Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/01/2014

Els museus vilanovins creixen en més de mil persones el seu nombre de visitants durant el 2013

Biblioteca Museu Víctor Balaguer Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Dintre de la programació del Balaguer i del Papiol destaca la seva participació en la primera Nit dels Museus

El 2013 ha estat un any on malgrat el context, no només s'ha mantingut la xifra de visitants, sinó que s'ha observat un augment de més d'un miler de persones respecte l'any 2012, tant a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (11.580) com al Museu Romàntic Can Papiol (8.721).

Entre la programació d'aquest darrer any cal destacar la bona acollida de la primera celebració de la Nit dels Museus al voltant del dia Internacional dels Museus durant el cap de setmana posterior al 18 de maig. Una vetllada amb música i cava on van circular més de 1.000 persones per les sales i jardins dels museus en poques hores. A l'estiu, amb la petita mostra Vestits de foc, oberta al voltant dels dies de Festa Major, molts ciutadans van desplaçar-se per poder veure una mostra dels vestits històrics de la Colla de diables fets per E. C. Ricart, Armand Cardona i Joaquim Budesca. En aquesta línea expositiva cal fer menció també de la mostra inaugurada a la tardor Mirades a la col·lecció:Dones, confeccionada exclusivament amb peces dels fons propi del museu. Un recorregut a través d'una galeria de retrats femenins des dels segle XVII fins a la dècada de 1960. Aquesta exposició romandrà oberta al públic fins al 30 de març de 2014, per poder participar també en els actes al voltant del Dia Internacional de la Dona treballadora.

En el capítol d'activitats, la visita temàtica Temple maçònic? Misteris i símbols centrada en l'arquitectura i la simbologia maçònica de l'edifici, que finalitza el recorregut pujant a la cúpula del museu, ha rebut el major nombre d'usuaris seguida de les propostes del cicle Mirades a la col·lecció, amb visites centrades en el món egipci, el dipòsit d'obres del Museu del Prado i el fons d'art contemporani.

Un important i interessant treball al voltant de la divulgació de la col·lecció ha estat la feina realitzada en col·laboració amb Amical Viquipèdia que ha permès anar posant online les col·leccions del museu exposades al públic a través d'una plataforma lliure com la Viquipèdia, Wikipedia catalana. Com a dada significativa, el passat desembre les obres del Balaguer a la Viquipèdia havien tingut més de 12.170 visualitzacions en un sol mes. Això es tradueix en un 41% d'increment en només un mes. Una tasca que encara continua gràcies al treball de tres viquipedistes residents i que aquest any veurà millorats i ampliats els seus continguts amb la incorporació d'entrades sobre la col·lecció en altres idiomes, castellà i anglès.

També aquest any hi ha hagut préstecs d'obra importants: el Montmartre de l'artista Ramon Casas a l'exposició Bohèmes de la Fundació Mapfre que va itinerar al Grand Palais de París i a Madrid, la sol·licitud d'una de les dues armadures de samurai del fons oriental per a la mostra Japonisme celebrada al Caixaforum de Barcelona i Madrid, o el morter de bronze mossàrab, que encara es troba exposat a les sales del Palacio de Carlos V de l'Alhambra de Granada.

Quant a la Biblioteca Víctor Balaguer, a més de les tasques habituals de catalogació i atenció al públic, aquest 2013 s'ha centrat en la gestió del llegat Joaquim Molas i en el de la biblioteca del Museu Can Papiol. Quant al llegat, s'han incorporat al catàleg col·lectiu (CCUC) i al catàleg propi de la Biblioteca Víctor Balaguer uns 3.500 títols. A més, també s'ha celebrat la I Conferència de l'Aula Joaquim Molas centrada en La catalanística en l'acadèmia global que va comptar amb la col·laboració del propi Dr. Joaquim Molas. Referent a la biblioteca històrica de Can Papiol, s'ha procedit a la catalogació del seu fons per part de la Biblioteca de Catalunya d'un conjunt de 500 llibres dels segles XVI i XVII que posteriorment seran incorporats a les dades catalogràfiques al catàleg de la Biblioteca Museu Balaguer.

I continuant amb Can Papiol, durant el 2013 ha rebut la visita de 8.721 usuaris, destacant l'afluència de públic escolar, i la gran participació del públic en la Nit dels Museus. Una nit que a més va servir per a donar el tret de sortida a la mostra anomenada Jardiart. Metafòricament, que va romandre oberta fins al mes de setembre i on es podia observar el treball realitzat a partir de materials reciclats per part de diferents artistes de la comarca. Tampoc es pot oblidar la celebració als jardins de la casa de diversos actes de ciutat, com van ser la celebració de la Dansada d'hivern o bé l'Enterrament de la sardina, amb un gran èxit de convocatòria.

Quant a les activitats desenvolupades al llarg de l'any, cal accentuar la consolidació de la visita teatralitzada Hostes vingueren que de casa ens tragueren pensada per a entretenir tots els públics. També s'ha incorporat a la programació el cicle de visites temàtiques centrades en els costums existents a la vida quotidiana dels habitants del segle XIX, com és el cas de la religiositat de la família Papiol, els àpats típics del període o bé les diverses formes d'il·luminació que van existir durant aquest segle.

El 2013 també serà un any recordat per la incursió de Can Papiol en el món audiovisual. Durant aquest període, l'edifici ha estat utilitzat pel rodatge de diferents pel·lícules com són Panzer chocolate o Estel fugaç i per on han desfilat actors i actrius del nivell d'Àlex Brendemühl o Geraldine Chaplin i Lola Dueñas. Tot això sense oblidar la presència de la petita pantalla, convertint-se en escenari de programes televisius com "Ànima", o plató fotogràfic de moda per la sessió de la col·lecció de vestits de núvia de Jordi Dalmau, que posteriorment va ser present a Passarel·la Gaudí.

Per últim, l'aposta del Museu per millorar la seva presència digital en aquest darrer any ha estat la construcció de la nova web del museu, que ja es pot consultar a través de l'adreça www.museucanpapiol.cat.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00