Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/10/2012

Horts socials en marxa

Els espais localitzats entre el carrer de la Turbina i el carrer del Margalló són dels prioritaris per començar a treballar    Els espais localitzats entre el carrer de la Turbina i el carrer del Margalló són dels prioritaris per començar a treballar

Ja s'ha reunit la comissió transversal de treball, amb representants dels diferents departaments municipals implicats en la proposta, per començar a tirar endavant el projecte

Després de posar en marxa els horts urbans, l'Ajuntament de VNG aposta pels horts socials, espais per la integració social de col·lectius en risc d'exclusió, i també per persones desocupades i amb manca de recursos. Estan encaminats a obtenir una font de subsistència a partir de l'autoconsum, o de la venda dels excedents. El primer d'aquests horts socials es posarà en marxa en breu als jardins de la Masia Nova, on l'Ajuntament ha cedit el terreny a l'empresa Dins Garraf, que s'encarrega de la inserció laboral i social d'un col·lectiu amb risc d'exclusió social, i que a partir d'ara faran el manteniment del jardí i també un hort ecològic, per consum propi, i per comercialitzar els excedents als restaurants de quilòmetre 0.

De totes maneres, es preveu que el gruix de l'explotació dels horts socials comenci el mes d'abril de 2013. El 3 de juny passat el Ple municipal va aprovar l'acord d'elaboració del Pla d'Horts Socials, i un cop elaborats l'informe preliminar i l'avantprojecte, cal seleccionar i signar els convenis amb les entitats socials, i establir els contactes amb els propietaris privats. A principis d'any es preveu adequar els espais a utilitzar.

Comissió de treball del projecte
Per elaborar el projecte s'ha creat una comissió transversal de treball, amb representants dels diferents departaments municipals implicats inicialment en la proposta: Departament de Medi Ambient, Departament d'Urbanisme (planejament i patrimoni), Departament de Via Pública, Servei Municipal d'Aigua, Serveis Socials, i Participació Ciutadana. Els grups de treball definiran els aspectes urbanístics, com el sòl i l'aigua, i estudiaran els aspectes socials i de gestió del projecte.

La comissió es va reunir la setmana passada i va avançar en la definició dels eixos principals de treball i els criteris de gestió dels espais i dels col·lectius implicats.

L'objectiu d'aquest projecte és la recuperació i protecció dels espais agrícoles del municipi i de les terres fèrtils, i la seva dinamització com a eines econòmiques i socials de desenvolupament.

Necessitat de modificar el Pla General d'Ordenació Urbana Municipal
Per tirar endavant el projecte caldrà modificar el Pla General, donat que en alguns casos l'actual normativa impedeix la realització de la proposta d'horts socials, ja que l'ús agrícola està definit de manera molt poc detallada, i està prohibit en moltes zones. Per això es proposa incorporar una regulació més detallada de l'ús agrícola que permeti integrar en zones urbanes activitats agrícoles compatibles amb els habitatges.

Banc de terres
Actualment la Comissió d'Horts Socials està cercant els espais disponibles que reuneixin les condicions necessàries per a la ubicació dels horts socials. El primer cens d'aquest banc de terres, que ja s'està realitzant, afecta als espais de propietat municipal. Desprès caldrà fer la recerca de les parcel·les de propietat privada que podran ser utilitzades de manera temporal amb la finalitat d'instal·lar-hi els horts.

Inicialment, la comissió proposa treballar en 5 indrets: a la Masia d'en Cabanyes; a l'avinguda de Rocacrespa amb el carrer del Riu Segura; al carrer de la Turbina amb el carrer del Margalló; al Fondo Somella; i a la Masia d'en Dimes.

Destinataris i funcionament
El projecte contempla com a principals destinataris particulars o famílies amb capacitat organitzativa i de gestió pròpia, amb problemàtiques recents de manca de recursos; entitats socials amb capacitat i recursos per assumir la gestió del projecte en coordinació amb l'administració; o entitats socials en situació precària que necessiten acompanyament i suport. Per això es prioritzarà en base als criteris dels Serveis Socials municipals.
Pel que fa als criteris de funcionament, s'estudiarà com gestionar els excedents, mitjançant l'intercanvi amb altres usuaris, o la possibilitat de venda, sigui creant cooperatives de gestió, o bé venent a cooperatives de consum.
La proposta d'horts socials potencia una alimentació més saludable, amb el desenvolupament d'una agricultura ecològica, sense productes químics, de proximitat i qualitat, potenciant l'economia local i el producte Km0.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00