Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/10/2007

Dijous s'inaugura l'exposició 'Del Nil a Catalunya. El llegat d'Eduard Toda'

 Isabel Pla i Mireia Rosich acompanyades dels comissaris de l'exposició, Jordi Mestre i Josep Padró   Isabel Pla i Mireia Rosich acompanyades dels comissaris de l'exposició, Jordi Mestre i Josep Padró

S'exhibeixen 90 de les 166 fotografies inèdites del fons d'Eduard Toda que s'han recuperat després d'un procés de restauració i digitalització realitzat a finals de 2006

La regidora de Cultura, Isabel Pla, ha presentat aquest matí l'exposició 'Del Nil a Catalunya. El llegat d'Eduard Toda' que dijous s'inaugura al Museu Víctor Balaguer. L'exposició mostra les fotografies inèdites que Eduard Toda va donar al seu amic Víctor Balaguer perquè formessin part del fons de la institució balagueriana i que pertanyen al període en que Toda va estar destinat a Egipte com a cònsol general d'Espanya al Caire, entre els anys 1884 i 1886. 

Es tracta d'un important document gràfic, de gran valor antropològic, que ens apropa a l'Egipte de l'últim quart del segle XIX, i ens dóna informació sobre els treballs que, com a egiptòleg, va realitzar Eduard Toda. La mostra és el resultat de la confrontació de fons documentals conservats a la biblioteca i de les peces egípcies que també va donar al museu, algunes de les quals no s'exposen habitualment. Per primera vegada, doncs, s'exhibeixen 90 de les 166 fotografies inèdites del fons d'Eduard Toda que s'han recuperat després d'un procés de restauració i digitalització realitzat a finals de 2006. 

El responsable d'aquest procés i un dels comissaris de l'exposició, Jordi Mestre, ha explicat que el treball de digitalització de les imatges ha estat molt difícil, degut al mal estat de les fotografies. Jordi Mestre ha destacat l'excepcionalitat de l'exposició per la varietat de tècniques, procediments de revelat i procedència de les imatges. És en aquest sentit que el visitant podrà veure instantànies de diferents colors, segons si la fotografia ha estat feta per un professional o pel mateix Toda. A més, es creu que les fotografies on es poden veure les col·leccions de peces egípcies van estat fetes al Museu de Vilanova per Josep Saburit, treballador de la institució, i que la composició artística de les mateixes fotos la va realitzar el també vilanoví Joan Oliva. Dos detalls que donen un nou element de valor a la mostra. 

El també comissari de la exposició, Josep Padró, catedràtic d'Història Antiga de la UB i president de la Societat Catalana d'Egiptologia ha explicat que la mostra s'ha agrupat en tres àmbits temàtics. L'Egipte de Toda, Toda a Egipte i d'Egipte a Vilanova. De tota la col·lecció d'instantànies, Josep Padró ha destacat les realitzades a l'excavació que es va fer a la tomba de 'Sennedjem', prop de Tebes, perquè va ser la primera excavació que va realitzar un espanyol en aquest camp i per ser la primera tomba que es va trobar intacta a Egipte. Josep Padró també s'ha referit a la presentació dels calcs egipcis que acompanyen l'exposició , així com a la possibilitat de veure algunes de les peces de la col·lecció egípcia del museu, habitualment fora de la vista del públic. Acompanyant tot el material s'ha publicat un quadern amb textos explicatius de la procedència de les col·leccions i una ressenya de totes les imatges que s'exhibeixen. Des del Museu Víctor Balaguer s'han programat tot un seguit d'activitats complementàries, com les visites guiades, un cicle de conferències al voltant de Toda i de les seves col·leccions, així com jocs i tallers per a nens i nenes al voltant dels costums i la vida a Egipte. 

L'exposició ha estat organitzada per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, i la restauració i digitalització de les fotografies ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Caixa catalunya. 'Del Nil a Catalunya. El llegat d'Eduard Toda' es podrà veure del 4 d'octubre al 17 de febrer de 2008.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00