Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/07/2010

S'aconsegueix salvar una palmera afectada per l'escarabat morrut

   La palmera ha rebrotat amb força després del tractament      La palmera ha rebrotat amb força després del tractament

L'exemplar, de més de seixanta anys, es troba als jardins de Can Pahissa.

A finals de l'any passat l'empresa TEGAR Jardiners, que s'encarrega del manteniment dels jardins de Can Pahissa de Vilanova i la Geltrú, va alertar sobre la possibilitat de que una de les palmeres de Canàries, que es troben dins aquest recinte, pogués estar afectada per l'escarabat morrut.

Confirmat el diagnòstic, i a causa de la rapidesa amb la que actua l'insecte, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va contractar els serveis d'una empresa especialitzada en el tractament del morrut, per tal d'intentar poder salvar aquest exemplar de més de seixanta anys, i de gran valor en el conjunt d'aquest espai verd històric de la ciutat.

El tractament que es va realitzar va consistir en treure totes les fulles de la palmera, deixant la valona nua i amb l'ull al descobert. Seguidament es va inocular un insecticida específic, que s'ha anat aplicant cada tres mesos, a mode d'eradicació i també de prevenció, ja que la palmera no resistiria un segon atac de l'escarabat.

Des de fa tres anys, l'empresa Tegar jardiners, realitza tasques de control per tal de salvaguardar les prop de 300 palmeres de Canàries, que hi ha a tota la comarca. Un treball que realitzen conjuntament amb els serveis tècnics municipals dels diferents ajuntaments, per tal d'actuar amb celeritat en cas que es produeixin afectacions per morrut.

L'escarabat morrut és originari del sud-est asiàtic i la polinèsia. En els seus llocs d'origen afecta els cocoters, però aquí ha trobat refugi a la palmera canària ( Phoenix canariensis ), cosa que representa una seriosa amenaça pel patrimoni natural. La majoria de cases indianes tenen als seus jardins palmeres de canàries. També se'n troben en masies, sínies, jardins històrics i jardins de museus.

Palmera, jardins Can Pahissa novembre 2009 
 descarrega't la foto           

Palmera, jardins Can Pahissa primavera 2010
 descarrega't la foto

Palmera, jardins Can Pahissa 15/07/2010
descarrega't la foto
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00