Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/02/2009

Tots els semàfors de VNG s'il·luminaran amb leds en els propers dies

Els semàfors de ronda Ibèrica amb Doctor Zamenhof funcionen amb leds des d'aquest migdia Els semàfors de ronda Ibèrica amb Doctor Zamenhof funcionen amb leds des d'aquest migdia

L'estalvi d'energia que comportarà la substitució de les bombetes permetrà reduir 21.000 euros la despesa municipal d'electricitat i més de 100 tones d'emissions contaminants

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha iniciat avui la substitució de totes les làmpades dels semàfors de la ciutat per òptiques leds. Aquesta mesura, que es desenvolupa amb el suport de l'nstituto para la Diversificación y el Desarrollo Energético (IDAE), implicarà un important estalvi energètic, econòmic i d'emissions de CO2. En total es canviaran 1.168 bombetes dels semàfors de 39 cruïlles. Es preveu que estiguin totes reemplaçades en dues setmanes aproximadament.

El regidor de Mobilitat i Adjunt a l'Alcaldia de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Xavier Carbonell, ha explicat que "és una mesura de caràcter ambiental que permet un estalvi energètic a la ciutat, així com en el manteniment dels semàfors i en la factura de la llum". L'IDAE subvenciona a l'Ajuntament totes les bombetes i la Regidoria de Mobilitat assumeix la mà d'obra. "Amb el que ens estalviem d'electricitat en un any, pràcticament es recupera la inversió en la col·locació de les bombetes", ha apuntat Xavier Carbonell. L'obra s'ha encarregat a l'empresa ACISA per 24.547 euros.

Segons un estudi elaborat per la Regidoria de Mobilitat i la de Medi Ambient, a través de l'Agència Local de l'Energia, el consum anual de les bombetes incandescents de tots els semàfors de la ciutat és de 271.788 KW/h, mentre que el de les òptiques de leds serà de 34.926 KW/h. Aquest estalvi d'energia implicarà disminuir la despesa elèctrica municipal en 21.337 euros anuals i l'emissió de CO2 en 118,42 tones cada any.

Actualment només tres cruïlles de la ciutat estan totalment semaforitzades amb leds, gràcies a un ajut proporcionat per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN). Amb la intervenció que demà s'inicia es completarà la renovació de tots els semàfors de la ciutat, per a vehicles i per a vianants. En total, l'IDAE ha lliurat a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú 230 òptiques per a semàfor vermell, 345 d'àmbar, 197 de verd i 198 de verdes i 198 de vermelles per a vianants.

La col·locació dels nous sistemes d'il·luminació s'ha iniciat per la zona de Sant Joan i s'estendrà progressivament per la resta de barris. Aquesta actuació no afectarà el trànsit, excepte en el cas dels bàculs, és a dir, els semàfors elevats en què els vehicles passen per sota. En aquest tipus de semàfors, la substitució de les bombetes s'efectuarà de nit en les cruïlles principals.

La tecnologia led (Light Emitting Diode) substitueix la làmpada incandescent per una matriu formada per diodes emissors de llum. Entre els avantatges que comporta hi ha l'augment del senyal lluminós respecte dels sistemes incandescents i, sobretot, l'estalvi d'energia i de manteniment. Les làmpades tradicionals dels semàfors són de 70 W, mentre que ara s'hi instal·laran plaques de diodes de 8-10 W. D'altra banda, els semàfors amb leds no necessiten neteja interna, eviten el risc de curtcircuit en el supòsit de cremar-se una òptica i tenen una vida útil molt més prolongada.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00