Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

01/09/2008

Representants d'altres ajuntaments vindran a VNG a conèixer l'experiència en atenció a la dependència

El 4 de setembre està prevista la visita de la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Granollers

La regidora de Serveis Socials i Salut de l'Ajuntament de VNG, Encarna Grifell, va fer una ponència en el curs organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo (CUIMP) sobre 'La promoció de l'autonomia personal i l'atenció a la dependència', per presentar el model d'atenció a la dependència creat a Vilanova i la Geltrú amb el Consorci de Serveis a les Persones. Aquest model consta de l'atenció integrada sociosanitària i social a les persones amb problemes de dependència, i és una experiència única i pròpia de VNG.

Dintre d'aquest model, la regidora va parlar de la Plataforma de Serveis (PdS), el Centre d'Atenció Primària Integral (CAPI) i el Centre d'Estudis Tecnològics per a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD).

Durant els tres dies que va durar el curs (15, 16 i 17 de juliol), més de 50 persones es van dedicar a la reflexió, l'anàlisi i l'intercanvi d'experiències al voltant del sistema de prevenció i atenció a la dependència a Europa, a Espanya i especialment a Catalunya, i el seu impacte en les persones amb dependència, les persones cuidadores i els i les professionals del sector.

Fruit de la intervenció de la regidora de Vilanova i la Geltrú, representants de diferents municipis van interessar-se per l'experiència de VNG en aquest camp. Per aquest motiu, el proper dijous 4 de setembre està prevista la visita de la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Granollers, acompanyada per la cap de serveis socials i per un metge de l'hospital d'aquesta ciutat.

VNG, Ciutat d'Atenció Integrada a la Dependència
A la ciutat de Vilanova i la Geltrú s'està treballant per poder oferir serveis d'atenció a les persones amb dependència, i també a la ciutadania en general, de forma integrada, és a dir, abastant les necessitats de cada persona tant de tipus social com sanitari. Aquest model d'atenció, innovador en el nostre país, és el que porta a altres municipis a voler conèixer l'experiència de Vilanova. Els projectes en els que s'està treballant són els següents:

Plataforma de Serveis (PdS)
La Plataforma de Serveis d'Atenció a la Dependència serà un nou equipament dedicat a l'atenció integral a la persona, que dirigirà els seus serveis a totes les persones amb dependència i el seu objectiu és promoure l'autonomia personal, amb una atenció continuada i individualitzada. Entre aquests serveis s'hi troba una residència per a gent gran de 132 places, un centre de dia, i l'equip d'atenció a les Dependències.

A banda, hi haurà altres serveis com un menjador social o el servei de Punt de Trobada (servei destinat a facilitar les visites dels infants amb els progenitors no custodis en casos de separació problemàtica).

Centre d'Atenció Primària Integral (CAPI)
El CAPI de Mar serà un centre d'Atenció Primària on s'oferirà un nou model de prestació de serveis de salut, sanitaris i socials, que tingui com a característica principal la seva proximitat, i la seva orientació personal i comunitària.

Aquest conjunt de serveis serviran per detectar, rebre i analitzar les demandes relatives a les necessitats de salut, sanitàries i socials de les persones del Barri de Mar, proporcionant atenció sanitària i social a demanda, programada i urgent tant en la consulta com en el domicili del pacient. També es facilitaran els procediments diagnòstics, terapèutics, educatius i de tractament social.

Les activitats en matèria de prevenció, promoció de la salut i atenció familiar seran altres dels serveis que es prestaran des del nou CAPI, així com totes aquelles iniciatives pensades per detectar i prevenir situacions de risc social, protecció de la salut, i serveis específics relatius a la dona, la infància, l'adolescència, els adults, la tercera edat, els grups de risc i els malalts crònics.

El CAPI de Baix a Mar s'estructura en quatre àrees d'atenció, cadascuna de les quals tindrà una oferta de serveis tant a nivell d'atenció individual com a nivell d'atenció de grup i/o comunitari. Les àrees seran: Infantil, Jove, General i de Dependència, que inclourà un centre de dia per a persones amb dependència.

Centre d'Estudis Tecnològics per a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD)
El CETpD està dedicat a la recerca tecnològica relacionada amb la millora de l'autonomia personal i l'atenció a la dependència i el seu objectiu principal és la contribució a la millora de la qualitat de vida de les persones necessitades d'una especial atenció i amb diversos graus de dependència, mitjançant l'ús adequat de la Tecnologia Electrònica i de les Comunicacions. Treballa en col·laboració amb altres grups de recerca de l'Estat espanyol i de la Comunitat Europea.

El CETpD està format per investigadors metges de la Fundació Hospital Comarcal Sant Antoni Abat i per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00