Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

10/10/2007

L'exposició itinerant 'Les llengues a Catalunya' arriba a VNG aquest octubre

La mostra, que es podrà visitar al Centre Cívic La Geltrú, és fruit del treball de recerca de la Universitat de Barcelona i del Grup d’estudi de llengües amenaçades

El Centre Cívic La Geltrú acollirà del 17 al 31 d'octubre l'exposició 'Llengües a Catalunya. Es tracta d'un treball de recerca de la Universitat de Barcelona i del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) que té per objectiu fonamental donar a conèixer la diversitat lingüística existent al nostre país com a resultat de les migracions dels darrers anys. La hipòtesi de partida és que a Catalunya actualment hi ha parlants de més de 300 llengües de les quals, hores d'ara, n'hi ha unes 220 d'identificades. Cal fer, doncs, visible aquesta realitat perquè només amb el coneixement és possible la convivència i perquè la diversitat fa possible la reciprocitat i la cooperació. 

El segon tinent d'alcalde i regidor de Desenvolupament local, Societat de la Informació i Promoció de la Ciutat ha explicat que, 'l'exposició és fruit de la feina realitzada durant l'anterior Mandat Corporatiu i ha destacat la voluntat d'integració que té l'exposició'. L'exposició 'Llengües a Catalunya' té caràcter itinerant i per tal de personalitzar-la i adequar-la a la realitat de Vilanova i la Geltrú l'àrea de Política Lingüística de la regidoria de Desenvolupament Local hi ha incorporat una sèrie de plafons on s'expliquen les experiències i bones pràctiques que s'han dut a terme a la ciutat en aquest àmbit, tan des de l'Ajuntament com des d'altres entitats i col·lectius de la població. L'acte d'inauguració, que se celebrarà el dijous 18 d'octubre a partir de les 19.30 hores, al Centre Cívic La Geltrú, comptarà amb la presència de Maria Carme Junyent, professora titular del Departament de Lingüística de la Universitat de Barcelona i presidenta del GELA, que farà una conferència - col·loqui sota el títol 'Saps quantes llengües es parlen a Catalunya?'. 

A banda, s'han programat un seguit d'activitats paral·leles per tal de complementar la mostra: - Recull de paraules curioses sota el títol: UNA, DUES, TRES... PARAULES EN CATALÀ. I tu quina paraula tens? - Visites guiades i concertades a través del PAE (es preveu que visitin l'exposició més de 20 grups d'alumnes d'educació primària i secundària) - Presentació del llibre: 'Els amazics: una història silenciada' a càrrec de la seva autora Eva Castellanos. Divendres 26 d'octubre a les 19 hores, a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell. - Realització de dues sessions de formació interna per als membres de la Xarxa de formació de la llengua catalana: • Sessió de formació amb en Jordi Esteban: 'Eines didàctiques per a nivells inicials'. Dimecres 24 d'octubre de 10 a 13 hores, al Centre Cívic la Geltrú. • Sessió de formació a càrrec de Nuri Roig, autora del llibre Passos. Divendres 26 d'octubre de 10.30 a 14.30 hores, al Servei de Català. L'exposició 'Llengües a Catalunya' així com les activitats paral·leles han estat organitzades a través de la Xarxa de formació de la llengua Catalana. Aquesta xarxa, creada l'abril de 2006 sota l'impuls del Pla per a la Convivència de Vilanova i la Geltrú i de l'àrea de Política Lingüística de l'ajuntament, te com a objectiu afavorir el coneixement de la llengua catalana i del seu entorn a totes les persones nouvingudes. La xarxa pretén també coordinar els diversos serveis i recursos de formació existents a la ciutat en aquest àmbit. Promoguda per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, des de la seva creació, la Xarxa de formació de la llengua Catalana ha estat integrada per l'Associació de Dones La Frontissa, Càritas Interparroquial, la xarxa de centres cívics municipals, Creu Roja, l'Escola d'Adults Teresa Mañé i el Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú. 

El regidor responsable de l'àrea de Política Lingüística de l'Ajuntament, Tomàs Àlvaro ha volgut destacar 'els bons resultats que està donant el treball conjunt des de l'Ajuntament amb les entitats de la Xarxa de formació' i l'aposta de l'àrea de Política Lingüística 'per continuar aquest treball en comú amb la ciutadania en favor de la llengua catalana'.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00