Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/07/2013

El projecte dels clakis, tot un èxit a l'escola Pompeu Fabra

Amb aquesta iniciativa s'aprofita l'oli usat a la cuina per fer combustible per als vehicles   Amb aquesta iniciativa s'aprofita l'oli usat a la cuina per fer combustible per als vehicles

Diverses escoles de VNG s'apunten al projecte de reciclatge de l'oli usat per al curs que ve

La iniciativa pionera de reciclar l'oli de cuina per convertir-lo en biodièsel, que s'ha dut a terme a l'escola Pompeu Fabra de Vilanova i la Geltrú en els darrers mesos, ha tingut un èxit aclaparador. Els alumnes, professors i les seves famílies han participat amb entusiasme des de primer dia, el que s'ha traduït en una de les ràtios més elevades del sistema de recollida que es fa a tot Catalunya.

En acabar el curs, l'empresa Oliclak ha enviat a l'escola l'informe final del "Projecte CLAKI", on es pot comprovar els litres reciclats i els beneficis mediambientals aconseguits. En total, la recollida s'ha fet durant 4 mesos d'aquest curs. S'han recollit 665 litres d'oli, i per tant s'han deixat de contaminar 665.000 litres d'aigua, ja que un litre d'oli contamina mil litres d'aigua. Per fer-ho més gràfic, s'explica als nens i nenes que amb aquests 665 mil litres d'aigua es podria inundar el terreny del Camp Nou amb 9 cm d'aigua, o una pista de bàsquet amb un gruix de 158 cm d'aigua, o es podria omplir un quart d'una piscina olímpica.
Amb els litres d'oli recollit, també s'ha evitat llançar a l'atmosfera 871 quilograms de CO2, ja que el biodièsel d'oli usat evita llançar a l'atmosfera 1,31 kg de CO2 per litre.
Finalment, s'ha estalviat 1.629 euros en la depuració de l'aigua. Cal tenir en compte que depurar un litre d'oli en aigües residuals té un cost de 2,45 euros.
Cada família ha aportat al mes una mitjana de 0.53 litres d'oli. Durant els quatre mesos cada família ha aportat 1.71 litres.

La prova pilot va començar a finals de febrer de la mà del Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG, en el marc del projecte Agenda 21 escolar, conjuntament amb la Regidoria d'Educació. Es va repartir a tots els alumnes un "claki", un recipient de plàstic amb capacitat per guardar 1,5 litres d'oli. Així, els nens i nenes portaven l'oli vegetal utilitzat a la cuina de casa seva, i el dipositaven en un contenidor especial. Cada setmana els treballadors del Tegar han recollit l'oli i l'han portat a una planta de tractament, on es converteix en combustible biodièsel. Aquest procés de reciclatge i transformació dóna feina a diverses persones, i per tant contribueix a una de les tres finalitats del projecte: la social. Una altra finalitat és la mediambiental, ja que no llançant l'oli per l'aigüera deixem de contaminar i baixem les emissions de CO2 a l'atmosfera, a banda d'estalviar aigua i diners. I la tercera finalitat és l'educativa, ja que la recollida d'oli vegetal usat es fa a través d'un programa d'educació ambiental a les escoles, i serveix per conscienciar sobre la contaminació que produeix l'oli de fregir usat, i en la possibilitat de reutilitzar un residu com a font d'energia alternativa per evitar el canvi climàtic.

1 litre d'oli usat es transforma en un 98% en biodièsel, un combustible que allibera la meitat de CO2 a l'atmosfera que el gasoil de petroli. El preu dels dos combustibles és molt similar, i cada vegada hi ha més empreses de transport que utilitzen el biodièsel per als seus camions.

El curs que ve s'amplia

La intenció és fer extensiu aquest sistema de recollida a la resta d'escoles de la ciutat i als centres cívics. A la llarga, la intenció és que el biocombustible que s'obté el pugui utilitzar la flota municipal de vehicles.

La gran implicació dels alumnes de l'escola Pompeu Fabra els va portar el mes de maig a lliurar a la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens, una carta on demanaven que aquest projecte es faci extensiu a totes les escoles de la ciutat. Llorens va dir aleshores que agafava el compromís d'intentar que altres escoles de la ciutat es poguessin sumar a aquesta iniciativa sostenible.

Tot plegat ha servit per animar la resta d'escoles de la ciutat a sumar-se al projecte. Així, aquest proper curs 2013-2014, a banda de l'escola Pompeu Fabra, els alumnes de les següents escoles també tindran un claki per endur-se a casa i omplir-lo amb l'oli de cuina usat: L'Aragai, l'Arjau, El Cim, Divina Providència i Escola Pia. La llista, però, podria augmentar ja que el projecte ha engrescat a molts altres centres.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00