Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

23/06/2016

Josep Aiza i l’ONG Open Arms reben el premi Roig Toqués

La família de Francesc Roig inicia una campanya de micromecenatge per comprar un motor per al salvament de refugiats

 El pescador Josep Ayza Rosales, en l'àmbit local, i l'ONG Open Arms en l'àmbit nacional van rebre ahir el reconeixement per la seva trajectòria i la seva tasca en relació al mar. En la setena edició del premi Roig Toqués que lliura l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú recordant la personalitat i el llegat de Francesc Roig Toqués, el jurat va voler reconèixer, per un costat la dedicació de Josep Aiza a preservar la memòria del món mariner a Vilanova i la Geltrú i per l'altra la tasca de Proactiva Open Arms en el salvament de persones a l'illa grega de Lesbos.

Precisament en l'acte de lliurament de premis es va donar a conèixer la iniciativa de la família de Roig Toqués d'impulsar una campanya de micromecenatge per dotar el vaixell ASTRAL d'Open Arms, que actua a les costes de Líbia, d'un potent motor foraborda Yamaha 40, destinat a una llanxa "zodiac" de salvament, i també d'un aparell de radar destinat a la navegació. Les aportacions a la campanya es poden fer a la pàgina www.elmeugranetdesorra.org

La cerimònia, que es va fer al Teatre Principal, va començar amb una glosa de la figura de Roig Toqués, a càrrec d'Ignasi Riera. Tot seguit es va presentar i es va projectar el treball guanyador de "El rotllo d'en Roig" un concurs de curtmetratges que homenatja una de les aficions de Francesc Roig, el cinema. Es tracta de "Bucle", de Marta Cortina, Laia Garcia Navarro i Mireia Ibarzo.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, va ser l'encarregada de parlar en primer lloc dels premiats d'aquesta edició, destacant en el cas de Josep Ayza com "ell, conjuntament amb altres persones, van posar tot el seu esforç, afany i sensibilitat per donar forma i vida al Museu del Mar expressat des de l'inici com un museu que reculli tot el llegat que ens han deixat els nostres pares i avis que treballaven a la nostra platja els temps passats".

Sobre l'ONG Proactiva Open Arms, que es dedica al salvament al mar de les persones refugiades, Llorens va dir que "no podem acceptar el que ha passat, Europa no pot actuar com ho ha fet, Europa no pot defugir en les seves accions dels valors socials i fonamentals que han d'imperar, sempre, a la nostra societat."
Roig Toquès 4
Els premiats van pujar a l'escenari a recollir el seu reconeixement i van intervenir per agrair el reconeixement i fer-lo extensiu. Josep Aiza fa fer especial èmfasi en les persones que han treballat en el projecte del Museu del Mar, i que a mitjans de juliol serà una realitat, ja que la col·lecció es podrà veure a l'espai Far.

Per altra banda, Laura Lanuza, en nom de Proactiva Open Arms, va explicar com i perquè una empresa que es dedica al salvament va decidir fer un pas endavant i implicar-se en el rescat de refugiats. "Volem que el nostre futur sigui diferent del present que tenim ara. Hem agafat una responsabilitat i un compromís molt alt. Les persones que rescatem no són culpables de res, només busquen un lloc per viure en pau". La portaveu de l'ONG va agrair la iniciativa de la família de Roig Toqués per la campanya de mecenatge i va explicar el nou repte que suposa desplaçar-se cap a les costes de Líbia. "No som superherois, som persones que volem ajudar, que volem fer la nostra feina que és salvar vides".

L'acte va acabar amb la intervenció de l'alcaldessa, Neus Lloveras, que va parlar d'admiració, tant per Josep Aiza com per Open Arms. L'alcaldessa va dir que considerava "absolutament encertat el reconeixement a Aiza com a persona i al món mariner." Neus Lloveras va parlar també de "vergonya" en referència a la situació de les persones que fugen dels conflictes, "vergonya per viure en una Europa que ha perdut els seus valors fundacionals". Per cloure, Lloveras va parlar del vincle que uneix els premiats del 2016, "una paraula: la llibertat del mar."


Més imatges AQUÍ

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00