Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

01/07/2016

Els museus de la ciutat s'omplen d'activitats al juliol

La nit blanca dels museus permetrà viistar el Balaguer a la nit gratuïtament  La nit blanca dels museus permetrà viistar el Balaguer a la nit gratuïtament

Divendres 8 de juliol se celebra la nit blanca dels museus al Penedès, amb visites nocturnes comentades i gratuïtes al Museu Balaguer, que finalitzen amb una copa de cava al jardí

El mes de juliol arriba farcit d'activitats als museus de la ciutat. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer ofereix dues visites comentades a la mostra “Llaverias i el mar”. La cita és dijous 7 de juliol a les 19.30 h i dissabte 23 de juliol a les 17.30 h. Es tracta d'una activitat per aprofundir en la figura de Joan Llaverias, i especialment en la seva faceta com a pintor de marines en racons de la Costa Brava, Barcelona i el litoral del Garraf.
La visita comentada és gratuïta, i cal reserva prèvia.

Per dijous 15 de juliol a les 20 h hi ha programada l'activitat “Racons de Mar”, un itinerari urbà pels llocs més emblemàtics de la vida marinera de la ciutat, com a activitat complementària de l'exposició temporal "Llaverias i el mar".
Vilanova i la Geltrú és i ha estat sempre un poble mariner que s'ha sobreposat a grans desastres com l'Any dels Negats i ha esdevingut un dels ports més importants de la costa catalana. Aquesta visita ofereix una passejada per la seva façana marítima visitant indrets tan singulars com el Port, les antigues cases de pescadors o la Torre Blava, a dalt d'on finalitza l'activitat prenent una copa de cava.
Les passejades per la façana marítima són realitzades per l'empresa ARC Gestió Cultural S.L., s'inicien davant l'Espai Far, costen 7 euros i cal reservar prèviament.

Continuant amb les activitats complementàries de l'exposició temporal, per diumenge 10 de juliol a les 11.30 h s'ha organitzat l'activitat infantil gratuïta “Llaverias a tot color”. Els petits de la casa podran experimentar noves tècniques pictòriques i conèixer l'art del pintor Llaverias i com va saber captar els colors i llums de la costa Mediterrània. Adreçada a nens i nenes de 7 a 12 anys, és una activitat gratuïta per a la qual cal reserva prèvia.

Dijous 21 de juliol a les 19 h es farà la passejada històrica “A través dels símbols. La iconografia que amaguen façanes i monuments”. És un itinerari per a descobrir el patrimoni de Vilanova i la Geltrú a través de les al·legories i els símbols que podem trobar passejant pel centre històric. Mitologia, religió, creences, històries personals... nombrosos edificis i monuments estan formats per icones i detalls que sovint se'ns presenten discrets però que ens expliquen una part fonamental de la seva història.
El recorregut, durant el qual els visitants s'aturaran en diferents punts del centre històric, els durà als jardins de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, on es farà una passejada al voltant de la iconografia maçònica de la seva façana, plena de significat i simbolisme, i que suposa una de les joies del patrimoni de la ciutat.
La visita acabarà amb la pujada a la cúpula de l'edifici per a gaudir de les vistes de la ciutat, i una copa de cava als jardins. L'activitat és realitzada per l'empresa ARC gestió cultural S.L, té el punt d'inici a la Casa Olivella de la plaça de la Vila, costa 5 euros i cal reservar-la prèviament.

Des de l'1 de juliol fins a l'11 de setembre hi haurà una mostra de Ramon Casas als museus del Penedès. En motiu del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista, la Biblioteca Museu Balaguer se suma a les celebracions organitzades per a commemorar l'Any Casas. Per aquest motiu, s'exposaran el conjunt d'obres de l'artista que formen part del fons de la Institució. L'accés a la mostra s'obtindrà amb l'entrada al Museu.

I un dels plats forts del juliol als museus de Vilanova i la Geltrú és la Nit Blanca dels Museus al Penedès, que se celebrarà divendres 8 de juliol. A Vilanova i la Geltrú s'hi adhereix el Museu Víctor Balaguer, on hi haurà visites nocturnes comentades i gratuïtes a les 22 h i a les 23 h, que finalitzaran amb una copa de cava al jardí. Cal reserva prèvia.

Per concertar les diverses activitats del Balaguer, cal fer reserva prèvia al telèfon del Museu: 93 815 42 02, o bé al correu informacio@victorbalaguer.cat

Pel que fa al Museu Romàntic Can Papiol, les activitats del juliol inclouen dues visites nocturnes. La primera, avui divendres 1 de juliol, i la segona es farà divendres 22 de juliol, totes dues a les 22 h. Visita Can Papiol a la nit és una oportunitat per conèixer les diferents estances de la casa i acabar la visita amb una copa de cava al jardí. El preu de l'activitat és de 5,10 euros i cal reserva prèvia.

Diumenge 10 de juliol a les 12.30 h està prevista a Can Papiol la presentació de la nova imatge corporativa del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. Es farà un vermut-concert per presentar la nova imatge corporativa del Ball de Diables, així com el marxandatge dissenyat per l'artista vilanoví Òscar Estruga.

Dissabte 16 de juliol a les 19 h es farà “El rebost de l'àvia”, una visita especialment dedicada a la cuina i l'alimentació del segle XIX en les nostres terres, tant dels senyors de la casa, com de les persones que estaven al seu servei. Els visitants podran conèixer què menjaven, com cuinaven i quins estris utilitzaven en aquella època en els diferents àpats. La manera de cuinar era molt diferent de l'actual, de tal manera que els productes resultants tenien un gust diferent. Veuran també com els costums, a l'hora de servir els plats i seure a taula, variaven respecte als actuals. A més, a través d'algunes parts de la casa, com la mateixa cuina, el forn de pa o el rebost, el públic coneixerà les diferents formes de conservació i processament dels aliments que s'utilitzaven aleshores, que en alguns casos, ja han desaparegut o han evolucionat.
El preu és de 5,10 euros i cal reserva prèvia.

Diumenge 17 de juliol a les 11 h hi haurà una activitat familiar gratuïta: “Juguem! Formes de diversió del segle XIX”, per divertir-se tot coneixent com s'entretenien i passaven el temps lliure al segle XIX. Per a nens i nenes de 7 a 12 anys, amb reserva prèvia.

Dimarts 19 de juliol a les 20 h es farà “L'aperitiu i el vi català. Tast al Papiol”. Un cicle de tasts de vins i caves catalans, acompanyats de l'aperitiu més tradicional de la nostra cultura: patates i cotnes. Els vins i caves que es tastaran estan elaborats amb varietats autòctones catalanes i representaran les diferents zones d'on provenen mostrant els diferents sabors que tenim a la nostra terra en funció de les varietats típiques de cada denominació d'origen catalana. El preu és de 10 euros, i cal reserva prèvia al celler 12 DO'S, del carrer de les Premses, al telèfon 93 142 72 98.

Dissabte 30 de juliol a les 19.30 h se celebra “Hostes vingueren que de casa ens tragueren”, la visita teatralitzada ambientada a l'època de la Guerra del Francès. Benet Rubinat, nebot de Francesc de Papiol, i altres habitants de la casa mostren d'una manera divertida com era vida al segle XIX. Aquesta activitat és realitzada per l'empresa ARC gestió cultural S.L, costa 10,20 euros per persona i cal reservar prèviament.

Per concertar les diverses activitats del Museu Papiol, cal fer reserva prèvia al telèfon del Museu: 93 893 03 82 o bé al correu museupapiol@vilanova.cat

Finalment, cal dir que la Torre Blava – Espai Guinovart està oberta cada diumenge de 18 a 21 h fins al 18 de setembre. L'itinerari del 15 de juliol “Racons de mar”, programat com activitat complementària de l'exposició “Llaverias i el mar”, inclou una copa de cava al terrat de la Torre Blava.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00