Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/07/2016

Dissabte s'inaugura l'Espai Far

L'Alcaldessa i la regidora de Cultura van visitar dimecres l'Espai amb els mitjans de comunicació          L'Alcaldessa i la regidora de Cultura van visitar dimecres l'Espai amb els mitjans de comunicació

El nou equipament museístic de la ciutat vol difondre la història i el patrimoni mariner de Vilanova i la Geltrú de forma activa i dinamitzadora

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, recordava aquest dimecres en una visita prèvia a la inauguració de l'Espai Far la relació de Vilanova i la Geltrú amb el mar. "D'aquí surt el lema "Som gent de mar", per posar en valor el patrimoni immaterial i material de la nostra ciutat. Cal destacar l'important treball de col·leccionisme que han fet durant molts anys el Museu del Mar i Francesc Roig Toqués. Gràcies a ells podem posar en valor el nostre patrimoni marítim, i posar en joc un pol més que relligarà el discurs patrimonial, cultural i turístic de la ciutat, relligant el segle XIX amb el mar, i amb tot el que ha aportat el mar a la ciutat durant molts anys".

Per la seva banda, l'alcaldessa Neus Lloveras, recordava que "amb l'obertura de l'Espai Far posarem en valor la nostra història, convertint-lo també en un atractiu turístic, que se suma a la rica oferta cultural de la nostra ciutat. Les administracions tenim el deure de mantenir la memòria històrica de la ciutat, fet que ens enriqueix perquè potencia el sentiment de pertinença a una col·lectivitat".

Per a la realització d'aquest projecte, l'Ajuntament ha obtingut de Ports de Barcelona la concessió de les instal·lacions del Far de Sant Cristòfol, durant un període de 25 anys prorrogable. La inversió total per a transformar el recinte ha estat de 600 mil euros, provinents en gran part del Fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), les subvencions del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), de la Diputació de Barcelona i un 10% de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

L'Espai Far vol rememorar la llarga història de Vilanova i la Geltrú vinculada amb el mar. La seva activitat econòmica ha estat lligada des de temps molt remots a aquest element, que ha estat capaç d'articular una ciutat potent i important en el territori català.
L'Espai acull part de dues col·leccions en un mateix espai amb l'objectiu de preservar i difondre la cultura i el patrimoni mariner de Vilanova la Geltrú. D'una banda, el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, que disposa d'una col·lecció d'objectes del món de la pesca i la tradició marinera, amb el bot de salvament Víctor Rojas com a insígnia. I de l'altra, el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

L'Espai Far, a més, també funcionarà a partir d'ara com a centre d'acollida per als visitants de la ciutat, amb un punt d'informació turística, i com a punt d'inici d'itineraris autoguiats i d'activitats relacionades amb el mar.

L'Espai Far, que neix amb la voluntat de posar en valor el patrimoni mariner i potenciar la façana marítima com un actiu turístic de la ciutat, s'inaugura aquest dissabte 16 de juliol a les set de la tarda, en un acte obert al públic, i es podrà visitar en una jornada de portes obertes diumenge 17, i amb entrada lliure des del 18 fins al 31 de juliol.

Podeu trobar més informació en aquest dossier de premsa.

Un museu estructurat en tres àmbits
L'antiga casa del faroner acull el Museu del Mar, un recorregut per la Vilanova de Baix-a-Mar amb la finalitat de donar a conèixer la història de la platja i de la seva gent. S'estructura en set àmbits: la platja, el comerç i els indianos, la pesca i l'Any dels Negats, el port, la vida cultural, el far i un espai de recuperació de la memòria oral.
Visita Espai Far Museu
El bot de salvament Víctor Rojas compta amb un espai expositiu propi que posa en valor la seva història i la seva singularitat, ja que és un dels tres únics bots de salvament que es conserven a Catalunya. És un element molt estimat per la gent del barri de mar i constitueix un símbol de la valentia, l'heroïcitat i la solidaritat dels pescadors que es llançaven al mar a rescatar als nàufrags en una època en la que els mitjans eren molt precaris.
Visita Espai Far bot
El tercer espai és el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, que replica el museu que Francesc Roig Toqués tenia a casa seva, i que forma part de la memòria de molts vilanovins i vilanovines. Va reunir al llarg de la seva vida una interessant col·lecció d'objectes relacionats amb el mar, i era especialment destacat el fenomen que suposà la Carpa Juanita, un peix que menjava amb cullera i bevia en porró, que va obtenir un gran ressò mediàtic, convertint-se en una icona de la ciutat que va traspassar fronteres.
El Museu Roig Toqués compta amb dos àmbits expositius, el museu, reproducció del museu original i l'àmbit sobre el fenomen de la Carpa Juanita i Francesc Roig Toqués.
Visita Espai Far Toqués
L'Espai Far a les biblioteques
Amb motiu de la inauguració de l'Espai Far, la Xarxa Municipal de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú presenta una selecció documental relacionada amb temes mariners i amb els seus protagonistes.
Així, a les biblioteques podreu consultar enregistraments de vídeo com "Barri de Mar, 2", de Miquel Alentorn; o "El domador de peixos", de Roger Gómez i Dani Resines; i llibres com "Les Barques de Joan Matas", de Miquel Altadill; "Reconstrucción virtual y animación del molino de mar de Vilanova i la Geltrú", de Miguel Ángel Ausejo; "Memòries de Baix a Mar", de Josep Ayza; "El Barri de mar Vilanova i la Geltrú", de Vicenç Carbonell; les "Receptes dels pescadors de la platja de Vilanova i la Geltrú" de l'Institut Setmana del Mar; o "Francesc Roig Toqués: medalla de la ciutat de Vila nova i la Geltrú 1997", de Màrius Serra.
També hi ha llibres sobre els fars a Catalunya, i diverses revistes i articles relacionats amb temes mariners i la nostra ciutat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00