Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/12/2012

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona treballen per adequar i obrir al públic el conjunt arqueològic de Darró

El diputat, Josep Llobet i la regidora, Marijó Riba atenent les explicacions del director del jaciment íber, Albert López          El diputat, Josep Llobet i la regidora, Marijó Riba atenent les explicacions del director del jaciment íber, Albert López

Aquest matí, realitzant tasques de manteniment al jaciment íber, s'ha trobat una moneda de bronze previsiblement del s. II aC

El vicepresident i diputat de l'Area de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Josep Llobet, ha visitat aquest migdia amb la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marijó Riba, les ruïnes del conjunt arqueològic del poblat ibèric i la vila romana de Darró.

Aquest jaciment arqueològic situat al final del passeig de Ribes Roges conté vestigis de l'ètnia dels Cossetans, que el van utilitzar entre els segles V i I aC i també d'una vila romana situada dins el territori de Tarraco. Justament aquest matí, mentre els tècnics realitzaven treballs de neteja i conservació del jaciment s'ha produït la troballa d'una moneda de bronze del segle II aC, de la qual el director del jaciment, Albert López, ha explicat que "aparentment està en bon estat de conservació". Aquest tipus de moneda, segons el director de l'excavació "s'encunyaven per pagar impostos al romans". Al jaciment de Darró s'hi ha trobat restes d'un important centre comercial íber de l'ètnia dels cossetans des del qual es comercialitzaven les matèries agrícoles per terra i mar i es produïa grans quantitats de ceràmica i ferro. 

moneda darró2 Imatge de la moneda de broze, trobada aquest matí

El diputat Josep Llobet ha vingut a la nostra ciutat per conèixer sobre el terreny aquest jaciment que depèn del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona i per parlar amb l'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras i amb la regidora Marijó Riba, del present i el futur d'aquest establiment íber i de la vila romana situada a la parcel·la de davant i de propietat municipal. Segons han explicat el diputat Llobet i la regidora Riba, la Diputació de Barcelona, d'acord amb l'Ajuntament de VNG està redactant una proposta per adequar el conjunt arqueològic, el poblat ibèric i la vila romana, a la visita del públic. Aquest estudi ha de servir de Pla d'Usos i d'inversions per dinamitzar el conjunt monumental situat a la façana marítima de VNG, proposant un parc arqueològic unitari. Per Josep Llobet, "caldria intentar fer un conjunt museístic de la vila romana i del poblat ibèric".

Per la regidora de Cultura de VNG, Marijó Riba, és important començar a parlar amb la Diputació del futur del conjunt arqueològic de Darró "perquè forma part del projecte de patrimoni que el Govern municipal vol impulsar com a pol d'atracció de visitants i promoció turística i econòmica a la ciutat". Una recuperació i promoció del patrimoni històric local, ha explicat Marijó Riba "vinculada a la història marinera de la ciutat des del segle V aC fins a l'actualitat". Segons la regidora de Cultura "cal continuar treballant amb la Diputació per consolidar aquest espai i també la vila romana situada en un terreny municipal, que requereix d'uns treballs de consolidació que permetin fer-ne també l'exhibició pública".

Marijó Riba ha posat com a exemple d'aquesta voluntat del Govern local de promoure el patrimoni, el projecte de remodelació del Far, com a Centre d'Interpretació i Acollida Turística, que justament ahir va ser aprovat pel Ple municipal.

 reunió alcaldia darró3Neus Lloveras i Marijó Riba durant la reunió amb el diputat, Josep Llobet

Prèviament a la visita del jaciment de Darró, el diputat Josep Llobet s'ha entrevistat amb l'acaldessa de VNG, Neus Lloveras, amb qui ha mantingut una reunió per començar abordar aquest projecte de futur parc arqueològic a la ciutat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00