Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/11/2012

Vilanova i la Geltrú és el municipi del Garraf que menys kg de residus per habitant genera al dia

Tot i que a l'estiu el turisme fa que que augmentin els residus, la taxa per habitant i per dia és de les més baixes    Tot i que a l'estiu el turisme fa que que augmentin els residus, la taxa per habitant i per dia és de les més baixes

La Generalitat fa públiques les dades de recollida de residus per municipis, que evidencien que a la comarca la capital és el municipi que menys residus genera

L'any 2011 la mitjana catalana de residus municipals era d'1,47 kg per habitant cada dia. El Garraf és una de les comarques que més residus generen per càpita, amb una ràtio d'1,63 kg/hab/dia, fet que respon al marcat caràcter turístic que fa que en l'època d'estiu es generin molts més residus.

Quan ens fixem en les dades per municipis, VNG és el municipi del Garraf que menys quilos de residus per habitant genera al dia (1,44, molt lluny dels 2,10 que genera Sitges o els 1,92 d'Olivella), el que converteix el municipi en el més net de tota la comarca.
Tot i així, en el cas del volum, Vilanova i la Geltrú és el que més residus genera, pel fet que és el que té més habitants: 35.146 tones l'any 2011, davant les 21.971 de Sitges o les 15.815 de Sant Pere de Ribes.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha fet públiques aquestes dades en una jornada sobre la gestió de residus municipals adreçada als ens locals. L'objectiu marcat en el Programa de gestió de residus municipals preveu una reducció de la ràtio del 10% respecte dels valors de l'any 2006, que se situaven en 1,64 kg/hab/dia de mitjana a tot Catalunya i que al 2012 han de situar-se en 1,48 kg/hab/dia. Tot i això, "els esforços de prevenció es veuen influenciats pel context econòmic que Catalunya està vivint, que en certa mesura està canviant les pautes de consum", ha reconegut Tost.

Pel que fa a la recollida selectiva, la mitjana de Catalunya és del 40,62%, una xifra més baixa que el 2010. La disminució s'atribueix en part a la retracció del consum per la crisi –en els casos del vidre i el paper-, i als furts que es produeixen en els contenidors de paper i en les deixalleries.

Renovació de la compactadora del Mercat

D'altra banda, el proper dilluns, 12 de novembre, començaran els treballs d'arranjament de la compactadora del Mercat del Centre per tal d'adequar els sistemes elèctrics i hidràulics, com el software de control de targetes.
Actualment 170 comerços utilitzen aquesta compactadora: parades del mercat i botiques de la Rambla o de l'avinguda de Francesc Macià.

Aquest equipament serveix per compactar la fracció de rebuig que aquests comerços generen, i que poden utilitzar a qualsevol hora amb la targeta d'usuari. Té una capacitat de 20 metres cúbics, que la mateixa plataforma compacta perquè ocupi menys espai. Quan la compactadora està plena un camió la buida portant el rebuig a la planta de tractament de residus de Vilafranca. 

Compactadora mercat

Les obres duraran uns 10 dies màxim i comporten l'anul·lació d'aquest servei, però els comerciants disposaran de recursos annexes i una recollida més freqüent. Mentre la compactadora estigui aturada, a més, s'aprofitarà per renovar les targetes d'obertura a tots els usuaris que actualment disposen d'aquest servei de manera gratuïta.

La finalitat d'aquestes obres suposa una millora en el sistema, que actualment té errors de funcionament, i el compromís d'un manteniment més ràpid perquè es deriva les seves competències a una empresa local.© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00