Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/09/2011

Els museus de Vilanova i la Geltrú tanquen la temporada amb balanç positiu de públic

   Armand Cardona Torrandell Armand Cardona Torrandell

El Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol i la Torre Blava han rebut gairebé 5.000 visitants aquest estiu.

L'organisme autònom de Patrimoni Víctor Balaguer ha fet públiques les dades sobre l'assistència de públics als diferents museus de la ciutat, durant l'estiu.

En aquests mesos el Museu Víctor Balaguer ha rebut la visita de 1.671 persones, repartides entre les visites del museu i l'exposició temporal, i els participants a les activitats d'estiu. La procedència del públic ha estat majoritàriament de Catalunya, li segueixen els visitants estrangers i els arribats d'altres indrets de l'Estat.

L'exposició temporal Cardona Torrandell. Trajectòries. El llegat Cardona Zarzoso, ha rebut 1.235 visites durant els mesos de juliol i agost. Una xifra que pot augmentar, ja que la mostra es pot visitar fins el 25 de setembre.

Pel que fa al conjunt de les activitats d'estiu hi han participat un total de 436 persones. Gairebé la meitat d'aquesta xifra correspon als assistents al Chill ART, un esdeveniment nocturn que el Museu va iniciar l'estiu passat. El públic d'aquesta activitat, la majoria jove, va gaudir de música en viu i de projeccions d'art al jardí del museu. Una ocasió en què tothom va tenir la oportunitat de visitar la Biblioteca Museu de nit, i que s'espera pugui tenir continuïtat l'estiu vinent.

L'activitat infantil Els gats del Cardona era la novetats d'aquest any per als més petits. La proposta ha comptat amb la participació de més d'un centenar de nens i nenes que es van convertir en artistes, i van poder exposar els seus dibuixos a la mateixa sala on hi ha la mostra dedicada al pintor Cardona Torrandell. Les obres dels petits artistes es podran veure fins el 25 de setembre.

Pel que fa al Museu Romàntic Can Papiol, des del mes de maig, quan va reobrir al públic, ha estat visitat per 1.825 persones. La tipologia de visitants ha estat sobretot públic adult, la procedència dels quals ha estat de Catalunya, i d'aquests més de la meitat eren de Vilanova i la Geltrú.

Per últim, per la Torre Blava de Ribes Roges hi han passat un total 1.456 visitants en només un mes i mig. El 22 de juliol d'aquest any es va signar el conveni entre l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer i l'Estació Nàutica en el que s'establia que la torre de defensa acolliria un punt d'informació permanent d'aquesta entitat. Aquest acord ha permès una ampliació de l'horari d'obertura de l'equipament tots els dies de la setmana. El públic que ha visitat la Torre Blava aquest estiu han estat majoritàriament famílies, sobretot molts avis amb els seus néts, i en menor quantitat turistes estrangers.

A partir del 19 de setembre l'horari d'obertura de la Torre Blava canvia i es podrà visitar tots els dissabtes i diumenges d'11 a 14h. Dins d'aquest nou horari les visites comentades es faran a les 12h.

Nesi, la mascota dels nens 
Nesi

També aquest estiu s'han posat en funcionament uns itineraris familiars pel Museu. El nou material està adreçat als infants i les seves famílies, i permet acostar les col·leccions del museu de manera que els més petits poden aprendre tot jugant mentre els pares visiten les sales. La protagonista és la nova imatge infantil que el dibuixant vilanoví Sebastià Serra ha creat, basada en la mòmia Nesi.

El Museu Balaguer més accessible
Per altra banda, a partir d'aquesta tardor el Museu Víctor Balaguer oferirà als visitants invidents o discapacitats visuals uns díptics informatius de les col•leccions del Museu escrits en braille i macrocaràcters. Aquest material, editat per la Diputació de Barcelona, complementa el mòdul tàctil permanent amb el que compta el Museu, millorant així a l'accessibilitat de l'equipament.

Nova edició del Concurs de fotografia del patrimoni cultural de Vilanova
Un any més s'ha convocat el Concurs de fotografia del patrimoni de Vilanova i la Geltrú que enguany arriba a la sisena edició. La temàtica és lliure dins el tema general: patrimoni cultural de la ciutat. El termini de presentació de fotografies finalitza aquest diumenge 18 de setembre i s'han de fer arribar a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Av. Víctor Balaguer, sn), en horari d'obertura del Museu. Les obres presentades s'exhibiran a la Biblioteca Museu els dies 23, 24 i 25 de setembre. L'últim dia de la mostra tindrà lloc l'entrega de premis.

El quadre flamenc "La Pau i la guerra" ja té un lloc a la Pinacoteca.
A partir d'aquesta setmana el quadre La Pau i la Guerra està exposat de manera permanent a la sala la Pinacoteca del Museu Balaguer. Després de la investigació duta a terme arran de l'exposició, s'ha pogut esbrinar l'atribució i es pot afirmar que no es tracta d'una obra del flamenc Jacob Jordaens, com s'havia catalogat en l'ingrés de l'any 1884, sinó que és una obra del taller de Peter Paul Rubens, el gran geni barroc. Es va descobrir a partir d'un gravat antic.

L'obra, de gran dimensions, és una al·legoria de la Pau amb el títol Al·legoria de la Pau i la felicitat de l'Estat. Aquest quadre va ser restaurat recentment desprès de vàries dècades d'estar desat a les reserves, i va ser l'eix central d'una exposició temporal produïda el primer semestre de l'any 2011. Ara ja es podrà veure de forma permanent.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00