Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

22/01/2015

El Carnaval 2015 manté l'esperit i recupera la sàtira

La presentació del cartell i el programa es farà diumenge 1 a les 12 h a La Sala    La presentació del cartell i el programa es farà diumenge 1 a les 12 h a La Sala

La FAC aposta pels canvis que ajudin a millorar la festa. Destaquen el canvi d'ordre de l'Arrivo, l'edició d'un programa de gala amb contingut històric o un segon Moixó Foguer dimarts de Vidalot

A l'espera que diumenge 1 de febrer es presentin el cartell i el programa del Carnaval 2015, la Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC) i la regidora de Cultura Marijó Riba han desvetllat algunes incògnites de la festa.

Ja fa setmanes que les xarxes socials van plenes del canvi més sonat: enguany l'Arrivo es farà a la inversa. El sermó de Sa Majestat el Rei Carnestoltes començarà a les vuit del vespre a la plaça de la Vila, i tot seguit sortiran les carrosses des del carrer de la Unió cap al carrer del Codonyat, per seguir cap als carrers de la Llibertat, de Sant Sebastià, dels Caputxins, de Sant Gregori, la rambla Principal, i acabaran a la cantonada amb el carrer de l'Havana. El fi de festa es farà a la plaça del mercat, on hi haurà el ball de l'Arrivo i paradetes on se servirà menjar. "D'aquesta manera l'Arrivo guanyarà qualitat, perquè hi haurà un respecte per la gent que organitza el sermó –enguany La Unió Vilanovina-, que hi dediquen molts esforços i s'hi gasten uns diners. I és que en els darrers anys la gent que quedava a la plaça de la Vila després de la cercavila no mostrava interès pel sermó", ha explicat el president de la junta de la FAC, Josep M. Sendrós.

Sendrós, acompanyat del vicepresident Xavi López i de la regidora de Cultura, ha explicat altres novetats de l'edició d'enguany: a banda del programa de mà, el dia 1 es presentarà un programa de pagament, de 48 pàgines, que inclourà la història del Carnaval a través de testimonis. La voluntat ha estat aportar contingut a la festa a partir de diversos articles, amb la intervenció de diverses persones i col·lectius de la ciutat, com les participants al taller Dones amb Memòria.

El Carnaval d'enguany començarà el 7 de febrer amb el ball de mantons i el concurs de guarniment de carrers, i acabarà el 18 de febrer, Dimecres de Cendra, amb l'Enterro de la Sardina i el lliurament dels premis de la Pastanaga del Rei.

Fent un repàs cronològic al programa d'actes, la FAC s'ha mostrat molt satisfeta del concurs de guarniment de carrers que es va recuperar l'any passat i que gràcies a la implicació d'associacions de veïns i escoles, enguany ha vist doblada la participació.
Les competències musicals, recuperades l'any passat després d'un any sense fer-se, comptaran enguany amb la Banda de l'Escola de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú contra la Banda Municipal d'Alcanar.
Pel que fa a la Merengada de Dijous Gras, enguany s'ha encarregat la gran empastifada i fi de festa de la Plaça del Mercat a una entitat, la coral Rierola.

La novetat de Dissabte de Mascarots al matí és el seguici de banderes, que enguany sortirà des del Club Nàutic Vilanova i pujarà rambla amunt. El Rei Carnestoltes i el seu concubinat, acompanyats pel seguici de les banderes de les societats vilanovines, visitaran places i mercats.

Pel que fa a Diumenge de Comparses, es mantenen les 5 guerres de caramels que es van començar a fer l'any passat, per descongestionar les concentracions dels adults a la plaça de la Vila. Es preveu que hi participin 62 entitats amb 82 banderes, a banda de l'entrada de les barquetes i les dues guerres infantils. El president de la FAC ha explicat que l'entitat ha elaborat un Decàleg del Bon Comparser, "perquè és l'acte que dóna nom al Carnaval de Vilanova, i ara encara som a temps de no desvirtuar la festa. Per això hi recordem coses tan òbvies com saludar amb la barretina quan s'entra a la plaça, o que als farcells només s'hi poden portar caramels".

Dimarts de Vidalot també hi ha novetats. Després que l'any passat es recuperés la festa, aquest any la FAC hi aposta més fort. Després de la cercavila dels gegants de la Cuyna Vella, sortiran dues xarangues de la plaça de les Neus acompanyant la comparsa del Vidalot, que acabarà amb un concurs de disfresses i un ball a la plaça de la Vila. Però la gran novetat és el segon Moixó Foguer, un acte que l'Agrupació de Balls Populars i la FAC han volgut recuperar pel Dimarts de Vidalot, amb una posada en escena diferent de la que oferirà dissabte l'Orfeó Vilanoví.

Dimecres de Cendra l'Enterro de la Sardina estarà organitzat per una comissió, que instal·larà la casa mortuòria a la plaça de les Neus, i la lectura del testament a la plaça de la Vila.

La regidora de Cultura Marijó Riba ha agraït a la FAC "l'esperit de recuperació i de no desvirtuar la festa, mantenint la sàtira amb incentius -enguany es manté el premi de 500 euros al grup de l'Arrivo que millor representi la sàtira vilanovina- amb un programa que inclogui elements històrics que expliquin millor el Carnaval, mantenint la clau local de la nostra festa. La ciutat evoluciona, i el Carnaval s'hi ha d'adaptar. S'ha de provar, i jo agraeixo aquesta gosadia en la lluita constant per millorar el nostre Carnaval. Després, ja veurem què cal millorar".

Des del 7 de febrer estarà oberta la botiga del Carnaval amb tot el marxandatge al TOC, per a tothom qui vulgui col·laborar econòmicament amb la festa.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00