Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/04/2015

Els manuscrits de Narcís Oller de la Biblioteca Balaguer, a la Memòria Digital de Catalunya

La Bogeria és una de les obres més conegudes de Narcís Oller      La Bogeria és una de les obres més conegudes de Narcís Oller

Vilaniu, La Bogeria, La Febre d'Or i Pilar Prim, que es conserven a la biblioteca vilanovina, s'han digitalitzat perquè tothom els pugui consultar

Des el passat 16 d'abril, quatre dels principals manuscrits de Narcís Oller que es conserven a la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i que varen servir per a la impremta d'aquests llibres, es poden llegir a la Memòria Digital de Catalunya.
La Memòria és un repositori cooperatiu que conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni. A l'enllaç http://mdc1.cbuc.cat/collections.php?show=bmvb hi podem trobar Vilaniu (escrit el 1886); La Bogeria (de 1897); La Febre d'Or (escrit entre 1890 i 1892) i Pilar Prim (1906).

La Biblioteca Balaguer té constància del lliurament de Vilaniu i de La Febre d'Or al Boletín de la Biblioteca Museu Balaguer del maig de 1893, en l'apartat de donacions.

El 3 gener de 1891, Oller enviava a Víctor Balaguer el primer volum de La Febre d'Or, i en la carta d'acompanyament li anunciava el lliurament del segon volum de la novel·la "que pondré a disposición de Vd. con el original que le prometí para su hermosa biblioteca".

Pel que fa a La Bogeria, la voluntat d'Oller de dipositar els originals a Vilanova és prou explícita quan a la coberta hi va deixar escrit "Manuscrit de Narcís Oller destinat a la Biblioteca Balaguer. 1897".

La darrera, Pilar Prim (1906) va arribar a la Biblioteca cinc anys després de la mort de Víctor Balaguer i quan el Boletín ja no es publicava, per la qual cosa no es té certificació exacta de la seva arribada.

L'admiració que Oller sentia per Balaguer com a patriarca de les lletres catalanes és el motiu principal perquè decidís lliurar-li aquests grans manuscrits, si bé una iniciativa primerenca del bibliotecari Joan Oliva Milà el novembre de 1884 —a menys d'un mes de la inauguració— quan va visitar els principals escriptors perquè lliuressin obra pròpia, degué ser el detonant del gest. Narcís Oller enviava regularment els seus llibres, la majoria dels quals estan dedicats.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00