove de tot Catalunya amb major nombre d'atencions i d'usuaris durant el 2010. En segon lloc hi ha l'oficina de Girona amb 6.755 joves atesos i en tercer, l'oficina del Montsià, a Amposta amb 6.738.

Millora i consolidació dels serveis

L'Oficina Jove Garraf treballa per prestar serveis de qualitat, amb professionals especialitzats, que ofereixen un assessorament personalitzat, accessible i confidencial. Per això, durant el 2010 s'han aplicat millores en alguns serveis, o bé s'han ampliat o se n'ha incrementat la difusió.

Per exemple, pel que fa als punts de descentralització de l'oficina, s'ha ampliat a un institut més, s'han abastat major nombre d'activitats d'oci nocturn i s'ha posat en marxa un programa d'agents entre iguals per a treballar a l'espai públic. Pel que fa a la difusió, s'ha millorat la senyalització exterior de l'Oficina Jove per a que sigui més visible des dels carrers adjacents, s'ha potenciat el Butlletí Jove com a eina vàlida i eficient de comunicació amb el col·lectiu i s'ha apostat per les noves plataformes de comunicació en clau juvenil.

Així mateix, s'han continuat i ampliat els tallers temàtics (treball, salut, voluntariat a l'estranger, serveis adreçats als joves, educatius, de sexualitat, de drogues....) als alumnes de secundària i batxillerat, s'ha ampliat la formació en petits grups de treball a joves diana i s'ha incorporat el servei i tallers educatius del programa de Mesures Alternatives a les Sancions a menors d'edat. D'altra banda, s'han posat en funcionament mecanismes per avaluar qualitativament els serveis que s'ofereixen des de l'Oficina Jove Garraf, per tal d'aplicar possibles millores en un futur.

Una novetat del 2010, des del desembre, ha estat el nou servei d'assessorament personalitzat i seguiment d'Emprenedoria, per tal de donar eines i suport als i les joves que volen iniciar un projecte empresarial propi. Així mateix, entre els mesos de febrer i maig l'Oficina Jove va acollir, col•laborar i participar amb el Programa de Dinamització de l'Espai Públic de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Ha estat una iniciativa transversal per millorar la convivència. Des del col·lectiu jove, es va treballar amb activitats com un torneig de futbol, nits d'oci alternatiu i la Festa de rap a l'Envelat.

Una de les claus del funcionament de l'Oficina Jove Garraf són els protocols d'atenció i derivació per al treball en xarxa amb els serveis de joventut de la comarca i amb la resta d'agents implicats amb l'emancipació juvenil (serveis locals d'ocupació, Oficina Local de l'Habitatge, Regidoria de Serveis Socials, IMET, etc. ).

Aquest aspecte encara s'ha millorat el 2010 amb la incorporació al febrer de l'eina informàtica E-Catalunya, que ha facilitat l'accés a la documentació generada per l'Oficina Jove o des de la resta de serveis adreçats a la joventut de la comarca. Compartint les dades, des de qualsevol punt jove de la comarca es pot informar, orientar o derivar els joves al recurs adequat disposant d'una major actualització de la informació.

Dades de les consultes

Els joves que més utilitzen l'Oficina Jove són de Vilanova i la Geltrú, d'edats compreses entre els 16 i els 24 anys, amb una proporció molt similar de dones i homes. Les consultes que han fet, majoritàriament han estat sobre la borsa de treball, la formació no reglada i ensenyament. 

Oficina Jove 1
Àmplia el gràfic

Tots els serveis han experimentat un creixement respecte l'any anterior, i alguns, com el de Salut o el de Treball, han registrat al voltant del triple de consultes que el 2009.

Oficina Jove 2
Amplia el gràfic

* SIJ = Servei d'informació Juvenil

Des de la conversió del Servei d'Informació i Assessorament Juvenil a Oficina Jove Garraf, el nombre d'usuaris i usuàries ha pres una línia ascendent. 

Oficina Jove 3
Amplia el gràfic


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00