Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/12/2013

El Foment Vilanoví acull l'exposició 'Desenterrant el silenci'

La mostra es podrà visitar fins al 26 de gener de 2014     La mostra es podrà visitar fins al 26 de gener de 2014

La mostra s'inaugura el dia 12 de desembre, quan s'ha programat la conferència 'Aprendre de lletra a la Vilanova republicana', amb Albert Tubau

El dijous 12 de desembre, a les 19 h, el Foment Vilanoví acollirà la inauguració de l'exposició Desenterrant el silenci, un projecte fotogràfic i d'investigació de Sergi Bernal que explica l'obertura d'una fossa comuna de l'any 1936, en un indret de la serra de La Pedraja situada a Villafranca Montes de Oca (Burgos) on hi havia enterrades centenars de persones.

Per al dia de la inauguració s'ha programat la conferència Aprendre de lletra a la Vilanova republicana, a càrrec de l'historiador Albert Tubau.

Desenterrant el silenci és un reconeixement i un petit homenatge al mestre de Mont-roig del Camp, Antoni Benaiges, oblidat en una fossa comuna, i als altres homes i dones igualment assassinats que estaven amb ell a les muntanyes de La Pedraja (Burgos).

L'exposició està formada per una trentena de fotografies dels treballs de recuperació dels cossos, una reproducció d'una fossa comuna de 20 metres quadrats i un audiovisual del projecte que inclou més imatges i documentació.

A l'agost de 2010 es va localitzar una fossa amb 104 persones assassinades entre juliol i octubre de l'any 1936 per la repressió feixista, entre les quals es pensa que hi havia les restes d'Antoni Benaiges, natural de Mont-roig del Camp, i mestre de l'escola nacional mixta de Bañuelos de Bureba, municipi rural proper a Briviesca. Benaiges també va ser director de L'escola Graduada de nens de Vilanova i la Geltrú.

El fotògraf barceloní Sergi Bernal va descobrir el cas del mestre català mentre documentava fotogràficament aquella exhumació, i va iniciar una investigació a fons sobre la seva vida que ha donat com a resultat una exposició itinerant que ja s'ha pogut veure a diferents espais culturals de Catalunya.

La mostra està organitzada pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i el casal de Barri Les Esmandies.
 
A banda de l'exposició, també s'ha editat el llibre Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar, amb textos de Francesc Escribano, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé, i fotografies del mateix Sergi Bernal, i el documental El Retratista realitzat per Alberto Bougleux i Sergi Bernal.

La mostra es podrà visitar fins al 26 de gener de 2014, de dimarts a diumenge de 17 a 22 h.

Més informació aquí.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00