Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/07/2014

El 80% de l'alumnat finalitza amb èxit el primer curs d'FP dual de Manteniment de material rodant ferroviari

D'esquerre a dreta: Susanna Igual, Ariadna Llorens i Llorenç Guari     D'esquerre a dreta: Susanna Igual, Ariadna Llorens i Llorenç Guari

El curs vinent es graduarà la primera promoció d'aquest CFGM que imparteix l'Institut Lluch i Rafecas, únic a tot l'estat espanyol

Fa un any, el juliol de 2013, es va signar el conveni entre el Departament d'Ensenyament de la Generalitat i Renfe-Operadora mitjançant el qual s'impartiria a Vilanova i la Geltrú l'únic Cicle Formatiu de Grau Mig en la modalitat de Formació Professional dual de Manteniment de material rodant ferroviari de l'estat espanyol.

L'Institut Lluch i Rafecas és el centre educatiu que durant el curs 2013-2014 ha posat en marxa aquests estudis que, amb una oferta de 25 places, van comptar amb més d'un centenar de sol·licituds d'alumnat de tot Catalunya i també d'altres punts de l'estat espanyol. Un cop finalitzat el primer curs, la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens, la directora de l'Institut Lluch i Rafecas, Susanna Igual i el seu cap d'estudis, Llorenç Guari, han fet balanç d'aquest primer curs, amb especial incidència en el fet que Vilanova i la Geltrú aconseguís posicionar-se davant la Generalitat com la millor opció per acollir aquesta nova titulació de formació professional dual. En aquest sentit, Ariadna Llorens ha destacat que "la iniciativa dels agents i entitats socials del territori per constituir la Mesa d'Educació Ferroviària, liderada per l'Ajuntament de la ciutat, el febrer de 2012 va fer possible aconseguir el Cicle Formatiu de grau mig en la modalitat d'FP dual de Manteniment de material rodant ferroviari". En aquest èxit, la regidora Llorens ha explicat que "teníem el suport de Renfe, amb els tallers Renfe-Integria que hi ha a VNG i la possibilitat de fer pràctiques a la principal empresa que hi ha a l'estat i també a Ferrocarrils de la Generalitat".

Quant a la importància d'aquesta nova titulació per a la ciutat, Ariadna Llorens ha destacat que està en consonància amb el que es fa a Europa on està demostrat que "el que funciona per a l'ocupabilitat, sobretot dels joves, és la formació professional". En aquest sentit la regidora d'Educació ha afirmat que "des de la Generalitat es treballa sobre el III Pla General de la Formació Professional per donar resposta a les necessitats del mercat laboral i en la nova llei de la formació professional que contempla aquesta formació al llarg de tota la vida laboral de les persones".

Suport municipal
Per la seva banda, la directora de l'Institut Lluch i Rafecas ha manifestat que "el recolzament del municipi i de les empreses del sector", expressat en la Mesa d'Educació Ferroviària, va ser el factor clau per aconseguir aquest cicle formatiu. Susanna Igual ha reiterat el reconeixement i agraïment del centre educatiu a la Mesa d'Educació Ferroviària on hi eren presents administracions i agents econòmics i socials com l'Ajuntament de VNG; la Generalitat; el Museu del Ferrocarril; Tallers Renfe-Integria, el sindicat UGT i la UPC, entre d'altres.

En relació a la dinàmica del nou cicle formatiu, el cap d'estudis Llorenç Guari ha explicat que "el 80% dels alumnes passaran al segon curs on ja s'incorporaran a fer la formació dual a l'empresa, en aquest cas als Tallers de Renfe-Integria i a Metro de Barcelona".

Aquesta modalitat d'FP suposa la realització d'un major nombre d'hores de pràctica per part de l'alumnat que si en un cicle formatiu és d'unes 350 h, en el cas de l'FP dual arriba a gairebé un miler d'hores de pràctiques que durant el segons curs es realitzen mitjançant una beca salari. Segons el cap d'estudis de l'Institut Lluch i Rafecas "l'experiència és molt positiva perquè aquests alumnes tenen una immersió en el lloc de treball més gran que la resta".

Actualment l'institut Lluch i Rafecas té obert el període de preinscripció als cicles formatius i ja compta amb una vuitantena de sol·licituds per al primer curs que s'iniciarà el setembre vinent.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00