Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/12/2013

El conseller Santi Vila demana usar les infraestructures amb intel·ligència i gestió

L'alcaldessa Neus Lloveras valora molt positivament el segon aniversari de l'Eix Diagonal

El Fòrum Econòmic i Social del Garraf va convidar ahir al vespre al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, a donar una conferència sobre les infraestructures i la competitivitat territorial al Garraf i al Penedès. La conferència, i posterior taula rodona, va tenir lloc a la sala d'actes de la UPC de Vilanova i la Geltrú i va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; el president de l'ADEG, Xavier Cardona; i el director de l'EUPSVG, Frederic Vilà, que va ser el conductor de l'acte.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, es va referir al segon aniversari de l'obertura de la nova C-15. "Com a infraestructura de comunicació, l'Eix Diagonal ha suposat un salt tan rellevant com en el seu moment ho van ser l'arribada del ferrocarril, a finals del segle XIX, o bé l'autopista C-32, a finals del segle XX. En el cas de l'Eix Diagonal, la diferència és que trenca la centralitat respecte de Barcelona i comunica Vilanova i la Geltrú directament amb l'interior de Catalunya, un fet des del primer moment es va veure“com una oportunitat per al nostre territori”. 

Segons Lloveras, això s'ha notat, per exemple, en l'increment de trànsit diari de vehicles, que entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca és de 16.000 vehicles, amb puntes de 20.000 a l'estiu. Això explica, doncs, un augment de visitants de les comarques interiors a la capital del Garraf. D'altra banda, la C-15 ha estat un factor especialment favorable en la potenciació del Port. En el darrer any aquesta infraestructura pràcticament ha doblat el trànsit de mercaderies, des de l'interior s'està veient com una bona opció per a l'exportació. "Això és conseqüència d'una feina intensa per donar-lo a conèixer, però que no hauria estat possible sense la C-15".

En la seva conferència el conseller, Santi Vila va explicar que "cal implantar intel·ligència i gestió a les infraestructures. És un tema absolutament rellevant. Després d'una dècada on es van creure que el creixement era sinònim de progrés, aquesta idea ja s'ha vist superada. El desarrollisme està obsolet i així ho veiem totes les forces de l'arc parlamentari." El conseller també va manifestar que "hi ha raons per a l'optimisme. Estem al centre d'una euroregió molt important que concentra quinze milions de ciutadans. El Corredor Mediterrani l'hem d'entendre com quelcom a escala planetària perquè som una comunitat atractiva pels inversors i perquè Catalunya ha estat identificada per la Comunitat Europea com una regió tractora".

Sobre el Garaf i el Penedès el conseller va destacar projectes singulars com el ferrocarril relacionat amb el Corredor del Mediterrani, la construcció de Logis Penedès, la remodelació del circuit de Terramar, i el tancament pròxim del catàleg de paisatges. Va destacar també el port de Vilanova i la Geltrú "perquè ha te tenir un tracte diferencial ja que es tracta una infraestructura rellevant en el tracte amb les empreses catalanes. Cal activar però el port comercial i per això estem preparant l'ampliació amb quatre molls nous amb més de 700 metres d'atracament". Santi Vila també va parlar de l'Eix Diagonal. "Era una via necessària i una realitat de la que estem molt contents. L'Eix Diagonal ha canviat la mobilitat i les relacions de les persones de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Igualada i Manresa. Ara, també s'ha de dir que pagarem aquesta via fins l'any 2041." Finalment, i enllaçant amb la mobilitat, el conseller va afirmar que "cal harmonitzar els peatges del país. Està clar que la C-32 és cara, però també ho és que té una orografia molt complexa. Entenc que és correcte que un país modern faci pagar per l'ús i per la contaminació. A canvi però, hem de garantir un bon transport públic, i en transport públic ara estem pagant els molts anys de no inversió. Però hi estem treballant."
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00