Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

29/04/2008

Les Biblioteques de VNG es consoliden com a nou espai cultural de proximitat, superant la imatge de centre exclusiu de lectura

  L'alcalde de VNG, Joan Ignasi Elena, i la Regidora de Cultura, Isabel Pla  L'alcalde de VNG, Joan Ignasi Elena, i la Regidora de Cultura, Isabel Pla

Durant el 2007 augmenten les dades respecte als usuaris, préstecs, fons documental, número d'activitats i nous serveis

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha presentat els principals instruments, mecanismes i propostes que s'articulen des dels diferents departaments i Regidories de l'Ajuntament de VNG, i que consoliden el paper de les biblioteques municipals com a un espai no només exclusiu per la lectura, sinó com un espai multifuncional de relació entre la ciutadania. 

Prova d'aquesta consolidació són les dades que indiquen l'augment de les persones usuàries, de la creixent oferta d'activitats i de l'ampliació continuada dels serveis que s'ofereixen, amb l'objectiu d'aconseguir un nou model de biblioteca pública concebut com espai cultural de proximitat, que assumeix funcions socioculturals, educatives i de foment de la lectura, superant així la imatge de centre exclusiu de lectura, estudi i accés bibliogràfic. 

A Vilanova i la Geltrú, com a la resta del país, s'ha celebrat recentment la diada de Sant Jordi, la gran festa cultural de Catalunya, a la que l'Ajuntament de VNG hi dóna suport, amb l'organització d'activitats relacionades amb el món del llibre i de la lectura. A més, el passat 11 d'abril, s'ha celebrat el cinquè aniversari de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell. 

La Regidora de Cultura, Isabel Pla, ha explicat que 'l'obertura d'aquesta segona biblioteca municipal a la ciutat ha suposat la creació i consolidació d'un nou espai per a la cultura , així com un nou espai de trobada i relació entre persones de diferents edats i perfils socials'. La Regidora també ha volgut destacar el creixement, que durant aquests últims cinc anys, han tingut les dues Biblioteques de Vilanova i la Geltrú, 'han crescut en nous usuaris, en més llibres, més música i més pel·lícules, però també ha crescut la seva oferta i la varietat d'activitats culturals, la promoció del llibre i de la lectura'. 

Per la seva banda, l'Alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, ha parlat del compromís del govern municipal en tots els aspectes relacionats amb la cultura i molt especialment en l'àmbit de les biblioteques, per tal d'aconseguir 'consolidar un nou model que actuí com a centre d'informació cap al coneixement, obert a la ciutadania, dotat amb recursos materials, tecnològics i humans que facilitin la difusió de la informació, la transmissió de coneixements, la formació acadèmica, l'educació permanent, l'autoformació i l'oci'. 

L'alcalde també ha volgut destacar la funció de les biblioteques com servei públic. En aquest sentit ha dit que els centres 'han de garantir l'accés de tothom a la informació i la formació, però també treballar per trobar nous estímuls que serveixen per captar nous lectors'. 

Xarxa de Biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú compta amb dues biblioteques municipals gestionades en conveni amb la diputació de Barcelona, i que formen part de la xarxa de Biblioteques Municipals de la diputació de Barcelona. Aquest treball en xarxa permet compartir recursos i tenir accés a més quantitat d'informació. Les biblioteques de VNG disposen d'un catàleg de serveis que inclou informació sobre les col·leccions locals, els centres d'interès, les diferents modalitats de préstec, o les moltes activitats que es realitzen periòdicament i que sovint es fan coincidir amb el calendari cultural i festiu de la ciutat. 

Dades 2007 Biblioteca Joan Oliva i Milà 

- La Biblioteca Municipal Joan Oliva ha rebut al llarg de 2007 més de 159 mil visitants. Els llibres i altres documents prestats, durant aquest període han estat de més de 87 mil. 

- Pel que fa al servei de préstec, a la biblioteca Joan Oliva s'ha incrementat el percentatge anual de préstecs de fons d'adults, passant del 30% l'any 2006 al 34% l'any 2007. Aquest és un resultat que es valora molt positivament i que és fruit de la dedicació per promocionar aquests fons , a través dels clubs de lectura, les conferències, exposicions de fons i les guies de lectura. 

- El préstec interbibliotecari entre biblioteques de fora de la ciutat s'ha incrementat en un 25%, pel que fa a llibres rebuts i en un 4% pel que fa als llibres deixats. El préstec entre biblioteques de la ciutat ha experimentat un creixement de més del 30% durant el darrer any. 

- Per barris els usuaris que més han utilitzat el servei de préstec de la biblioteca Joan Oliva han esta els situats a la zona centre de la ciutat, seguits pel Barri de Mar, Sant Joan, La Geltrú, el Llimonet i la Sardana. A nivell d'usuaris per poblacions, els qui més utilitzen aquest servei són els ciutadans de Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles i Canyelles. 

Dades 2007 Biblioteca Armand Cardona Torrandell 

- La biblioteca Armand Cardona ha rebut al llarg de 2007 al voltant de 105 mil visitants. Els llibres i altres documents prestats, durant aquest període han estat de quasi 67 mil. 

- Les dades es mantenen, com l'any anterior, tendint cap a l'alça en la majoria dels aspectes. El 2007 es va obrir 47 hores menys i són aquestes hores les que marquen la diferència mínima en quant el nombre total de préstecs i de visitants (-1% en visitants i – 1,9% de préstecs respecte l'any 2006). El 47% dels inscrits són usuaris de préstec, 22,83% dels visitants de la biblioteca utilitzen servei de préstec. Tot i que augmenta el préstec de llibres per adults i per a infants, augmenta el préstec d'exemplars de revistes i el de còmics, el préstec del material àudio segueix la tendència a la baixa (s'han prestat 2.984 cd's menys i 137 dvd's menys que l'any 2006). Aquesta davallada és comú a totes les biblioteques de la xarxa i es deu a les facilitats que els ciutadans tenen de baixar-se música gratuïta d'Internet, al top manta, entre d'altres. 

- Augmenten les devolucions a la bústia de retorn de préstec (3,42%) i baixa el Servei d'Internet (14,52%) però i puja el Servei wi-fi (204,68%). Augmenta l'ús de les aules d'estudi i es fan 32 sessions més de formació d'usuaris de primària.

- La majoria d'usuaris són de l'àrea d'influència de la Biblioteca, però hi ha visitants de tots els barris de Vilanova i la Geltrú així com d'altres poblacions de Catalunya. Cal destacar el nombre, cada vegada més elevat, d'usuaris de les poblacions de Cubelles, Sant Pere de Ribes, Cunit i Canyelles.

Consulteu tot el document
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00