Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/04/2016

Inauguració de l'exposició '75 anys d’història i danses' al Centre d'Art Contemporani La Sala

Alguns dels vestits que es podran veure a l'exposició    Alguns dels vestits que es podran veure a l'exposició

La mostra inclou fotografies, un vídeo, i peces molt diverses del vestuari que han utilitzat els membres del Grup de Dansa durant aquests 75 anys d'història de l'entitat

El Grup de Dansa de Vilanova ha complert enguany 75 anys d'història i vol celebrar aquesta efemèride amb la resta de la ciutat. És per aquest motiu que aquest divendres 29 d'abril a les 19 h s'inaugurarà al Centre d'Art Contemporani La Sala l'exposició “75 anys d'història i danses”.

L'exposició inclou fotografies, un document audiovisual i el vestuari històric de l'entitat, format per una àmplia gamma de vestits (alguns de més de 50 anys) i que s'utilitzen en funció del tipus de ball. Robes de català ric i pobre, vestits de pescadors, gitanes i també de balls de muntanya, cadascun d'ells amb uns colors i uns complements molt característics que permeten afegir fidelitat històrica a les actuacions.

El Grup de Dansa que coneixem avui dia és hereu del grup "Coros y Danzas de España" de la Sección Femenina del Movimiento Nacional, i es va crear a Vilanova l'any 1941. El fet d'estar lligat al règim franquista durant la meitat de la seva història ha estat sense dubte un dels motius d'un cert estigma i desconeixement del grup per part de la societat vilanovina, si bé podem dir que es tracta d'una de les institucions locals més veteranes, i no es pot passar per alt la seva contribució a la cultura popular catalana. Durant la Transició democràtica espanyola, molts dels seus components van decidir començar una nova etapa marcada per nous valors i uns compromisos socials ben diferents. És a partir d'aleshores que es va passar a dir Grup de Dansa de Vilanova. Des d'aquell moment fins a l'actualitat aquesta entitat ha tingut com a objectiu difondre les danses tradicionals catalanes, amb una especial atenció al ball més representatiu de la ciutat: les danses de Vilanova.

L'exposició de La Sala es podrà visitar fins al 8 de maig.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00