Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

07/07/2010

Campanya per a la recuperació de la història comercial de la Vilanova Vella

Iolanda Sánchez, Xavier Oller i Francesc Surroca durant la roda de premsa  Iolanda Sánchez, Xavier Oller i Francesc Surroca durant la roda de premsa

Les activitats s'iniciaran al setembre, amb rutes guiades per la zona, tot i que ja s'ha iniciat una recollida de fotografies antigues dels comerços del barri

Dinamitzar el barri i potenciar el petit comerç a la Vilanova Vella. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat la nova iniciativa que s'ha engegat des del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic (PINA). Les accions que s'han organitzat per contribuir a la seva promoció són, d'una banda, l'itinerari sociocomercial i, de l'altra, el recull de fotografies antigues de comerços del barri.

Vine a conèixer la Vilanova vella. Una visió del futur a través del seu passat és un recorregut pel temps. A través de l'itinerari es podrà conèixer els orígens de la Vilanova més comercial i social passant pel present més actual, i explicant i entenent el seu desenvolupament futur. Aquesta és una iniciativa innovadora ja que es compagina la visió històrica amb la previsió de futur del barri.

Xavier Oller, regidor de Projectes Urbanístics, Paisatge i Habitatge, ha volgut fer èmfasi en aquest sentit. "Aquest és un projecte pensat en la seva globalitat, i no s'han d'entendre les accions com a píndoles autònomes entre elles. Més enllà de la reurbanització de carrers, parlem d'eixos. Totes les iniciatives cal veure-les com a part del conjunt del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic i no pas com a accions independents".

El director del PINA, Francesc Surroca, ha remarcat aquest punt. "Estem treballant per recuperar la memòria històric i aquestes accions complementen l'obra que s'està fent. El Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic no és només un projecte d'obres; la memòria històrica és molt important per entendre el seu conjunt".

Concretament, la visita estarà conduïda per guies professionals i es farà un recorregut pel casc antic de la ciutat, que permetrà descobrir els orígens comercials de la vila i la importància dels seus comerços d'abans i d'ara.

La campanya també té per objectiu donar a conéixer a la ciutadania en general els beneficis socials, comercials i culturals de les intervencions urbanístiques que s'estan portant a terme, amb la recuperació del patrimoni arquitectònic, fent visible la singularitat del barri, cohesionant la trama urbana amb la resta de la ciutat i dinamitzant l'activitat econòmica, el comerç. I s'explicarà com tots aquest elements, de forma holística, perfilen el barri del Nucli Antic del futur.

Com a material de suport, les guies portaran reproduccions de gravats antics que mostrin els límits de la ciutat en l'època medieval, del moment de la seva creació, i en els segles posteriors, així com imatges o plànols del futur.

Així doncs, durant el mes de setembre es realitzaran les visites els matins dels dissabtes -excepte l'11 de setembre- que complementaran l'oferta d'itineraris existents durant els mesos de juliol i agost al conjunt de la ciutat. El recorregut s'iniciarà amb la visita al campanar de l'església de Sant Antoni i es preveu que tingui una durada de dues hores.

Tens fotografies de comerços antics? Ajuda'ns a reconstruir la història comercial del barri és una crida a la ciutadania perquè col·labori en l'organització d'una exposició fotogràfica a La Sala, per tal de recollir informació documental sobre la Vilanova vella i l'activitat comercial que s'ha perdut. La recollida de material es realitza des d'avui mateix fins al 15 de setembre i es preveu que l'exposició es realitzi a finals d'octubre.

Tant per inscriure's a les rutes, com per aportar documentació gràfica o fotografies antigues dels comerços del barri, cal adreçar-se a l'Oficina tècnica del Nucli Antic, al carrer Major número 39.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00