Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

23/10/2008

VNG celebrarà la jornada 'Una nova centralitat per Catalunya: Eix Diagonal'

Presentació de la jornada  Presentació de la jornada

El president de la Generalitat, José Montilla, serà l'encarregat d'inaugurar la jornada, el divendres 7 de novembre

Amb la celebració de la jornada 'Una nova centralitat per a Catalunya: Eix Diagonal', Vilanova i la Geltrú aposta per la nova C-15 com a eix vertebrador del territori, posant en primer terme una estructura territorial que conviu amb l'àrea metropolitana i que ajuda a construir un model català descentralitzat i en xarxa.

L'alcalde de VNG, Joan Ignasi Elena, la primera tinent d'alcalde i regidora de Governança, Participació i Medi Ambient, Iolanda Sanchez, i el segon tinent d'alcalde i regidor de Desenvolupament local, Societat de la informació i Promoció de la ciutat, Tomàs Álvaro, han presentat avui la jornada, que se celebrarà a VNG el dia 7 de novembre.

L'alcalde ha manifestat que amb la jornada es vol parlar del paper de Vilanova i la Geltrú al territori i al país i de les oportunitats que representarà la nova C-15. Elena ha fet esment també de la necessitat que la ciutat es cregui la importància que té, per situació geogràfica i història, i fer-la visible al conjunt del país.

Durant la jornada es presentarà el nou projecte de la C-15, que està previst que s'adjudiqui properament.
 
Tomàs Álvaro ha destacat que aquesta obra és una reivindicació de l'any 1999, quan els alcaldes de les principals ciutats implicades, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Igualada i Manresa, ja van signar una declaració política demanant la seva construcció.

El president de la Generalitat, José Montilla, inaugurarà el debat, que es durà a terme a l'auditori de Neàpolis. La Jornada comptarà també amb la presència del conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Jordi Ausàs, i del conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells.

La Fira de Novembre acollirà aquesta jornada de debat, oberta a tots els agents econòmics, socials i cívics interessats en aquest territori. La jornada se celebrarà a l'Auditori de Neàpolis i les persones interessades a assistir-hi han de confirmar l'assistència trucant al 938 140 000, extensió 1026, o enviant un correu electrònic a l'adreça jornadaeixdiagonal@vilanova.cat. o a través del formulari a www.vilanova.cat.

Programa de la Jornada
El programa de la jornada començarà a les 10 del matí, moment en que l'alcalde de VNG donarà la benvinguda als assistents, posteriorment, el president de la Generalitat inaugurarà la jornada. A les 11 hores està prevista la presentació del projecte de la nova C-15, a càrrec del departament d'Obres públiques de la Generalitat.

Seguidament, se celebrarà una taula rodona sota el lema 'Noves oportunitats al territori, amb Xavier Cardona i Torrandell, president de l'Associació d'Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès (ADEG), com a moderador, i la participació de Josep Oliver, catedràtic d'Economia a la UAB i director d'estudis de la Caixa Catalunya, Manel Milà, director general de General Cable Europa i Rafel Argullol, director de l'Institut Universitari de Cultura de la Universitat Pompeu Fabra.

Per la tarda se celebrarà la taula rodona 'Vers una nova centralitat', moderada per Came Trilla, secretària d'Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Els ponents seran Oriol Nel·lo, secretari de Planifi cació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Jordi Valls, president del Port de Barcelona i Pere Muntanya, coordinador de l'Arc Metropolità de Barcelona.

A les 18.30h està prevista una declaració política presidida pel conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, i que portaran a terme l'alcalde de VNG, Joan Ignasi Elena, l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, l'alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, i l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Marcel Esteve.

La cloenda de la jornada anirà a càrrec del conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells.

Declaració de l'Eix Diagonal de 1999
El 12 de novembre de 1999, i coincidint amb la Fira de Novembre, va tenir lloc la primera declaració de l'Eix Diagonal. En aquest document, els alcaldes de les capitals del Garraf, l'Alt Penedès, l'Anoia i el Bages sol·licitaven a la Generalitat de Catalunya el que ara serà una realitat: prendre en consideració la priorització de les infraestructures viàries i de comunicació de l'Eix Diagonal d'acord amb el sentir i els interessos de les ciutats que han d'unir.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00