Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/05/2010

Escoles més sostenibles, amb el projecte Euronet 50/50

Trobada de les escoles el 14 de maig Trobada de les escoles el 14 de maig

VNG participa en la iniciativa, amb una prova pilot a l'escola Sant Jordi

El projecte pretén promoure l'estalvi energètic als equipaments on els usuaris no són qui directament paga les factures, com és el cas dels centres educatius. Es tracta d'una iniciativa europea que ha creat una xarxa de 50 escoles de nou països, entre ells Alemanya, Itàlia, Finlàndia, Polònia o Portugal. Hi prenen part 13 centres de la província de Barcelona, un per municipi, entre ells l'escola Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú.

El desenvolupament de l'Euronet 50/50 durarà dos anys (2010 i 2011) i ha de permetre als centres educatius millorar l'eficiència energètica mitjançant la conscienciació i el canvi d'hàbits, tant dels alumnes com de tota la comunitat educativa. El 50% de l'estalvi econòmic aconseguit fruit de les mesures d'eficiència energètica es retornarà a les escoles en forma de transferència econòmica. L'altre 50% serà un estalvi net de les factures de l'ens que les paga, l'Ajuntament en aquest cas.

Tal com manifesta la primera tinent d'alcalde i regidora de Participació i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Iolanda Sànchez, "aquest projecte europeu ens permet seguir sumant en aspectes de medi ambient entre escola i ciutat, en concret en l'estalvi energètic i la lluita pel canvi climàtic. La forma 50/50 permet visualitzar directament i traduir en diners allò que estalviarà en energia l'escola".

Es tracta d'un projecte amb component pedagògic, educatiu i que pretén la complicitat de la comunitat educativa i la sinergia amb les administracions locals. De moment a l'escola Sant Jordi es posa en marxa el projecte com a prova pilot, amb la voluntat d'estendre's posteriorment a d'altres centres que realitzen un treball en educació ambiental dins del Programa Agenda 21 Escolar.

Fins ara ja s'han realitzat les primeres sessions i trobades del projecte i s'ha format l'equip energètic de seguiment, format per membres de l'escola Sant Jordi i tècnics municipals. També s'ha iniciat l'elaboració de l'auditoria energètica del centre. D'altra banda, el 14 de maig es va celebrar la primera trobada de les 13 escoles barcelonines participants, amb alumnes, professorat i tècnics d'ajuntaments, en què es va visitar l'experiència del 50/50 de l'Escola Intermunicipal del Penedès de Sant Sadurní d'Anoia.

El Projecte Euronet 50/50 s'emmarca en el programa Energia Intel·ligent per Europa (EIE). La Diputació de Barcelona promou aquest projecte en el nostre territori. En el cas de Vilanova i la Geltrú, la coordinació és a càrrec de la Regidoria de Participació i Medi Ambient, amb la implicació de l'Agència Local de l'Energia, l'IMET i el Programa Agenda 21 Escolar.

Les escoles participants reben assessorament directe, la realització d'una auditoria ambiental energètica, un ajut econòmic directe provinent de la Diputació, un marc de treball conjunt a nivell europeu i espais telemàtics a Internet. L'impuls d'aquest programa a Vilanova i la Geltrú respon a les pautes establertes en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible, que inclou la definició de programes d'educació energètica intel·ligent a les escoles.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00